Dødelig Våpen 4

Filmanalyse av filmen 'Dødelig Våpen 4'.
Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2000.06.17
Tema
Filmer

 

Anslag:

 

Seerne kommer rett inn i ei handling der politibetjentene Riggs og Roger Murtaugh er på vei ut for å ta en desperado som går amok med en flammekaster. Riggs overtaler Murtaugh til å kle av seg, fordi han skal avlede desperadoen slik at Riggs kan skyte ham. Først sier Riggs at han kan gjøre det, fordi han har bare en samboer å tenke på, mens Murtaugh har kone, barn og en gravid datter, men Murtaugh visste ikke om den gravide datteren sin, så dette setter følelsene i sving. Men da sier Murtaugh at samboeren til Riggs, Lorna, også er gravid. Da begynner de to karene virkelig å tenke på fremtiden. Etter litt om og men, begynner Murtaugh å kle av seg , til stor begeistring for Riggs. Murtaugh avleder desperadoen, og Riggs skyter ham.

 

Presentasjon:

 

Vi møter Leo, en annen politimann som var på fisketur sammen med Riggs og Murtaugh. Leo er en hissig, pratsom liten mann, som er blitt forfremmet til detektiv. Riggs og Murtaugh er av typene som fleiper med hverandre, og de tar ikke seg selv så høytidelig. Riggs er den yngste av de to. Og vi ble presentert for to handlinger, den ytre handlingen mellom Riggs, Murtaugh, Butters og en smuglerliga, den indre handlingen mellom Butters og Murtaugh, kommende slekt.

 

Utdyping:

 

Da Riggs, Leo og Murtaugh er på fisketur, kom det plutselig et svært, gammelt skip mot dem, og båten passerte dem i en meget stor fart. De forfølger båten, men da de sier at de er politimenn, begynte de fra båten å og skyte mot Leo, Riggs og Murtaugh, som kom nærmere og nærmere båten. Riggs kom seg om bord i båten, og da ble det skytekamper mot kinesere som så ut som om de hadde noe å skjule. Det oppstod brann på båten, mens båten til Murtaugh ble sprengt i lufta. Skipet grunnstøtte på ei strand, med bare Riggs om bord. Resten av ’mannskapet’ var skutt eller de hadde rømt. Murtaugh og Leo kom til båten. Om bord hørte Riggs noe fryktelig bråk. Han åpnet et av lasterommene, og der fant han mange flyktninger fra Kina.

 

Politiet kom deretter til og tok hånd om dem, mens Leo, Murtaugh og Riggs var på stranden. Plutselig kom Butters, en annen politimann, bort til dem. Det var han som hadde gjort datteren til Murtaugh gravid, men det visste ikke Murtaugh noe om. Han prøvde å bli en god kompis med Murtaugh, og han lyktes delvis med det. Idet de skulle til å gå, så måtte Murtaugh bort til livredningsbåten, der en gjenstand fra båten hans lå. Idet han løfter av et teppe som lå i båten, så tittet plutselig noen flyktninger opp, deriblant familien Hong, som skulle bli svært sentrale utover i filmen. I stedet for å levere dem til Utenriksdepartementet, så tok han dem med hjem. Dette visste da Riggs og Leo ingenting om. The point of no return:

 

Etter en stund fant Riggs ut at Murtaugh hadde kinesiske flyktninger hjemme hos seg selv, og det til stor overraskelse. Dette er da ’the point of no return’ fordi helten, altså Riggs, må hjelpe sin kollega, og han kan dermed ikke vende tilbake. Da de kom tilbake til politihuset, måtte de inn til overbetjentens kontor. Der ble de fortalt at det var ingen forsikringsselskap som ville hjelpe dem mer, p.g.a. at de ødela for mye, så dermed ble Riggs og Murtaugh overbetjenter. Men det var ingen hindring, de fortsatte med etterforskningen av flyktning- saken.

 

De fant ut at en kineser ved navn Onkel Benny stod bak det hele, men de hadde ikke bevis nok enda. De fikk med seg Butters eller Buttkiss som de kalte ham) til å hjelpe dem. De dro til Chinatown og en restaurant der denne smuglerligaen hadde sitt gjemmested.

 

Konfliktopptrapping:

 

Etter at de hadde kommet seg til Chinatown, avla de Onkel Benny et besøk. Han satt i et lokale dekket av speil, men det var ingen hindring for Murtaugh, Butters og Riggs. De sa alt de visste til Onkel Benny, men han nektet å tilstå. De hadde nå innsett at han ikke ville si noe, men idet de forlater restauranten, så prøvde to stykker å stikke av. Riggs & Co fulgte etter, men den ene de tok var kokk på restauranten, og ikke skyldig. Den andre de prøvde å ta, var en av medhjelperne til Onkel Benny, men de greide ikke å ta ham. Derimot så drepte Onkel Bennys høyre hånd ham. Ingen informasjon måtte gå ut. Idet Riggs og Murtaugh måtte hjem til Murtaugh en tur for at Murtaugh måtte skifte skjorte, var begge konene og ungene tatt til gisler av kineserne. Familien Hong ble bortført, mens lille Ping gjemte seg. Det ble full slåsskamp mellom kineserne og Riggs & Co, men til slutt ble Riggs & Co tatt, bindet og lagt på gulvet. Huset ble fylt med bensin og påtent av kineserne, og kineserne stakk av i den troen at Riggs & Co var drept, men lille Ping visste råd. Han tok ei saks og klipte løs alle sammen, til stor glede. Etter at alle var kommet seg ut av huset, intensiverte Murtaugh og Riggs jakten på kineserne, og dette resulterte i en intens biljakt på to av kineserne. De to kineserne ble drept i en bilkrasj, etter at Riggs og Murtaugh ikke hadde fått noen svar på hvor familien Hong var.

 

Det neste Riggs, Murtaugh og Butters foretok seg, var å besøke Onkel Benny mens han var hos tannlegen. Der avledet Leo tannlegen, mens Riggs ’fylte’ Onkel Benny med lystgass, men problemet var at alle fikk i seg lystgass, så Butters røpte seg ved å si at han var barnefaren, og dette skulle da Butters og Murtaugh diskutere senere. Onkel Benny sa noe om Fire Fedre og Renmimbi, men de andre visste ikke hva dette betydde. Men etter en stund etter de hadde snakket med en annen politibetjent som var kinesisk, fikk de vite at Renmimbi betydde ’folkets penger’.

 

Hong og familien hadde blitt tatt av Onkel Bennys medhjelpere, og det var dette Murtaugh & Co trodde. Etter hvert ble Hong, onkelen som forfalsket penger mot sin vilje og Onkel Benny drept av hjelperen til Onkel Benny. Fra nå av var det bare Wah Sing Ku (hjelperen) som hadde makten, og det var han som egentlig hadde styrt det hele hele tiden.

 

De tre mennene, Riggs, Murtaugh og Butters fant etter hvert ut at Wah Sing Ku & Co lagde falske penger, og de fant ut at den drepte onkelen til Hong var en gravør som betalte ved hjelp av arbeid for at Hong og familien skulle få komme til USA. De fant også ut at Onkel Benny prøvde å betale for forfedrene sine, og det var da toppsjefene i Hong Kong triaden, som hadde forsvunnet fra fengselet i Hong Kong, men ble tatt da Kina tok over makten.

 

Avslutning:

 

Etter en stund forsvant Murtaugh, Riggs og Butters ned til et lager ved havnen der det hele foregikk, og da Murtaugh fant igjen klokken som han hadde gitt til Hong, forstod han at Hong hadde blitt drept. En korrupt kinesisk general hadde hentet de Fire Fedre til USA, og det var det Onkel Benny hadde prøvd å betale for, men ettersom Riggs & Co hadde funnet ut at pengene var falske, så ble generalen rasende. Og grunnen til at Wah Sing Ku hadde tatt over kontrollen selv, var at en av de Fire Fedrene var broren.

 

Så begynte skytedramaet. Alle de Fire Fedrene og Wah Sing Ku ble drept, mens Butters, Riggs og Murtaugh så vidt overlevde dramaet. Etter det hele var over, gikk Riggs ned til graven til den forrige konen og spurte om han fikk lov til å gifte seg en gang til med den gravide samboeren Lorna. Da kom plutselig Leo bort og fortalte helt uten videre om frosken han hadde som eneste kamerat da han var liten.

 

Riggs forstod da at Leo var ’engelen’ hans, men det var en rar engel den forrige konen hadde valgt. Plutselig måtte Riggs til sykehuset i all hast fordi kona skulle føde, men de måtte gifte seg først, mente Lorna. Så i hui og hast ble det skaffet en prest som vigslet Lorna og Riggs. Senere så gikk både Riggs, Butters og Murtaugh på sykehuset. Riggs hadde blitt pappa, Butters hadde blitt pappa og Murtaugh hadde blitt bestefar. Det hele ble avsluttet med at en lege tok et bilde av begge de to familiene, inklusiv Leo.

 

Min egen mening om filmen:

 

Filmen startet med action, noe som alle ungdommer liker. Som oftest er det action vi vil ha, men med en god kjærlighetshistorie bak det hele. Dette fikk vi gjennom denne filmen. Denne filmen var ikke så enkel å analysere, men det ble enklere etter hvert som du hadde sett den noen ganger. Filmen inneholder flere sterke scener, men det igjen er lagt bevisst inn i filmen for å fange oppmerksomheten vår. Denne filmen er en av de beste jeg noen gang her sett som inneholder alt fra action, kjappe vitser og kjærlighetshistorier. Akkurat det en gjennomsnitts- nordmann behøver i kalde vinterdager!

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst