J L Tiedemanns historie

Historien til J L Tiedemanns Tobakksfabrikk.

Karakter: 5

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2002.05.30
Tema
Tobakk
Den 21. mai 1778 ble det sendt ut to ansøkninger til Kong Christian 7. av Danmark/Norge. En ansøkning fra den avdøde Jacob Jacobsen’s kone og en fra hennes svoger Christian Wilhelm Vagel. Ansøkningene var hadde samme budskap, og de som sendte eide begge en halvpart i I & L. Jacobsen’s Tobaks Fabrique i Christiania. De søkte om kongelig tillatelse til og fortsette driften av tobakksfabrikken som lå på Vaterland i Akerselven.

 

Søknaden ble innvilget og dermed var grunnlaget lagt for en bedrift som senere skulle komme til og hete J L Tiedemanns Tobakksfabrikk. Tiedemanns har også i dag de to velkjente løvene i sitt firmamerke.

 

Paul Olsen Thrane overtar

1784 var året fabrikken på Vaterland ble kjøpt opp av Paul Olsen Thrane som var sønn av fergemannen Enebakk. Han starte fort med handelsvirksomhet i Christiania. I 1787 sørget han for å få flyttet fabrikken, foretningen og boligen fra Vaterland til byens torg. Paul Olsen Thrane hadde også mange jern i ilden men det var tobakksfabrikken som engasjerte han mest. Han drev sin tobakksfabrikk i en mannsalder men ble nødt til å selge både gården og tobakksgesjeften. Krisene som oppsto etter Napoleonskrigene knakk han så tobakksfabrikanten Claus Winther.

 

Claus Winther- en reklame pioner Claus Winther var allerede som 14-åring i kjøpmannslære Christiania og ble selvstendignæringsdrivende i 1790. senere slo han den sammen med den kjøpte av Paul Olsen Thrane. Hans annonser var gode. De var argumenterende og fremfor alt svært selgende. Mange så gode at de kunne vært den dag i dag. Hans virksomhet blomstret fram til 1833 som var det året hvor han døde. Hans enke solgte fabrikken samme året til den mann som skulle gi fabrikken det navnet den har i dag.

 

Johann Ludwig Tiedemann

Han var kjøpmannssønn fra Wismar i Tyskland. Han hadde kjempet mot Napoleon og var nå kommet til Norge for det tyske handelsfirmaet I. C. H. Dettmer. Han videreførte det arbeidet som Claus Winther hadde begynt på for å gjøre det gamle indianske navnet ”Pentum” kjent som betegnelse på en bestemt type røketobakk. Det gikk over all forventning og snart var ”Tiedemanns Pentum” mest solgte tobakk. Røketobakken ble så poppulæ at selveste Henrik Wergeland skrev et hyllingsdikt om nettopp denne tobakken. Hans tobakksforetninger omspente snart hele landet. Han markedsførte stadig nye merker. ”Tre Kroner” var en av dem og denne tobakken omtalte Jonas Lie i en av bøkene sine. Den 5. september solgte J. L. Tiedemann fabrikken til Joh. H. Andresen.

 

Andresen slekten overtar

Siden overtagelsen den 5. september 1849 har fabrikken vært i Andresen slekten. Joh. H. Andresen begynte straks etter han hadde overtatt med å ta råtobakken rett hjem. Noe som var veldig enestående å dristig i hans tid.

Til tross for den store risikoen viste resultatene at risken var vert å ta. Han reiste også mye og knyttet personlige bånd til sine kunder. Ved hans død i 1874 var det hans sønn og nevø som førte firmaet videre. Virksomheten var meget stor ved overtagelsen, men enda større skulle den bli. Man kunne trygt si at J. L. Tiedemanns dominerte det norske tobakksmarkede. På grunn av den stadig økende produksjon Tiedemann hadde da måtte fabrikken flyttes fra Stortorget til Fabelsgate.

 

Generasjonsskifte

Nicolai Andresen sin eldste sønn, som bar det samme navnet som sin farfar, førte bedriften videre etter sin fars død i 1923, men han var medeier siden. Han la mye vekt på markedsføring. Ny reklame ble tatt i bruk: Trafikkreklame, bussreklame, annonser osv. Tiedemanns var også blant de aller første med reklame i TV. Flere og flere tobakksfabrikker ble lagt under J. L. Tiedemanns: A/S Johannes N. Tobakksfabrikker i 1922, A/S Norsk/Engelsk Tobakksfabrikk i 1930, P. Pedersen & Sønn i 1948, Rose Tobakk i 1971 og H. Petterøe Tobakkfabrikk i 1972 er noen av de totalt åtte tobakksfabrikkene Tiedemann har lagt under seg.

 

Hvordan ser Tiedemanns ut i dag

I 1998 ble J. L. Tiedemanns kjøpt opp av den Dansk Skandinaviske Tobakskompaniet. Odd Bjørn Aker er administrerende direktør.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst