Et møte med Paulus

Paulus og misjonsreisen hans til Efesos.
Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.12.09
Tema

Hvem var Paulus? Apostelen Paulus var en av oldkirkens apostler, forfatter av flere brev og er en del av det nye testamentet. Han regnes også som en av de første kristne misjonærer og en av de første teologer.

Til nå har Paulus oppholdt seg I Efesos i syv uker, men som han sier selv har han planlagt å holde taler i omkring tre måneder. Vi har prøvd å få tak i Paulus lenge, og endelig har vi fått et ord med han her på “Café Efesos”.

- For å starte, hvordan liker du deg i Efesos?

- Her liker jeg meg svært godt, og jeg skylder en stor hilsen til de hellige her.

- I talene dine snakker du mye om å bli frelst og gå i tro hva menes med dette?

- Når du betror deg til Jesus og døper deg vil den hellige ånd komme over deg og du vil få visdom og en åpenbaring, slik at du lærer Gud å kjenne.

- Har du noen tanker om de som ikke vil overgi seg til Gud?

- Jeg dømmer ingen, selv om jeg vil at alle skal oppnå den hellige ånd, så får jeg ikke overbevist alle. Det er annerledes hvis de snakker nedsettende om Gud og hans ord, da holder jeg disiplene unna dem som snakker nedlatende om Herren.

- Hvor lenge planlegger du å dra ut på misjonsreiser og tale?

- Jeg har ikke fullstendig planlagt alle stedene jeg vil dra, men jeg har planlagt å la hele Asia få høre Guds Ord, som vil nok ta et eller flere år regner jeg med.

- Det sies at du stammer fra en jødisk familie, stemmer dette?

- Dette stemmer, og jeg var imot kristne og forfulgte mange. På vei for å forfølge jødene i Damaskus kom Gud med en åpenbaring og dette snudde tenkningen min helt om, og fra da av begynte jeg å tale om Guds Ord.

- Før vi avslutter, er det noe du vil fortelle leserne?

- Betro deg selv til Jesus for å oppnå visdom og åpenbaring, men han vil også gi dere lys til hjertets øyne, så dere får innsikt i det håp han har kalt dere til hvor rik og herlig hans arv er for de hellige.

Du er en meget interessant person Paulus, og det var et kjempehyggelig intervju. Ha en fin dag videre!

Åpenbaringen

Ryktene som Paulus bekreftet sier at Paulus stammer fra en jødisk familie og i tillegg forfulgte en god del kristne. Men hvordan endret alt dette seg? Jo, som Paulus også bekreftet var han på vei til å forfølge kristne i Damaskus, hvor Gud kom med en åpenbaring. Et stort lys kom over han og Paulus falt til jorden og hørte en stemme som sa “Saul, Saul, hvorfor forfølger du meg?” “Hvem er du, Herre?” spurte Paulus. “Jeg er Jesus, han som du forfølger,” lød svaret. “Men reis deg nå og gå inn i byen. Der vil noen si deg hva du skal gjøre.» Mennene som fulgte ham, sto målløse; de hørte stemmen, men så ingen. Saulus reiste seg og åpnet øynene, men han kunne ikke se. Så de tok ham i hånden og leide ham inn til Damaskus. I tre dager var han uten syn, og han verken spiste eller drakk. I Damaskus bodde en disippel som het Ananias. I et syn sa Herren til ham: «Ananias!» Han svarte: «Her er jeg, Herre.» Og Herren sa: «Gå bort i den gaten som kalles Den rette, og i huset til Judas skal du spørre etter Saulus fra Tarsos. For se, han ber. Og han har hatt et syn og sett en mann som heter Ananias komme og legge hendene på ham, så han får synet igjen.» Men Ananias svarte: «Herre, jeg har hørt mange fortelle om denne mannen og alt det onde han har gjort mot dine hellige i Jerusalem. Og nå er han her med fullmakt fra overprestene for å legge i lenker alle som påkaller ditt navn.» Men Herren sa til ham: «Gå! For jeg har utvalgt ham som mitt redskap til å bære mitt navn fram for hedningfolk og konger og for Israels folk. Og jeg skal vise ham alt han må lide for mitt navns skyld.» Da gikk Ananias, og han kom inn i huset, la hendene på ham og sa: «Saul, min bror! Herren selv, Jesus som viste seg for deg på veien hit, han har sendt meg for at du skal få synet igjen og bli fylt av Den hellige ånd.» Det var som om skjell falt fra øynene hans, og han kunne se. Han sto opp og ble døpt. Så spiste han og fikk kreftene sine tilbake.

Paulus i Efesos

På sin fjerde misjonsreise dro Paulus til Efesos, gjennom innlandet. Alle i byen hadde lenge ventet på han, og hadde sett fram til dette øyeblikket. Når han ankom Efesos, møtte han 12 disipler og døpte dem i Herren Jesu navn. - Der Så gikk han til synagogen, hvor mange av oss lenge hadde ventet på han. Her hadde han samtaler med folk og overbeviste dem om det si om har med Guds rike å gjøre. Noen nektet å tro på dette, men snakket nedsettende om Guds Ord. Derfor valgte Paulus holde disiplene unna dem, og fortsatte å tale i Asia i de to kommende årene.

Mens Paulus oppholdt seg i efesos oppstod de rareste hendelser. Det hendte til og med at folk tok tørklær og arbeidstøy de hadde brukt, og la de på de syke. Da slapp sykdommene taket og de onde åndene for ut av dem. Noen omreisende jødiske åndemakerne som også forsøkte å si fram Herren Jesus navn over dem som hadde onde ånder i seg, men dette hadde en fatal konsekvens for åndemakerne. Mannen som hadde den onde ånden inni seg begynte å fyre løs på åndemakerne, overmannet dem og slo dem til blods. Hendelsen ble kjent blant alle som bodde i Efesos, både jøder og grekere, så alle ble svært redde. Og Herren Jesu navn ble lovprist.

Oppgjøret i Efesos

Mens Paulus oppholdt seg i efesos, oppstod det alvorlige uroligheter på grunn av Veien. En sølvsmed og lagde Artemis-templer i sølv og dette skaffet håndverkerne mye penger. Men med Paulus til stede, ble det fare for at de kom til å få et dårlig rykte. “Guder som er laget av menneskehender, er ikke ekte guder”. Håndverkerne ble rasende når de hørte dette og satte i å rope: “Stor er efesernes Artemis!”. uroen bredte seg utover hele byen, og alle stormet til teateret etter reisefølget til Paulus. Paulus ville selv gå inn i folkemassen, men disiplene hindret ham. Forsamlingen var nå i fullt opprør, og folk skrek og ropte i munnen på hverandre. En jøde ved navn Aleksander ga tegn med hånden at han ville forsvare folket, men da de skjønte at han var jøde begynte de å rope “Stor er efesernes artemis!”. Etterhvert klarte byskriveren endelig å få ro i folkemassen, og holdt en tale som fikk forsamlingen til å løse opp. Da uroen hadde lagt seg, kalte Paulus disiplene sammen og satte i mot dem. Han tok farvel og forlot dem for å dra til Makedonia.

Hva var målet til Paulus?

Paulus dro ikke bare rundt på misjonsreisene sine for å snakke om Gud, målet hans hadde en metode. I talene hans advarte, lærte bort og han brukte visdom hele veien. Paulus hadde et publikum han ville nå. Nemlig alle. Han ville tale om jesus til gamle, unge, rike, fattige, slaver, Grekere, Jøder, menn, kvinner, smart eller dum. budskapet hans om Guds ord til oss mennesker var så viktig at den var for alle. Målet til Paulus var å se Guds velsignelse i alle mennesker. Å tale om jesus med vise og lærerike metoder ville overbevise flere om å gå i tro. Paulus jobbet hardt for å kjenne Jesus selv, så han kunne fortelle verden om Jesus på en vis måte. Paulus visste at målet hans var vanskelig og krevde mye, og han ga alt han hadde.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst