Søk i stiler
 

Maria Gripe


Oppgave om den svenske forfatteren Maria Gripe.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:30.12.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Maria Gripe
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.I dette norskeprosjektet har jeg valgt å ha om Maria Gripe, en svensk forfatter. Hun har skrevet mange spennende ungdomsbøker og har en egen måte til å få leseren inntresert. Grunnen til at jeg valgte henne som forfatter var at jeg har lest en av bøkene hennes fra før, og da visste jeg litt hva de gikk i. Boken jeg hadde lest heter ”Tordivelen flyr i skumringen” og er en litt vanskelig bok å komme inn i. Selv om den var litt vanskelig å forstå, var det en underholdene bok og den fikk meg til å tenke. Jeg håper at de andre bøkene er litt lettere å forstå og at det blir lettere å komme i gang.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 
<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Maria Gripe ble født 1923 i Vaxholm, en liten festningsby øst for Stockholm. Hun begynte i allerede 10-årsalderen å fortelle, eller plage, som hun selv sier, sine yngre søsken med historier og eventyr. Helt fra hun var en liten pike har hun elsket spennende eventyr og har nok fått den egenskapen fra faren. Faren var militærkaptein det ene halvdelen av året og resturantbestyrer resten. Nesten hver kveld ble det høytlesning i stua. Og det var H. C. Andersen som var den store favoritten. I 1974 vant hun faktisk den gjeve H. C. Andersen-medaljen for sitt forfatterskap!

 

Da hun var en liten jente, var drømmen å bli kaptein, men på den tiden var det så usømlig for en kvinne å gjøre noe slikt, at hun først ble en vanlig husmor, ikke forfatter.

 

Da hun for første gang begynte å skrive for ordentlig, var det for datteren, Camilla som hun fikk sammen med Harald Gripe (1921-1992). Det er han som har illustrert alle bøkene hennes, og Maria sier selv at det er hans tegninger som ofte har inspirert henne til å skrive flere bøker. Et eksempel på dette er Elvis-bøkene, om lille Elvis som har fått navnet sitt pga. Elvis Prestly er morens store idol. Her sier hun at hun så en tegning han hadde laget og vips kom hele historien flytende frem for henne.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
 

 

Datteren Camilla ble født rett etter at de giftet seg, kort etter at de begge var ferdige å studere. Dessverre døde Harald i 1992, og etterlot seg kon og barn.

 

Gripe debuterte med ” Den lille byen” eller ”Vår lilla stadt ”som det heter så fint på svensk, men gjennombruddet fikk hun med boka Hugo og Josefin. De handler om vennskapet til lille engstelige Josefin og modige Hugo som går sine egne veier.

 

De første bøkene hennes var enkle barnebøker uten for mye skjult mening, men senere, utover 70-tallet kom de kjente bøkene som forteller om eventyr om andre verdener og merkelige sammentreff.

 

Den typiske ”Maria Gripe-stilen” er nettopp at det skal være litt vanskelig å finne de skjulte meningene og hintene i bøkene. Ofte er handlingene lagt i et ubestemt tidsrom og bøkene er fulle av hendelser som på sett og vis henger sammen. En bok som viser dette bra er ”Tordivelen flyr i skumringen”, en bok som har vunnet flere priser og som også er lagt som hørespill. Før da hun skrev bøker kun til glede for sin datter, var bøkene fulle av eventyr som, ”landet utenfor” men senere ble bøkene mer alvorlige og underfundige.

 

Selv er hun opptatt av at bøkene ikke skal ha noen fast aldersgrense, noe som viser igjen i de fleste bøkene. De passer for både ungdom og barn og er skrevet på en fantastisk måte som virkelig setter sine spor hos leseren. De er trollbindene, nesten magiske og det er som et helt eget eventyr å lese dem.

 

Til nå har Maria Gripe skrevet 36 bøker hun har blitt en internasjonal ”hit”. Bøkene har kommet ut på over 29 forskjellige språk blant annet japansk, slovensk og tysk.

 

Maria Gripe er definitivt en av Skandinavias største og beste barne- og ungdomsforfattere!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Helene
24.03.2009 20:25

Bra!
2
anbefalinger
Bra skrevet!  Smile :-\)

Zeynab
27.10.2009 14:17

Bra!
0
anbefalinger
Kjempe bra!!!

kikin
20.01.2010 21:38

Bra!
0
anbefalinger
hun har skrevet 38 bøker

Rachel
03.05.2010 15:14

Bra!
0
anbefalinger
38 bøker ja!  Wink ;-\)

Kristin
15.05.2010 13:57

Bra!
0
anbefalinger
Utrolig bra skrevet ! Du hjalp meg masse med fordypningsoppgaven min nå  Smile :-\)

Sunniva :D
24.03.2011 10:20

Bra!
0
anbefalinger
Kjempe bra! Godt skrevet Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews