Søk i stiler
 

By eller bygd?


Kåseri om forskjellene på bygd og by.
Sjanger:KåseriLastet opp:02.09.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Steder i Norge
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Byene vokser som aldri før. Store fabrikkpiper, grå asfaltveier og høyblokker brer seg utover i landskapet i en rasende fart. De som ikke vil bli fanget opp av den voksende byen og bli sperret inne mellom lyssky bymennesker må bare komme seg vekk før det er for sent. For hver dag kommer byen nærmere og nærmere. Kanskje bor du for øyeblikket på landet, men det er best å passe på. Du vet aldri når du kan regne med å se murveggene reise seg rundt deg.

 

Det er vel egentlig greit. Alle vil vel bo i byen, alle blir vel glade over å våkne av trafikkaos om morgenen og å gå på kontorjobben med utsikt over parkeringshuset. Så kan du gå på supermarkedet og kjøpe ferdigmat for å spare litt tid som du kan bruke til hva du vil. I byen er det nemlig så mye å gjøre.

 

Hvem vil vel bo på landet? Astmatikere og gamle menn som kjører traktor. På landet er det vel ikke noe gøy. Det er nok ingenting som skjer på landet. Der er det ikke noe teater, ingen fine restauranter, ikke en eneste drosjekø og på butikken har de ikke engang Toros nye pakke med bløtkakepulver. Alle som bor på landet er dessuten så primitive. Her er det bare fjøs etter fjøs så langt du kan se. Tøyet blir tørket på stativer i kulukten i stedet for i tørketromler, og de hullete veiene er uten midtstripe. Nei, det er jamen ikke rart at de stakkars underernærte bygdefolkene søker inn mot tryggheten og sivilisasjonen i byene!

 

På landet er månedens høydepunkt fru Karlsens bingo eller bygdeforeningens basar. Der samles bygdemiljøet til hyggelig samvær. Der er det ingen mikrofon nei, og ikke noe ventilasjonsanlegg, men bygdefolket samles gjerne selv om det er varmt og det bor maur i veggene, for på basar kan man vinne kaffekopper og strikkehansker, så det er klart man stiller opp.

 

I byen derimot, der er ingen snille lenger. Der må gamle fru Karlsen heller sperres inne i et aldershjem for å spise fiskeboller uten saus. Alle lever så raskt i byene. Her hjelper det ikke med basarer og traktorer. Åneida, her skal barna læres opp til å bli ingeniører, aksjemeglere og frisører. Man skal lære seg å importere mer havregryn og yoghurt fra Kina, så bøndene endelig kan ta til vett, gi opp, og bli gode byboerer som heller kan leve av å selge støvsugere til hverandre. Men skjønner bygdefolket sitt eget beste? Neida. De vil bare gjete reinsdyr og klippe sauer og gjerne tømme litt møkk utover bakkene. Sånt usivilisert tidsfordriv sluttet da byfolk med for lenge siden. Det er faktisk så lenge siden at ingen kan huske det. – Men en gang i fortiden sa byforfedrene: Nei, hør nå her bybrødre! La oss heller spise hamburgere, puste eksosgass og spille playstation! Og dermed gjorde de det. Byfolk er nemlig så åpne for nye ting. I motsetning til bygdefolket. De har vel knapt nok sett en innvandrer utenom på tv. På landet finnes det ingen taggerer og ingen kunstgallerier.

 

Bygdefolket er jammen ukulturelle. Men er det egentlig så bra i byene? Er det sant at bønder er dumme? Hvor burde man helst bo?

 

I storbyene er det høyhus, støv, kino og råtten luft. Store kjøpesentre, lyskryss, jobbmuligheter og kebabsjapper. Ja, der er det godt å bo. På landet er det gårder, hager med mygg, skoler som skal legges ned, frisk luft, ungdomshus med cd-spiller og bønder med sjøstøvler. Ja, det er nok godt å bo her og.

 

Men skal du bo i byen må du holde deg der. De samme gjelder for bygdefolk. Byfolk på landet og bønder i byen er nesten like ille. Disse fordommene må vi for all del holde ved like. Det siste vi ønsker er vel at disse to folkegruppene skal begynne å blande seg og like hverandre…!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Ken Harry
14.01.2019 13:54

Bra!
31
anbefalinger
je ælsker bigda yolo

uuuhgle
22.04.2010 21:22

Bra!
16
anbefalinger
Det e et kåseri ro dokke ne.. -_-

Gilbert
14.01.2019 13:56

Bra!
12
anbefalinger
Je kan Itte tru det, æ ælsker bygda å sjø

Thomas
22.04.2008 19:29

Bra!
9
anbefalinger
Dette er den værste jeg har sett. Jeg komme fra landet å det finnes ikke noen berdre plass. Byen stinker exsos og er styggå grå med en masse regler. Her er det rent ann frisk luft å høydepunktet ervell å sitte å sole seg uteom natten på sommren..

Mathea
23.05.2010 14:30

Bra!
8
anbefalinger
serriøst.. det e jo et kåseri, å ka virkemidler brukes i kåseri? jo ironi.. så følg me på skolen heller, Thomas, Marthe og Camilla!
bra skreve!!

Marthe
08.11.2008 11:40

Bra!
7
anbefalinger
herregud. har ikke ord for noe så teit. kunne skrevet et helt kåseri om hvor utrolig mye bedre det er her på bygda enn i de trange, ekle, forurensa byene deres. Hva skulle vell dere bortskjemte sossene i byen gjøre uten oss? hvem er det som lager mesteparten av maten deres kanskje? Uten oss hadde dere faktisk ikke hatt mat på bordet skal jeg si dere! Og hva tenker utenlandske folk på når de tenker på norge? jo, de tenker på fjell, fjorder og frisk god luft. hmm, hvor har de god norsk fjelluft? ja akkurat, på landet og lenger inn til det vakre norge som ligger skjult bak store mektige fjell. Man kan vel ikke si at de har så veldig mye spessielt i byene her i Oslo, enn de er i andre europeiske byer, hva? Dere må faktisk gi oss som bor der Norge viser seg fra sin beste side, en sjanse. Her kan vi faktisk spenne fjellskoa en fin høstdag og trenger ikke engang å kjøre, før vi kommer oss opp i de vakre vakre snødekte fjellene som ligger der i stillheten. Der kan vi gå, uten å se et menneske og nyte utsikten. Vi kan komme hjem og sette fyr i ovnen og slappe av mens vi tenker nettopp at de som bor i byene, lever et slitsomt og travelt liv  Very Happy :-D takk for meg!

Camilla
19.11.2009 16:01

Bra!
3
anbefalinger
dette er det dummeste jeg noen gang har sett! jeg er helt enig med dere andre! herregud, man kan bli helt... ja, jeg finner ikke ord for hvor idiotisk dette var...!!!!

Jonas
05.05.2013 19:21

Bra!
3
anbefalinger
Det beste med internert er de kommentarene mennesker tillater seg å skrive xD Jeg er så glad i dere alle sammen, fortsett å skriv ting jeg kan sitte å le av her i godstolen min  Razz :-P

Kristoffer
31.10.2014 13:59

Bra!
2
anbefalinger
Du aner ikke hvor bra det er å bo på landet i forhold til byen! Kunne fint skrive et helt kåseri om hvor mye bedre det er å bo på landet enn i byen.

Lise
15.12.2014 21:50

Bra!
1
anbefalinger
Man skal nå ikke ta seg så alt for nær av det som blir srevet i et kåseri, for et kåseri skal være ironisk, men man kunne kanskje vært litt mer positiv til å bo på bygda. For det er slettes ikke så ille som alle skal ha det til  Smile :-\)

Tim
22.11.2015 18:52

Bra!
1
anbefalinger
Bygda æ best ingen protest

ole
03.10.2016 14:37

Bra!
1
anbefalinger
#kåseri folkens må se hva det er før dere sier noe, det er jo ironi!

Marthe er teit
15.02.2017 21:15

Bra!
1
anbefalinger
Marthe, du har tåpelige argumenter. Om ingen hadde bodd på landsbygda, hadde vi byfolk fortsatt hatt mer enn nok mat på bordet. I det moderne samfunn er det mulig å importere mat fra andre land, men dere bygdefolk har vel ikke kommet så langt at dere har tilgang til nyheter og internett.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.032 sec - 1 pageviews