En annerledes skoledag

Sjanger
Fortelling
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.07.10
Tema
AIDS

Solen skinte så pent inn i klasserommet, traff veggen med maleriet av høstmotivet og ga dette en trolsk stemning. Alle elevene satt fint på plassene sine. Noen gjorde oppgaver, andre hvisket, noen spilte kort, læreren sto fremme og fortalte om verbets tider. Mens andre satt bare å slappet av.

 

Da plutselig reiste Roar seg og sa ”jeg er H.I.V positiv” Det ble helt stille i klasserommet. Ingen sa eller gjorde noen ting. Alle ble helt stille. En kunne høre knappenålen falle ned på gullvet i klasserommet. Til og med læreren ble stille, han sto der fremme med tavla og måpte. Han sa ingenting, bare sto der for liksom å tenke igjennom det som var sagt. Likeledes var det med elevene, de bare satt der, helt stumme over hva de hadde hørt.

 

Så brøt det løs. Hundre spørsmål som ingen egentlig hørte utenom dem som stilte dem. Til slutt brøt læreren inn ”hva var det du sa?” Da ble det stille. Roar sa en gang til ”jeg har H.I.V”. Alle kikket på Roar. Så begynte spørsmålsrunden igjen. Læreren brøt nok en gang inn for å be om ro. Han sa ” et spørsmål om gangen, vær så snill”.

 

Det første spørsmålet som da ble stilt var ”hvor lenge har du visst det Roar”? Roar satte seg ned og svarte så godt han kunne. Han sa han hadde visst det i et par måneder nå. Han sa ” som dere sikkert vet hadde jeg en ulykke for noen år siden med bilen min. Det var rett etter at jeg hadde fått lappen. Jeg hadde et åpent brudd i foten og mistet mye blod. Dette medførte at jeg fikk blodoverføring. Siden min blodtype er så sjelden hadde ikke sykehuset mer blod igjen og måtte få det fløyet fra Oslo. Der ble det gjort en feil. Blodet var ikke testet for H.I.V viruset. Jeg fikk dette blodet og viruset i meg.”

 

Det neste spørsmålet som da ble stilt var ”hvordan ble det oppdaget”? Det startet for seks måneder siden. Jeg bestemte meg for å bli blodgiver, så jeg meldte meg på sykehuset. Nå blir jo alle som skal bli blodgivere testet for H.I.V . Dette gjaldt meg også. Så når jeg gikk hjemme og ventet på å få gi blod ble jeg kalt inn til legen min istedenfor. Han spurte meg om jeg visste hva dette kunne være, og siden jeg ikke hadde noe peiling så måtte han fortelle meg det. Han sa ”Du har fått i deg H.I.V viruset.” Jeg reagerte med vantro kunne ikke forstå hvordan det hadde skjedd. Jeg var jo ikke homo, ikke kjente jeg noen som hadde det fra før heller som kunne ha smittet meg. Til å begynne med tenkte jeg ikke på blodoverførselen i det hele tatt, ikke før legen sa det til meg at det kunne jo hende det hadde skjedd da. Så ble jeg stille, ikke en lyd kom det fra meg. Jeg bare satt der helt apatisk.

 

Jeg gikk fra legen med mange tanker i hodet den dagen. Hva skulle jeg si til foreldrene mine, søskena mine, venner, skolekamerater og lærere. Det var ikke lett å få fortalt det, men siden det sikkert er lettere å høre det av meg enn gjennom rykter, så ville jeg fortelle det selv slik at dere vet hva som skjedde. Jeg har ikke allverdens tid igjen, men jeg skal ivertfall nyte den tiden jeg har.”

 

Han reiste seg opp og sa: ”Jeg har bestemt meg, jeg slutter på skolen i dag. Skal ut å oppleve litt av verden før jeg dør. Så dere får ha det.” Med dette gikk Roar ut av klasse rommet. Siden den gang var det ingen som så han igjen. Han døde seks måneder etter, på et sykehus i Australia. Han var sikker lykkelig over at han hadde fått opplevd litt av hvert de siste månedene sine. Han hadde en nydelig begravelse som hele klassen var i. Vi tok alle sammen farvel med Roar på vår egen måte. Skoledagene våre bare forsatte. Men vi snakket litt om Roar av og til.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst