Fremmed i eget land

Teksten er en tale å ikke passe inn og være fremmed i eget land.
Sjanger
Novelle
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.05.08
Tema

Når jeg er på skolen og med venner på fritiden får jeg høre om ord jeg uttaler feil, men det er jo greit ikke sant? Norsk er jo ikke morsmålet mitt.  Jeg sitter hjemme og får samme greie av familien min om ting jeg uttaler feil på arabisk, men denne gangen så er det jo morsmålet mitt, men hvorfor føles det ikke sånn? Der får jeg svaret «Du har vokst opp her det er ikke rart at du ikke er så flink til å snakke arabisk Shahad.»  men hva om jeg fortalte at dette ikke bare handlet om språket mitt, men hele identiteten min?  Spør du meg hvor jeg kommer fra, svarer jeg fort at jeg er fra Palestina, men hele slekten min er født i Qatar. 

Men hvor er jeg fra og hvem er det som kan fortelle meg det? Jeg vet nesten ingenting om Palestina har aldri vært der engang og Qatar føles som et land jeg drar på ferie til iblant. Så jeg står foran speilet og stiller meg selv samme spørsmål igjen. Hvor er jeg fra og hvor mange andre er det som føler det samme som meg?  

Jeg kan vel ikke kalle meg selv norsk selv om jeg har bodd her hele livet og alt jeg vet om er Norge, fordi det kan bryte imot de såkalte «utlending reglene» Du lurer på sikkert hva jeg mener med det.. la meg nevne et par:

 

1.     Eier du og går med bunad på 17. mai.? Prøver du å være norsk

2.     Har du bare norske venner og ingen fra samme kultur som deg. Da er du ikke stolt over hvor du kommer fra. 

3.     Hvis du er integrert i det norske samfunnet, da er du white washed.

 

Disse reglene høres kanskje helt fjern ut, men det er faktisk sånn det er blant ungdommene i dag. Vi utlendinger blir gjort narr av om vi prøver å passe inn i det norske samfunnet.  

Det er mange andre i Norge som føler det samme, det vet jeg. Mange som føler de ikke passer inn helt verken her eller i det som skal være hjemlandet deres. Vi har heller ikke mot til å kunne snakke høyt om det. Det er også vanskelig for oss å forklare det til de som aldri har følt på noe lignende de som ikke er noe annet enn norsk.

Hvorfor må jeg og flere tusen andre utlendinger i Norge ha den følelsen av å ikke tilhøre et sted, eller den følelsen av å være fremmed i eget land. Har vi rette til å kalle det vårt land, eller kommer vi til å bli ledd av? 

Jeg elsker dette landet like mye som deg, men allikevel står jeg her og vurderer om jeg kan kalle landet som har gitt meg, trygghet, skolegang og drømmer, mitt eget.

Ikke misforstå meg det fins ikke noe bedre enn å ha mange kulturer å være stolt over. Det er noe alle kan skryte av som for eksempel Johanne som har det italienske flagget i bioen sin på Instagram fordi hun er 12% italiensk eller Martin som har det portugisiske flagget tatovert på armen, fordi han er 2% portugisisk og 98% norsk. Forskjellen mellom oss er at de kan reise seg og synge ja vi elsker med hånden på hjerte ute å kjenne på ubehag.

Så hvorfor må jeg og flere tusen andre utlendinger i Norge ha den følelsen av å ikke tilhøre et sted, eller den følelsen av å være fremmed i vårt eget land. Har vi rette til å kalle det vårt land, eller kommer vi til å bli ledd av? Jeg elsker dette landet like mye som deg, men allikevel står jeg her og vurderer om jeg kan kalle landet som har gitt meg, trygghet, skolegang og drømmer, mitt eget

Tall fra SBB. viser at ca. 15% av den norske befolkningen er innvandrere? 15% tenk litt på det. Det vil si at rundt 800 000 av de 5,4 millioner innbyggere i Norge er innvandrere.

 

Så her er det jeg vil oppnå; La oss skape et samfunn der hvor vi aksepterer de 15% og lar alle føle seg som en del av dette landet. La oss skape et samfunn der alle utlendinger kan føle at de hører hjemme et sted, istedenfor å føle seg som en land løs verdensborger. 

Alt du trenger å gjøre for at vi kan oppnå dette er så enkelt som å akseptere og inkludere ja du med norsk bakgrunn. Skoler, medier selve samfunnet og resten av offentligheten må bli flinkere til å tenke at nordmenn er nordmenn, uansett bakgrunn eller hudfarge.           

La de 15% ha muligheten til å kunne være like stolt over å kalle seg selv norsk på samme måte du er. 

På slutten av dagen vokste vi opp i samme gate som deg, lekte på samme lekeplass som deg, og tok pass bilde på samme sted som deg.  

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst