Gunnlaug Ormstunge

Sagaen om Gunnlaug Ormstunge.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2020.10.26
Tema

Det er ei kjærlighetshistorie for to gutter (Gunnlaug og Ravn) som er forelsket i ei fin jente som heter Helga. Gunnlaug og Ravn, slåss om den samme jenta, kjærlighetshistoria var i Norden.

Gunnlaug er sønn av Illuge Svarte, en islandsk stormann. Han vil reise ut og se de andre samfunnet. Gunnlaug er en smart, men han har ei skarp tunge og han er svært ung. Derfor han fikk ikke lov for å reise ut. Han kommer til gården til Torstein, en annen mektig høvding, og blir tatt godt imot der. Torstein har en datter (Helga) og hun er den fagreste kvinna på Island. Og det var gjensidig beundring mellom Gunnlaug og Helga datteren til Torstein. Gunnlaug bodde hos Torstein rundt halvt år.

Noen år seinere ber Gunnlaug far sin om å få dra utenlands, og denne gangen samtykker faren. Og hans mål var at Helga blir hans kona da han tilbake hjem.

Faren til Helga ønsket ikke at Gunnlaug reise seg ut. Men han vil ikke miste vennskapet med Gunnlaugs far. Så derfor fikk han samtykke på at han reise seg ut, men Gunnlaug skal få Helga dersom han skikker seg vel og er tilbake på Island innen tre år.

Turen går til Norge, England og nordsjøøyene, og deretter videre til Uppsala, der svenskekongen holder til. Her møter Gunnlaug Ravn, en annen islending som har reist ut før ham. Først er de gode venner, men det ender opp med uvennskap mellom dem etter at Gunnlaug ydmyker Ravn foran svenskekongen.

Ravn ville hevn gjennom å ta Helga fra Gunnlaug, og på grunn av at Gunnlaug har et oppdrag hos kong Adalråd i London som han må oppfylle. Derfor han klarer ikke å overholde treårsavtalen.

Dermed vinner Ravn kappløpet og gifter seg med Helga. Så er striden i gang, og Gunnlaug utfordrer Ravn til holmgang, en duell som ender med at begge mister livet.

Helga blir seinere gift med Torkjell Hallkjellsson, en storbonde i Borgarfjorden. «De får mange barn sammen», står det. Etter noen år blir folka på gården rammet av en hard sjukdom. Helga blir også sjuk og dør. Slik ender sagaen.

Når den bli skrevet

Den ble mest sannsynlig fortalt en gang på 900-1000 tallet, men ble ikke skrevet ned før på 1200- tallet.

Blitt til et tett trekantdrama skrevet i andre halvdel av 1200-tallet av en ukjent forfatter. Gunnlaugs saga gjengir flere av Gunnlaug kvad.

Gunnlaug Ormstunges saga er den primære kilden til Gunnlaugs diktning.

 

Kilder:

https://studieweb.no/analyse-av-soga-om-gunnlaug-ormstunge/

https://no.wikipedia.org/wiki/Gunnlaug_Ormstunge

 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst