Søk i stiler
 

Kabalmysteriet


Bokanmeldelse av Jostein Garders bok 'Kabalmysteriet'.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:11.07.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Kabalmysteriet
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Utgitt i 1995 av H. Aschehoug. Forsideillustrasjonen er tegnet av Skomsøy Grønli A/S. Kabalmysteriet er en blandingsroman. Forfatteren tar opp emner som familieproblemer, filosofi og reiser. Han har skrevet en spennende blanding av fantasi og virkelighet, og gir romanen et surrealistisk preg. Boka er retrospektiv, og tilbakeblikkene går fra person til person og stopper ikke før et skipsforlis i år 1790. I fortellingen hører vi om unge Hans -Thomas og faren hans som reiser til Hellas for å finne den bortkomne moren til Hans – Thomas. På veien får Hans – Thomas en lupe av en dverg. Dvergen dirigerer i feil kjøreretning, slik at de havner i en liten, bortgjemt landsby med navnet Dorf. Her får Hans – Thomas en miniatyrbok gjemt i en bolle. Ved hjelp av lupen leser han i bolleboka. Boka forteller blant annet en sprø historie om 53 levende kabalkort på en øy. I bolleboka skjer mange parallelle handlinger med det som de to reisende foretar seg.

 

Boka sier ikke mye om personenes utseende, og lar stort sett fantasien få fritt spillerom. Hans – Thomas er en utadvendt person som i tillegg er svært reflektert. Han ser ut som en normal, norsk 12-åring. ”Fattern” er faren til Hans – Thomas. Han røyker, drikker og filosoferer over store uløste spørsmål mesteparten av tiden, der mange av teoriene hans er verdt ettertanke. ”Den gamle bakeren” er en snill, gråhåret mann, som senere viser seg å være farfaren til Hans – Thomas. Bakeren Ludvig er forfatteren av bolleboka.

 

Joker er en dverg fra øya i Atlanterhavet. Han er på størrelse med Hans – Thomas, og har en lilla jokerdrakt med små bjeller under klærne. Narren er snill og klartenkt, men også bare en levende illusjon. Det gjør ham udødelig og vanskelig å fatte. I bolleboka møter vi Ludvig, Albert Knuger, Baker-Hans, som finner dvergenes øy, og Frode og hans 53 levende kabalkort. Miljøet i boka varierer. Den handler om en reise, og vi kommer stadig innom nye steder, og treffer nye folk. Språket er bokmål og har mange metaforer i en fortellende stil. Det er ikke spesielt vanskelig å forstå.

 

Vi kan lære at det er viktig å være åpen for sannheten. Ofte er sannheten godt skjult og vanskelig å innse. Man må være klar i hodet og ha et åpent sinn for å se den. Budskapet er at det er viktig å undre seg over livets mysterier. Jeg synes romanen var god, fordi den var både spennende og interessant. Noe var realistisk, men boka bygger på noe urealistisk. Det pirrer nysgjerrigheten til å lese videre. Den passer for alle som har lyst til å lese den, uansett alder, så lenge leseren forstår innholdet. Når det gjelder analysering, bør man interessere seg for filosofiske emner.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Meg
19.04.2004 21:45

Bra!
1
anbefalinger
Detta var en kjempebra bokanmeldelse!! Jeg leser Kabalmysteriet nå og den er ganske bra... Har levert anmeldelse på skolen, men den gikk ikke så bra, nei... men så hadde jeg jo ikke lest ferdig boka først da!  Razz :-P

Anonym
24.05.2017 09:18

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra bokanmeldelse.


12.06.2006 14:36

Bra!
0
anbefalinger
Kva filosofi byggjer boka på? Platon?

Anonym
05.02.2008 20:59

Bra!
0
anbefalinger
Boka tar opp flere temaer innenfor filosofi. Heller Sokrates sin filosofi enn Platon. De prater i hvertfall om Sokrates i boka.

Anonym
25.01.2009 13:43

Bra!
0
anbefalinger
Boka ble faktisk gitt ut i 1990. ikke i 1995!

eva
28.01.2011 11:02

Bra!
0
anbefalinger
jeg tror han het Ludwig og ikke ludvig


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews