Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Garps bok" og "The world according to Garp"

"Garps bok" og "The world according to Garp"

Romanprosjekt i norsk, hvor vi leste en bok og så filmatiseringen av boka.

Karakter: 5+ (9. klasse)

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
18.05.2007


Forord

Jeg har valgt å gjøre oppgave B. Lese en roman og se filmen basert på romanen, altså lese Garps bok og se The world according to Garp. Jeg synes boken er skrevet på en morsom, men allikevel litt merkelig måte. Personene i boken har veldig sterke meninger og det er noen situasjoner jeg synes er litt uvanlige. Det kan godt være at disse situasjonene skjer hele tiden, men jeg syns i hvert fall at de er merkelige. Som for eksempel når Garp er utro mot Helen, så synes Helen det er greit å være utro tilbake for da er de skuls. Et annet eksempel er moren til Garp, Jenny. Hun er kanskje ikke i så mange situasjoner, men jeg syns hun er litt kald. Helt i starten av boken står det:

 

”- Min mor, skrev Garp, - gikk gjennom livet på utkikk efter veskenappere og skjørtejegere. Denne gangen var det ikke vesken hennes soldaten var ute efter. Han la hånden på kneet hennes. Og skjøt hånden inn under skjørtekanten hennes; han fant at lårene var låst hardt sammen – og at hele armen hans, fra skulderen til håndleddet, plutselig var skåret åpen som en bløt melon. Jenny hadde skåret rett og pent gjennom huden og musklene, og blottlagt bena i albueleddet. ( - Hvis jeg hadde villet drepe han hadde jeg skåret ham i håndleddet. Jeg er sykepleierske. Jeg vet hvor folk blør verst.)”


 

<bilde>
        

 

John Irving

John Irving ble født 1942 i New Hampshire. Han vokste opp i New England. Faren var universitetslektor, og Irving selv har undervist i engelsk og litteratur. I flere av bøkene hans er også deler av handlingen lagt til universitetsmiljøet, akkurat som andre elementer fra livet hans, for eksempel bryting, også påvirker bøkene.

 

<bilde>

Irving er erklært dyslektiker, men han skriver allikevel morsomme, gripende og komplekse bøker, noe som har gjort ham til en av verdens mest leste forfattere. Flere av bøkene hans er filmatisert, og Irving fikk selv Oscar i 1999 for beste bearbeidede manus til filmen «Siderhusreglene». Han har vunnet en rekke priser for både bøker og filmer. Også romanene Garps bok og Hotell New Hampshire er blitt filmatisert.

 

 Han debuterte 26 år gammel med boken Setting free the bears, men ble ikke ordentlig anerkjent som forfatter før han skrev Garps bok. Garps bok ble finalist i nominasjonen for det som nå heter Den Internasjonale Bok Prisen for hardcover fiction i 1979. Garps bok vant den Internasjonale Boks Grunnleggings pris for bra skrevet fiksjon året etter.

Andre bøker John Irving har skrevet er:

- Garps bok i 1979

- Hotell New Hampshire i 1983

- Siderhusreglene i 1986

- En bønn for Owen Meany i 1989

- Pension Grillparzer i 1993

- Sirkusbarn i 1995

- Enke for et år i 1998

- Den oppdiktede venninnen i 1999

- Den fjerde hånden i 2001

- Til jeg finner deg i 2005

Pension Grillparzer kan vi også finne i Garps bok, som den første novellen Garp skriver. Den gjør stor suksess akkurat som den gjorde i virkeligheten.  

 

Filmen

The world according to Garp er filmatisert og har vunnet 4 priser og er blitt nominert til 2 Oscarer. Den ble regissert av George Roy Hill, og regnes som en romantisk drama komedie.

 

Dette er en oversikt over hvem som spiller de viktigste rollefigurene i filmen om Garp:

- Robin Williams – T. S. Garp

- Glenn Close - Jenny Fields

- John Lithgow - Roberta Muldoon

- Peter Michael Goetz - John Wolfe

- George Ede –Rektor Bodger

- Mark Soper - Michael Milton

- Nathan Babcock - Duncan

- Ian MacGregor - Walt

- Warren Berlinger - Stew Percy

- Mary Beth Hurt – Helen Holm

 

Om Garps bok

Historien handler om livet til T.S.Garp. Moren hans, Jenny Fields, er en sykepleier med sterk vilje som vil ha et barn uten å gifte seg. Hun har heller ingen interesse i sex som sex, hun ser det som noe man gjør kun for å få barn. En haleskytter ved navn Teknisk Sersjant Garp, blir lagt inn på sykehuset. Hun syns han er en passende kandidat for farsrollen, siden han er sterkt skadet og har blitt en mental grønnsak som snart kommer til å dø. Jenny har samleie med den mentalt skadde, uforstående og døende Teknisk Sersjant Garp for å bli gravid. Jenny får en jobb som sykesøster på Steering skole for gutter, hvor hun oppdrar Garp alene. Etter hvert som Garp blir eldre blir han mer og mer interessert bryting, sex og å skrive noveller og romaner. De tre emnene hans mor absolutt ikke er interessert i. Han gifter seg med brytetrenerens datter, Helen, og de får tre barn. Imens blir moren hans en kjent feminist etter at hun skrev selvbiografien En seksuell avviker.

 

<bilde>

 

Selve boken inneholder visse elementer som nesten alltid dukker opp i Irvings bøker: bjørner, bryting, Wien og en innviklet handling som spenner over hele livet til hovedpersonen. Voksenlivet i boken utgjør også en stor del som har sitt høyde punkt i en av romanens mer opprivende og minneverdige scener. Frykt for kastraksjon. Mest tydelig i den sørgelige skjebnen til Michael Milton. Han mistet nemlig sin manndom da Helen bet den av i en ulykke.

 

Tema

Det er egentlig ganske tydelig gjennom boken, synes i hvert fall jeg, at Irving tar opp mennesker og deres forhold til hverandre, sex og omverdenens oppfatning av dem. Da Jenny skriver selvbiografien En seksuell avviker blir hun nesten umiddelbart alle kvinners talsmann. Kanskje Irving ville få kvinner til å tenke gjennom livet sitt og hvilke valg som gagner dem og ikke bare omverdenen, og få dem til å gå forbi de åpne vinduene. (noe han var opptatt av i det virkelige liv også) Ikke bare løpe rett inn i første og beste butikk som er åpen.

 

Det kan også virke som om han tar opp de små problemene i ekteskapet. Som utroskap, arbeidsløshet og åpenhet. Både Garp og Helen er utro i løpet av boken. Men inngår en forståelse med hverandre siden begge har vært det, og da er de på en måte skuls. Selv om dette kanskje ligger litt igjen i underbevisstheten virker det ikke som om det plager dem noe særlig, og at de klarer å leve en normal hverdag uten at det ødelegger for dem.

 

Miljø

”I 1781 grunnla enken og barna efter Everett Steering det såkalte Steering academy, som var det første navnet på Steering School. Byen var blitt oppkalt efter ham i begeistringen over byens uavhengighet efter revolusjonen. Everett Steering hadde organisert flere batterier med kanoner på strategiske steder langs elvebredden. Den gang het elven Great River, men efter krigen ble den hetende Steering River, og byen, som ikke hadde noe skikkelig navn, ble også hetende Steering.”

 

Dette er fra historien til Steering. Det er et lite sted i England hvor mange ungdommer, bare gutter, drar for å få en ordentlig utdannelse. Steering River blir nevnt mange ganger i boken så jeg har tenkt til å skrive en skildring av denne også:

”Steering River var i sannhet grumsete. Elven fløt av skum fra industriutslipp og skitt og lort fra andre utslipp – og når tidevannet trakk seg tilbake, ble gjørmebankene slimete efter saltvannet(hele området fikk en overflate som minnet om baconfett som har stått i kjøleskapet).”  Det eneste stedet jeg så at miljøet underbygget personkarakteristikken var på historien om Jenny. Hun hadde kanskje ikke hvert så imot sex og menn hvis ikke foreldrene, brødrene og ikke minst mennene hun møte var så på henne om giftemål og sex. Ellers synes jeg ikke at miljøet har så mye å si for historien. Jeg hadde helt fint klart meg uten skildringene og allikevel hatt det samme inntrykket fra boken jeg har nå. Det eneste som var greit og vite var at Garp og hans familie ikke var så veldig rike.

 

Personkarakteristikk

”Jenny var toogtyve. Hun var en atletisk ung kvinne med frisk farve i kinnene, og hun hadde et ganglag moren kalte mannhaftig. Hun var så smal og fast over baken og hoftene at hun så ut som en unggutt bakfra. Jenny mente at brystene hennes var for store og at de fikk henne til å virke simpel. Det var hun på ingen måte. Hun sluttet nemlig på college da hun fant ut av den egentlige grunnen til at hun gikk der: Foreldrene aktet å få henne giftet bort og bedekket av en ung mann med god stamtavle. ” Jenny var imot alt som har med lyst, menn og sex og gjøre, og er streng og ordentlig. Hun likte heller ikke fysisk kontakt.  De eneste mennene hun har et vennskapelig forhold til, bortsett fra lærerne på Steering, er Helens far og sin egen far.


 

”T. S. Garp hadde alltid trodd han kom til å dø ung. – I likhet med min far, skrev Garp, har jeg sans for å fatte meg i korthet. ”Garp har hele livet visst at han skulle bli forfatter, uten egentlig å vite det. Det var ikke før Helen sa at hun bare ville gifte seg med en ordentlig forfatter at han for alvor bestemte seg for å begynne å skrive. Da han gikk på Steering konsentrerte han seg om studiene og brytingen. ”I likhet med Jenny, trodde Garp aldri at han var `født´ til å være noe som helst.” Han jobbet hardt på skolen, men var allikevel aldri ordentlig god i noe.

 

Helen er datteren til Garps brytetrener. Hun er selvbevisst og vet at hun ikke kommer til å gifte seg med noen andre enn en ordentlig forfatter. Som en ung jente pleide hun og være med faren på brytetreninger og der utviklet hun sin sans for lesing. ”Jeg ble oppdratt til å bli en tilskuer, sa Helen, min oppvekst gjorde meg til en kikker.”

 

<bilde>

 

Sammenligning av boken og filmen

I filmen kan det virke som om temaet blir litt mindre tydelig enn i boken, selv om det like fullt er der. Så `ser´ man det ikke like godt. Man får fremdeles følelsen av at Jenny hater sex, menn og lyster. Og at Garp er interessert i å bli en forfatter. Men han virker mye mer selvsikker i filmen enn i boken. For eksempel presenterer han seg selv som T. S. Garp = totally sexy, den første gangen han møter Helen. I boken er han litt mer stille, men vitser like mye. I boken står det at hans første møte med Helen blir ganske pinlig. Han sitter ved siden av henne i brytesalen, og sier til henne at hun leser veldig mye. Uten å se opp fra boken engang svarer hun: - Ikke så mye som moren din.

 

Miljøet i filmen virker mye mer jevnt, ikke så store klasseforskjeller. I boken er det klarere forskjeller på rik å fattig. Selv om det ikke er noen som er utrolig rike eller utrolig fattige i boken heller. Man ser heller ikke noen forskjell på stedene i filmen. Scenene kunne like gjerne skjedd i samme nabolag, langt mindre i forskjellige land. Personene ligner heller ikke så veldig i forhold til hvordan de er beskrevet i boken, men det gjør de jo nesten aldri på filmer generelt.

 

Språket blir det litt vanskeligere å si noe om, siden jeg har lest boken på norsk og filmen er på engelsk. Men jeg kan i hvert fall si at skriftspråket i boken er mer gammeldags enn språket på filmen og at jeg skjønte litt mer av filmen. Kanskje fordi jeg hadde lest boken først, men i boken er det så mange digresjoner som ikke var med i filmen.

 

<bilde>

 

Vurdering

Jeg synes filmen var litt mer oversiktelig enn boken fordi den var lettere å skjønne. Men for å få med deg hele handlingen i filmen, burde du lese boken først. Og i boken er det mange morsomme situasjoner og tankereferat som hjelper deg til å forstå personene, som ikke kommer med i filmen. Troverdigheten til hendelsene i boken kan gå begge veier. Det er lett å se for seg at en liten jente får tungen kuttet av i det samfunnet vi lever i nå, men allikevel er det vanskelig og se hvorfor noen skulle gjøre det.

 

Jeg anbefaler begge. Du må lese boken for å forstå filmen og du må se filmen for å kunne realisere handlingene til personene i boken. Men helt til slutt var boken utrolig morsom når du først skjønte det som er skrevet.

                    

<bilde>

 

Etterord

Jeg valgte å lese Garps bok fordi jeg allerede hadde lest den, men det var lenge siden. Og jeg hadde lyst til å se filmen. Det virket også veldig gøy å kunne jobbe med boken, å kunne gå i gjennom den ordentlig siden jeg ikke skjønte så mye av det som ble skrevet. Og jeg hadde aldri gått igjennom boken på den måten alene.

 

Kilder

- www.google.no – bildesøk – The world according to Garp og Garps bok

- www.imdb.com /title/tt0084917/

- www.wikipedia.org – John Irving

- Selve Garps Bok

 

<bilde>


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil