Vennskap i saga om Gunnlaug Ormstunge og Vennskap fra Håvamål

Teksten skal det gjøre redes for hvordan vennskap blir framstilt i "Saga om Gunnlaug Ormstunge" og diktet "Vennskap fra Håvamål".
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2021.12.10
Tema

Vennskap er viktig

 

Muhammad Ali sa en gang «Vennskap er en av de tingene i verden det er aller vanskeligst å forklare. Det er ikke noe du lærer på skolen. Men hvis du ikke har lært deg meningen med vennskap, har du i realiteten ikke lært noe som helst.» (Ali, 2018). Det er liten tvil om at vennskap er viktig blant mennesker i alle aldre. Vennskap er ikke bare for moro skyld, men heller en viktig ressurs. I denne artikkelen skal det gjøre redes for hvordan vennskap blir spesielt framstilt som viktig mellom Ravn og Gunnlaug i ‘Soga om Gunnlaug Ormstunge’, og i det selvvalgte diktet Vennskap fra Håvamål. 

 

Gunnlaug og Ravn er én av de tre hovedkarakterene i ‘Soga om Gunnlaug Ormstunge’. Før vi møter dem burde vi bli bedre kjent med fortiden og hva som er en av faktorene til at vennskapet deres blir svikt. 

 

Torstein, sønn av Egil Skalagrimsson, boende på Borg i Borgarfjord, er ute arbeider med en austmann. Etter en stund sovner Torstein og får en usedvanlig drøm. Austmannen ville vite hva som skjedde siden han var god på å tyde drømmer. Drømmen sa at Torstein skulle få en datter to menn vil slåss for og til slutt – dø for. Austmannen forteller at dette vil nettopp skje han.  Torstein tror han. Riktig nok senere blir Jofrid gravid. Torstein er på ferde når barnet blir født. Jofrid får vite at om dette barnet er ett møbarn skal det settes ut i skogen. Hun fødte et vakkert møbarn, men satte det ikke ut – men sendte det til en av slektningene hennes. Torstein får senere vite om dette og henter datteren når hun er 6 år. Når vi møter Gunnlaug, er han 12 år og eventyrlysten. Han rir til Borgarfjord der han endelig møter han dødsengel – Helga.  

 

Vennskapet til Gunnlaug og Ravn er kort sagt ett kaos. Vennskapet består av sinne og sjalusi.  Likevel, hadde de en bra start da møttes og ble gode venner. Allerede på side 25 møtes de og klikker godt sammen. «Gunnlaug og Ravn tok då til å tala saman; dei fortalde einannan om ferdene sine... Dei vart snart gode vener» (Soga om Gunnlaug Ormstunge, s. 25). Vennskapet mellom de to blomstrer fort. Vennskapet varer ikke lenge og blir brutt når de møter kongen av England. Ravn og Gunnlaug skal kvede for kongen. Begge ville være best og det er dette som ødelegger vennskapet. Etter at begge hadde kvedet for kongen sier Gunnlaug «Men kvifor dikta du ein flokk om Kongen... Eller tykte du ikkje han verd ei dråpe?» (Soga om Gunnlaug Ormstunge, s.26). Ravn føler seg fornærmet og vil snart ta hevn over hva Gunnlaug sa. Dette gjør han ved å gifte seg med Helga den fagre – som egentlig var lovet til Gunnlaug. Ravn utfordrer Gunnlaug til duell om Helga. Begge slåss og dør til slutt. Noe som kunne bli ett gullverdt vennskap ble ødelagt av sjalusi og egoisme. 

 

Noe av det motsatte slaget er diktet ‘Vennskap’ fra Håvamål. Diktet forteller oss at hvis et godt vennskap skal vare må man pleie hverandre må man høre og bruke tid på hverandre. Dette kommer fram i diktet «Har du ein venn, og trur vel om han, så gjest han ofte» (Vennskap fra Håvamål). Hvis man har en venn man er glad i og vil ta vare på må man bry seg om dem og være med dem – og aldri forede dem. Om man ikke gjør dette vil vennskapet svekkes. Noe som kommer fram i diktet «for kratt gror til, og gras blir høgt, på vegen som ingen går.» (Vennskap fra Håvamål). Hvis du ikke pleier og tar vare på gresset ditt vil det gro høyt og bli vanskelig å gå i. Akkurat som gress, må man ta på vare på vennskap på samme måte ellers vil det ikke funke. 

Vennskap i dag og Håvamål er ikke veldig ulikt. Vennskap er noe som er bygget opp av initiativ og tillitt fra begge parter. I dette diktet blir vennskap forklart som noe som må opprettholdes med konstant innsats. Hvis man vil opprettholde et vennskap, må man jobbet hardt for det. Dette vil ikke funke dersom ingen av partene ‘betaler’ like mye for dette vennskapet. I diktet ‘Vennskap’ blir en vei brukt for å beskrive vennskap. Man må bruke alle veiens kanter og retninger for at det skal være en vei. Slikt i vennskap også. Alle parter må samarbeide og gi like mye for at det skal funke og vare. Hvis den ene parten streber etter å opprettholde vennskapet, vil det ikke funke. Da vil den ene parten bli sliten og et vil ikke være gøy å ha et vennskap. Det er ikke samme glede. Når parten gir opp vil den bare la vennskapet vokse av seg selv; «og gras blir høgt, på vegen som ingen går.» (Vennskap fra Håvamål).  

 

Ved å se på forholdet mellom Ravn og Gunnlaug så var de ikke venner lengre. Dette betyr at de ikke fikk tid til å skape et sterkt bånd mellom hverandre. Vennskap er aldri perfekt, og det kan oppstå mange konflikter. Disse konfliktene kan oppstå av løgner, forræderi, skuffelse og sjalusi – sånn som i Ravn og Gunnlaugs situasjon. Begge ble sjalue på hverandre og skuffet hverandre. Ønsket å være best ble for sterkt og ødela vennskapet deres – som til slutt endte med deres død. Dette ville jo så klart ikke skje i dag, men uvennskap kan ofte skje. 

 

Ett vennskap som ble brutt på grunn av ingen av partene ga sitt er vennskapet mellom Max og Chloe fra spillet ‘Life is strange’. Da Max og foreldrene flyttet vekk til Seattle ble vennskapet brutt.  Ingen av dem skrev til hverandre og hadde null kommunikasjon. Dette kommer fram når Chloe klager på at Max aldri tok kontakt. Samme som i diktet Vennskap «og gras blir høgt, på vegen som ingen går.» (Vennskap fra Håvamål). Etter hvert som Max flytter tilbake, møtes de igjen og blir gode venner. Begge gir sitt og vennskapet funker igjen. 

 

Diktet ‘Vennskap ‘beskriver godt hva som må til for ett vennskap skal funke – både i dag og for alltid. Diktet er svært aktuell i dag på grunn av det viktige budskapet. Situasjonen mellom Ravn og Gunnlaug er noe som kan fort skje i dag også – i både spill, bøker, filmer og serier, men også i virkeligheten. Ett vennskap må pleies for at det skal vare. På denne måten kan se at definisjonen av vennskap og betydningen av vennskap ikke har endret seg så mye opp gjennom årene, så den er like aktuell som i dag som før. 

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst