Det Norske Oljeeventyret

Det norske oljeeventyret fra 1945 til 2000 tallet. NB dette ble skrevet på Nynorsk og det er ingen garanti det er grammatisk korrekt, men innhold messing er all fakta opplysninger riktige.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Nynorsk
Lastet opp
2020.03.20
Tema

På 1950-tallet auka arbeidsløysninga i Noreg og håpet på å bygge opp landet etter annanverdeskrig gikk ned, heila Nord-Noreg som hadde det meiste av skader etter krigen der både skoler og hus var bombast, hadde klart å bygga fort opp og gikk i drift takket være USA Marshallhjelp, både også fabrikker som produserte jern, aluminium og kunst gjødsel ble eksportert i massevis til utalandske slevskaper, og velstanden i Noreg gikk opp akkurat som de hadde det før krigen. 

Statsministeren etter krigen heit Einar Gerhardsen som var ansvarlig for gjenoppbygging til Noreg etter krigen , han fikk også kallenamnet, «Lands faderen» for sin tapper kamp mot nazisten og sin gode leira rolla og kommunikasjon mellom seg og folket etter krigen. Med han og Marshallhjelpen fikk Noreg en god start på gjenoppreisninga, men med pengar frå USA kom det noen grenser Noreg måtte helde. Ein av de var å holde vekk kommunismen frå Noreg.

Einar Gerhardsen. (1948, februar) fridom og demokrati:

«Det viktigaste oppgåvene i kampen for Noregs sjølvstendene, for demokrati og rettstryggleik er å redusere er å redusere kommunist partiet og kommunistanes innflytelse mest mulig»

Innlegget ble presentert ved: Krakerøy  

EF-Striden

I 1957 gikk 6 europeiske land inn i EF, Ideen bak EF var økt handel mellom lendene, og mindre at vi skulle bygge opp sjølv, handlen skulle auke økonomisk vekst mellom lendene og saman vekst. Noreg skulle gjennom eit folke avstemming bestemme om de ville være med i EF, og eit strid mellom et folke slag ble grunnlagt mellom, ja og nei sidan. 

Folkevalde ble sendt direkte på TV og det ende opp med, Nei-sidan som vandt (53,5%). Venstre aksen i politikken var på Nei-sidan så det ble ikkje noe felles medlemskap med, Nederland, Vest-Tyskland, Frankrike, Italia Luxembourg og Belgia.

Begynninga på Olje eventyret 

I 1962 spurde det Amerikanske olje selskapet Phillips om tillating å utføre søkningar i Nordsjøen. Sidan 3år tidlegare ble funnet store gass funn i Nederland. Da ble Noreg klår over muligheitene for å finne olje og gass i Nordsjøen. For å forsikre seg rettighetene til havbotnen i Nordsjøen. Den 31.Mai 1963 ble vi einige med Storbritannia og Danmark om delinga av Nordsjøen og potensielt skatene som lo der.  

Alle i hele Noreg heldt pusten da den første potensile olje brønnen ble boret opp sommaren 1966, men skuffelsen kom at den var uttørket og tom. Geologen, Farouk Al-Kasim som rømme frå Irak noen månader tidlegare på grunn av manglande kunnskap i landet sitt om sin sjuka son, han fekk lov å reise ut av landet fordi medisinske årsaker, men ble igjen i for han likte det så. Med sitt nye liv i Noreg har han søkt jobb i olje bransjen, og en rekke Norske vitskaps menn har funnet stor interesse på han med master utdanning i Olje geologi. Noen månader gikk og heila Noreg stolte på Geologen Farouk.

Funnet

23 Desember 1969 ble det funnet et gigantisk olje felt som de kalde for Ekofisk, Ekofisk var den store vendinga i den norske historie og skapte et løft for Noreg. I 1972 Stiftet den Norske stat Statoil som skulle være et alternativ for utalandske firma som utvinne der. Selskapet står for oppbygningen av den norske olje og det norske folket og har skiftet namn til Equinor, for en grønare jobb med oljen, 

Ungdommen gjør opprør

Starten av 1980-tallet ville Statoil flytte olje virksomheiten nordover til bordens havet, der var det mange folk som levde av å fiske og ungdommar som tenkte på miljøet. Denne striden skapte store ueinigheita for at området skulle bli vernet eller ikkje. Store protester kom og det var da man merket konfiksvensane oljen kunne ha på naturen.

Olje krisen 

Den Norske olje politikken har alltid kontrollert fristelsen med å borre opp all oljen på eingong, De ønsket eit tempo sånn at til kommande generasjoner ville ikkje bli avhengig av oljen. Uheldigvis på 90-tallet ga Noreg opp på denne strategien, og vi pompet opp som aldri før, grunnen til det var at olje prisen sank og vi måtte selje som aldri før får å holde arbeidsplassar for folket.

Evaluering

Ekofisk grunnlaget støypte framtida til Noreg og framtidige generasjoner som skulle få lov å leve i verdens beste land, men Noregs olje historie er langt frå ferdig, kva kommer til å skje vidare? Polane smelter og verden dør. Kva skal vi leve av når vi går tom for olje. Det er vår jobb å fullføre den Norske olje historia.  

 

Kilder: 

·       NRK (13.04.2015) Irakaren som skapte det store norske olje-eventyret. Hentet frå  https://www.nrk.no/video/PS*203645 

·       Knutsen, K. & Hellerud, V. S. (2008) Matriks 10 Historie: s46-65. Oslo Askøy 

·       Kathinka Blichfeldt & Tor, G, Heggen (2014). NYE kontekst 8-10 Basisbok: Side 130-131

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst