Søk i stiler
 

Skole eller klær som sentralplass?


I flere europeiske land er det vanlig med skoleuniform. Denne artikkelen diskuterer fordeler og ulemper med bruk av skoleuniform. Kom gjerne med tilbakemeldinger på hva som kunne vært endret i teksten!

Sjanger:ArtikkelLastet opp:11.03.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Skolepolitikk
Verktøy:Utskrift


En rekke land har skoleuniform. England er kanskje det landet som er best kjent for sine daglige skjorter og bukser, men også andre europeiske land som Frankrike, Italia, Spania og deler av Tyskland har skoleuniform som praktiseres med stort hell. I Norge har debatten rundt skoleuniformer dukket opp jevnlig, og kanskje særlig rundt skolestart eller i forbindelse med klær og kjøpepress.

 

Skoleuniform har vist seg å være en ordning som fungerer godt mange steder. Det kan være deilig å slippe å tenke på hva man skal ha på seg hver dag. Dessuten vil man kanskje slippe et eventuelt motepress, og vips – Den verdenskjente mobbefaktoren vil forsvinne. Plaggene vil ikke lenger være en måte å skille seg ut på, særlig på et sted hvor man skal lære.

 

På samme tid finnes det mange som ønsker å uttrykke seg gjennom de klærne de har på seg, og da blir det ikke så enkelt hvis skolen allerede har tatt valgene på den fronten. På en annen side ville man fortsatt kunne gå med hva som helst på fritiden. Så hva er problemet? Det er ikke riktig med lave bukser, kort topp og ulekkert undertøy, slik at lærere og elever får se litt mer enn det de trenger på en vanlig hverdag. Skolen er rett og slett ikke et sted for å ’’leke deilig’’ men for å lære.

 

Uansett om du føler motepress eller ikke, vil skoleuniformene garantert understreke elevrollen, og fjerne «visuell støy» fra skoleområdet. Det vil også gjøre det lettere for barn og unge å skille de ulike rollene. Skoletiden blir da en sentral plass og en bestemt tid på dagen.

 

Fordi skoleuniform (må være) et godt disiplineringsmiddel da det hadde en positiv effekt på skolemiljøet i utlandet, og siden skoleuniformene vil øke kunnskapene hos elevene så bør det bli innført i norske skoler.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

=D
26.03.2008 22:14

Bra!
4
anbefalinger
Ja jeg er helt enig. Jeg syntes at dette er et supert innlegg!

Julie
28.05.2008 19:14

Bra!
3
anbefalinger
Bra innlegg, men er ikke helt enig i alt. Å gå på skolen i nye klær føles godt, og jeg synes det skal vere lov. Dessuten er det sjelden at elever går med veldig utfordrende klær på skolene. I så fall er det ikke de serlig smarte barna, så ofte er det ikke så mye å bry seg om. Jeg var nett i England, synes det er veldig bra at uniformene der er ganske kjønnsnøytrale, slik at jentene kan velge bukser viss de ønsker, og ikke MÅ gå med miniskjørt. (Håper dere som skriver her, tar dere tid til å lese stilen som heter "Christina's World", det hadde vert fint!


30.11.2008 17:06

Bra!
2
anbefalinger
jeg er også for skoleuniformer. men det jeg lurer på er hvordan uniformen skal se ut, jeg har noen forslag, foreksempel kunne guttene svart bukse,skjorte,slips og strikke vest eller svart bukse og strikke genser, men jeg ville gått for det første, for vis man skall ha uniformer skal di være lit fine. for jenetene har egntilig ikke noe foslag, di kunne hatt som di i england.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)


 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews