Ungt engasjement

Kort om unge som er samfunnsengasjerte.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2021.02.11
Tema

Verden er i dag står ovanfor store problemer. Politikar bryr seg for lite. Barn og ungdom er den neste generasjon og prøver derfor å sikre seg ein framtid. Unge i dag er med på å streike. Dei er engasjert og bryr seg så mykje. Dette er veldig viktig. Denne oppgåva går ut på å få frem korleis vi unge bryr oss og engasjerer oss i det som skjer i samfunnet.

Barn/unges samfunnsengasjement

Unge i dag har eit stort samfunnsengasjement om mange ulike tema i samfunnet. Sjølv om vi er barn, så bryr vi oss. Ting som skjer i samfunnet påverkar oss unge. Vi er dei som skal ta over alle dei jobbane på alle område foreldregenerasjonen har hatt, og velje korleis vi går fram. Og dette blir vanskligare for oss når vaksne bryr seg for lite. Slik som at vi må begynne å streike for å formidle bodskapet. Vi søker eit betre samfunn utan krig, forskjellsbehandling, forureining og utan at dyr blir drepe kvar einaste dag. Dette er noko av det som blir kalla samfunnsengasjement. Det er nokon som bryr seg meir enn andre og ein av dei som har fått frem bodskapet sitt er Greta Thunberg. Ho som 15 åring såtte seg utanfor stortinget i Sverige. Med dette prøvde ho få vaksne til å høyre på oss barn. Ved å streike. Etter at ho hadde streika dagar, veker, månader gjekk dette rundt til alle over alt. Alle viste kven ho plutseleg var. Fleire var med henne å streike. Til slutt blei det ein felles streike dag 22 mars. Det var 40000 elever som var med å streike i Noreg.  Dette var noko bra som skjedde. Ho inspirerte mange i heile verden. Vaksne begynte å ta det litt meir seriøst. Ho er og var ein skikkeleg engasjert jente. Med stor meining som gjer alt for at vaksne skal bry seg meir om klima. Viss det fortettar slik at vi barn og unge bryr oss kan vi utgjere ein stor forskjell.

 

 

Sosiale medium

Slik som Greta Thunberg og mange andre går slike saker og ting fort gjennom, med sosiale medium. Dette er ein av det mest brukte påverkingskanal. Dei fleste bruker sosiale medium, viss du vil spreie noko må du spreie det på ein viss måte.

 For eksempel valgte Greta Thunberg å dele ut flygeblad og legge det ut på sosiale medium. Greta Thunberg valgte også å lage ein emneknagg for da gjekk det mykje raskare å dele slike viktige ting og saker. Slike ting gjer det lettare for å bli høyrt, men også lettare å påverke politiske saker. 

 

Men det er ikkje alle som bryr seg nokon ungdommar veljar å sutre og klage i staden for å engasjere seg å ta det opp.

 Noko av grunnen til at kommunar har fiksa eit ungdomsråd og elevråd på grunnskolen er for at ungdommar skal få fram deira sak eller deira engasjement. 

Norge er faktisk eit av verdens rikaste land, men unge klager og syter fortsatt. Ingen ting skjer viss dei sitter å klager. Reis deg opp i staden for å klage. Barn og unge i Norge er veldig flinke til å sutre å klage, men dei er mykje mindre flinke til å gjere noko med dette. Dette er fordi det er mangel på engasjement.

 

Makt

Men mange tenkar jo at det ikkje er vits i å engasjere seg for det skjer ikkje noko forskjell. Men om barn å unge støtter kvarandre og kvarandre sine saker så vil vaksne bry seg meir.  

Barn og unge synast det er vanskeleg å påverke og bli høyrt når dei sjølv ikkje har så mykje makt. 

Det hadde vært litt letterare å påverke om vi barn også hadde litt makt, men nokon av grunnen til at vi ikkje har så mykje makt er for vaksne veit eigentleg ikkje kor mykje unge forstår men nokon har berre lyst på makt for å misbruke makta. Derfor er det kanskje lettast slik. 

 så om du vil høyrt med din sak bør du kanskje dra til nokon som kanskje har litt makt som Greta Thunberg gjorde. Ho valgte jo å sette seg foran stortinget i Sverige sidan dei er nokon av dei som har mest makt i Sverige som om du vil høyrt bør du kanskje dra til nokon som har litt makt.

Engasjer deg, sjølv om du tenkar at det ikkje skjer noko. Engasjer deg en gang får mykje enn for lite.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst