Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Ordforklaringer innen tegneserier

Ordforklaringer innen tegneserier

Litt forskjellig informasjon om tegneserier fra et prosjekt jeg hadde.

Sjanger
Annet
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.06.2006
Tema
Tegneserie

Tegneserie = En tegneserie er en historie/fortelling som fortelles via en rekke bilde, som er format som ruter, og snakkebobler. For hver rute er det en bevegelse. Enten det er på hele historien eller en person, ting osv. En tegneserie kan være veldig kort eller lang. Den kan være på 1 rute eller flere sider. Rutene er satt sammen i ett rutenett sånn at folk kan forstå sammenhengen. For at man skal forstå sammenhengen i historien må rutene satt sammen i rekkefølge.

 

Avisstripe = En avisstripe er oftest en historie/fortelling satt sammen av 3-4 ruter. Den kalles avisstripe fordi den er så kort. Og det er derfor aviser, ukablader osv. setter dem inn som en del av innholdet.

 

Utrykksform = En tegneserieforfatter bruker veldig ofte forskjellige utrykksformer. Mange av utrykksformene er symboler. Feks bobler som har en lyspære viser at en person har fått en idè, og en boble med masse utropstegn, stjerner, lyn, hodeskalle osv kan utrykke en slåsskamp. Men også tegneseriefigurenes ansiktsutrykk og kroppsspråk kan utrykke en hel del.

 

Snakkeboble = Når en person enten sier eller tenker noe i en tegneserie så "rammes" det personen sier i en snakkeboble. De kan ha mange former og utrykker forskjellige utrykksformer.

 

Hverdagshelter = En hverdagshelt kan beskrives ganske enkelt som en vanlig person. En person sm folk kan kjenne seg igjen med, og kanskje le litt.

 

Superhelter = Det finns mange slags superhelter. Noen er ganske vanlige, og noen er vanlige men har en skjult identitet og er litt mer usårkige, feks Supermann og Batman som "redder dagen". Noen lever i jungelen, sånn som Tarzan. Mens Dick Tracy og The Spirit er dektektiver som løser mysterier i hverdagen.

 

Virkemidler = De mest vanlige virkemidlene vel rutene og snakkeboblene. Man trenger ikke å ha noen bestemt form på rutene eller snakkeboblene, og man trenger heller ikke å følge noe spesielt mønster på rutene heller. Et stort virkemidel i tegneserien er at alt går ann. Det er lov å overdrive så mye man vil.

 

Komponere = Å komponere er å lage noe. Hvis man komponerer en tegnerserie, så lager man en tegneserie. Ordet et mest brukt innen musikk.

 

Symbolspråk = Tegneserienne har ett eget symbolspråk. Og nesten alle som leser tegneserier, vet hva de betyr. Å ha med symboler i en tegneserie er ganske viktig for at den skal være morsom og underholdene. Å ha med symboler gjør også tegneserien litt mer underholdene.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil