Søk i stiler
 

Miljøvennlighet


En liten fagstil om hvordan å leve miljøvennlig.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:15.11.2007
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Miljø
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEg har tatt føre meg oppgåva å leve så miljøvenlegt som berre mogleg i eit heilt år. Ei vanskeleg oppgåve spør du kanskje? Joda, det er det nok, men det må absolutt til for at me skal klare å redde samfunnet fra desse klimakrisene og naturkatastrofene vi hører om på nyheitene og leser om i avisa. For det er ikkje til å skjule at noko ikkje er heilt som det skal når det snør i september og badesesongen er i full sving midt i april måned.

 

Kva som må til for å stoppe miljøproblemene er ikke berre opp til politikerane men også enkeltpersoner som meg og deg. Før man dømer politikerane og kva dei gjer må man sjå på seg sjølv og finne dei områdene man kan forbedre seg på. Kansje burde man ikkje kjøpe den dyre flatskjermtv-en eller den flotte Bergansjakka på G-Sport. For det er et faktum at nesten alle varer som blir produsert nåtildags er med på å forurense miljøet både i prosuksjonsfasen og etter bruk. Men man kan alikevell ikkje sei at alle produsentar er kyniske og kun tenker profitt, for det koster å være miljøvenleg. Ikkje berre for svære fabrikker, men også for forbrukerane. Og når eg først er inne på kjøping så kan eg like gjerne skrive nokon ord om jula. For jula har dei siste ti-åra blitt til ein høgtid som handler veldig mykje om kjøping. Gåver kjøpes og gåver pakkes inn. Så kjem julekvelden og gåvepapir flyg alle veger, men papiret kan ikkje berre ligge der på golvet. Det må vekk. Dei fleste velger nokk å brenne det og glemmer ut at det er noko som heiter kildesortering. Leverer man papiret til kildesortering får man nytt papir, i tilleg sparer man miljøet for mykje forurensning. Papiret som blir resirkulert kan godt brukes til å lage julepapir til neste år.

 

Noe som angår meg ein heil del er reising. Med det tenker eg ikkje berre på bussen til skulen og slikt, men også lengre reiser med fly til Oslo, London og ja, heile verda. For på grunn av foreldra mine sine yrker har det blitt ein heil del reising rundt om kring. Ta til dømes ein flytur fra Honolulu, USA til Sidney, Australia. Ein flytur på 14 timer. Flyet som reiser denne distansen er av typen Boeing 747, og tar cirka 400 passasjerer. Med full tank tar flyet av med godt opp mot 200 000 liter drivstoff. Med kjapp hoderegning kjem eg frem til at flyet bruker ca. 500 liter med drivstoff pr. passasjer. Og dette er bare for ein flytur.

 

Tilbake til Noreg og flyruta mellom Haugesund og Oslo. Ei forhandsvis kort reise som mange haugalendinger benytter seg av uten å lide av dårleg samvittigheit. Og i dette tilfellet er det kansje politikerane som burde ha dårleg samvittigheit. For hvilke andre alternativ har vi til denne flyturen? Bil? Buss!? Ikkje serleg praktisk om man kunn skal på eit todagers-kurs i tigerstaden. Tog kunne kansje vert løysninga på dette problemet. Sjølv om tog ikkje tar så mykje mindre tid en bil og buss så kan man til dømes ta natt-toget slik at man kan legge seg ned for å sove på ''Haugesund stasjon'' og vakne opp på Oslo S neste morgon. På den måten sparer man både tid, penger og miljø.

 

Når vi snakker om korte reisedistanser som til dømes turen til jobben eller skulen bruker folk flest bil eller buss. Det er som oftest det enkleste i ein slik samanheng. Men det finnes selfølgeleg alternativ til bil og buss. Sykkel er eit veldig godt alternativ til motorvagner. Dette avhenger selvfølgelig av kvar du bur, men i dei fleste tilfella så kan man sykkle til skole og jobb uten videre problem. I tilleg til at du ikkje forurensar når du sykkler, får deg ein godt tur som både er godt for kroppen og gratis, i motsetning til ein tur på treningsstudio til dømes.

 

Heime i huset kan man også være miljøvennleg. Små enkle ting i heimen kan i lengden vere svært belastende for miljøet og derfor må man ikkje gløyme småting som til dømes å skru av lyset når man går ut fra eit rom eller å lufte raskt og effektivt for ikkje å snakke om å ikkje dusje ein time kvar morgon og kveld. Småting som desse kan hjelpe deg til å leve eit meir miljøvennlegt liv samtidigt som det ikkje krever så mykje frå deg.

 

Kildesortering er også noke som har blit veldig populært dei siste åra, og dette er berre positivt med tanke på alle resursene vi sparer på å gjere dette. Både materialer, produksjonskostnader og ikkje minst miljøet.

 

Med desse overstående orda og reglene trur eg at eg kan leve eit meir miljøvenleg liv en før i det kommende året. Eg vil også oppfordre deg som leser til å gjere det same, eller vertfall prøve så godt du kan. Husk at du ikkje bare gjer dette for deg sjølv men for alle mennesker, dyr og planter på heile jorda.

Husk også at hvis du kan seie eller skrive noko som betyr noko for andre folk har du også evnen til å forandre folk.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Åge
10.12.2007 10:34

Bra!
3
anbefalinger
Super stil! Denne fortjener en sekser minst!!!

Magnus strømmen
10.12.2007 10:35

Bra!
3
anbefalinger
Sjukt bra stil Idar! Du bør bli forfatter! fekk du 6er på denna stilen eller? fortjene d jaffal!

Fredrik MT
10.12.2007 10:36

Bra!
3
anbefalinger
Sick bra stil! ka faen kafaen???? Fekk du 6 på denna stilen? du e ein språkgud!

Even L
10.12.2007 10:38

Bra!
3
anbefalinger
Nice stil da, den ska eg bruka og skriva om t bokmål, nice! fekk du 6er?

makkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakkmakk
15.01.2008 13:19

Bra!
3
anbefalinger
LOL!

Joa
10.12.2007 10:42

Bra!
1
anbefalinger
veger? hette d ikkje vegar? du fortjene ein 3- for dårlig innhold


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews