Søk i stiler
 

Rusmidler og GHB


Tekst om rusmiddelet GHB.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:23.05.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Diverse narkotiske stoffer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Brukere/utbredelse:

GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler. GHB doseres ofte i skrukorker og drikkes, men kan også settes intravenøst. GHB brukes i kroppsbyggermiljøer for å øke muskelmassen. GHB skal ha blitt gitt til personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep og har derfor blitt kalt ”date rape drug” (voldtektsdop).

 

GHB er registrert i de fleste av landets politidistrikt, og det tyder på at det brukes over hele landet. Det ble introdusert som rusmiddel for ca 10 år siden, og ble påvist første gang i Norge i 1997. I Norge ble bruk av GHB forbudt i 2000.

 

En ungdomsundersøkelse fra 2003 viste at 1 % av norsk ungdom mellom 15-20 år har prøvd GHB.

 

Virkninger/skadevirkninger:

Gammahydroksybutyrat (GHB) ble første gang framstilt i 50-årene som et bedøvelsesmiddel, men bruken ble begrenset fordi det hadde dårlig smertestillende effekt og fordi det hadde uheldige bivirkninger. GHB er lett å framstille, og dette gjøres ofte av ”hobbykjemikere”. Hvor konsentrert stoffet er, vil derfor variere, og dette gjør det vanskelig å beregne dosen. Er man riktig uheldig, kan man få en blanding av lut og GHB, som kan gi etseskader i munn og svelg.

 

Det som er spesielt med GHB er at rusen kan ha store variasjoner i virkning avhengig av hvor stor dose du tar. Rusen inntrer etter 15-30 minutter og gir en følelse av mild oppstemthet, varme og velvære, og økt selvsikkerhet og mindre selvkritikk. Noen mister sosiale hemninger, og noen blir aggressive av GHB. En liten økning av dosen kan føre til sterk intensivering av rusen, og kan føre til svimmelhet, kvalme, brekninger og tap av koordinasjon. Store doser av GHB kan føre til bevisstløshet og død. Karakteristisk for personer som er bevisstløse som følge av GHB inntak, er at de etter kort tid plutselig våkner opp. Dette kan forklare med at GHB skilles raskt ut fra kroppen. Ingen kan få forhånd si hvor mye den enkelte tåler av stoffet.

 

Avhengighet/abstinens:

Hvis man tar GHB flere ganger, må man øke dosen for å oppnå samme rus. Da øker faren for overdose. Avhengigheten er psykisk og skyldes lysten på nye kick. Man antar at lengre tids bruk fører til depresjoner. Abstinens utvikles i løpet av kort tid etter at man har sluttet å bruke GHB. Brukeren kan i flere måneder etterpå oppleve nedstemthet, angst, hukommelsesproblemer og søvnvansker. Risiko for tilbakefall er stor i perioden med abstinens.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

pisle
10.06.2007 02:18

Bra!
7
anbefalinger
Hvorfor sier ikke mediene dette: IKKE BLAND GHB med ALKOHOL!!!!!
Noen vil nok fortelle deg at de har gjort det og at det gikk bra men det er utrolig lite som skal til før du tilter. Velg først, sprit eller ghb før du dra på fest.

GHB har omtrent samme avhengighets grad som alkohol. Klart du kan bli avhengig men da må du bruke det daglig. 1 gang pr helg f.eks er ikke i nærheten nok. De som opplever angst og abstinenser har brukt stoffet daglig i månedsvis.

GHB er IKKE flytende. GHB er ett salt ala som bord salt du har på maten, hvit pulver, ligner mest på melis. Smaker salt/såpe aktig. Det skal ikke ha noen misfarging. Før du svelger det må det blandes i vann. 2-4 gram er passe party dose. Start lavt 1-2 gram på tom mage første gang. øk gradvis, fra gang til gang så du finner passe dose. GHB varer 3-4 timer, så vent til første dose går ut før du tar ny. "Boosting" er ikke å anbefale. Som alkohol har det mye å si om du akuratt har spist osv. Når det er blandet skal løse seg helt opp, ingen tåke i vannet, ingen farge, ikkeno bunnfall. Smaker svakt salt/såpe. Alt annet er forrurenset pga kjøkken "kokker" osv

Det er HÅPLØST å vite konsentrasjonen ETTER at det er blandet med vann.
En "kork" kan være alt fra litt Brisen til Komatisk søvn og du våkner på sykehuset 3-6 timer etterpå! Hvis du ikke får tak i ren vare i fast pulver form, så du kan veie dosen selv, så kjøp en hel flaske (hvis den virker rein). Ta den med hjem, test så en halv te-sjei på tom mage. Gå så gradvis opp til du finner passe dose. Dvs bra humør, passe "brisen" uten å bli helt drita og svimmel. Svimmel betyr at du surfer farlig nær kanten, og kan slukne på ett øyeblikk. Sett deg ned så du ikke slår deg. Når du har funnet ut dosen som er passe tar du BARE fra egen flaske. Det er umulig å vite hvor sterk blanding det er i en annen flaske. Kjøp hele flaska, og test på nytt. Spleis med venner elns. Bedre det enn å risikere overdose. Nå skal det sies at å dø av GHB faktisk er vanskeligere enn å dø av alkohol.
Hvis en kompis slukner, og du vet vedkommende kun har tatt GHB som kan få ham til å slukne så raskt, bare pass på ham. Legg ham i stabilt side leie, slik at luftveiene er åpne.
Største risikoen er å drukne i eget spy. Derfor er det best å ligge på siden. Sørg for at luftveiene er åpne hele tiden. Han må ha vakt som passer på puls og åndedret samt renske munnen på ham hvis han spyr og sliter med å puste. Pusten kan være grunn og urytmisk, men det er sjelden fare for å dø. Det vil ikke være mulig å vekke ham før etter 3-6 timer. Går det mer enn 4 timer bør du tenke på sykehuset, med mindre puls og åndedrett er på rett vei, dvs sterker puls og dypere/jevnere pusting. Er du i tvil ring ambulansen, men informer dem om at det er GHB overdose, så de ikke setter i verk håpløse behandlinger som kan skade ham. Det er ikke mulig å vekke en som er i GHB komatisk søvn før dosen går ut. Derfor kan ikke sykehuset gjør stort mer enn deg, dvs passe på at han får puste.

GHB som date rape drug...nåja. Hadde alkohol vært noe nytt hadde man kalt det også for date rape drug. Det er jo Alkohol som er det mest brukte "date-rape" dopet , men det rusmiddelet har vært her for lenge til at folk kan skylde på det. GHB tar bort hemninger og man blir mer impulsiv sosialt sett. Akuratt som på alkohol. Det fine med GHB er derimot at de fleste får MER sosial IQ, i motsetning til alkohol som gjør folk mer ego og tankeløse.
Enkelt vil jeg si at GHB, brukt riktig , har alle de gode egenskapene til Alkohol uten mange av ulempene. Ingen jeg vet om blir voldelige drittsekker på GHB. Jeg har aldri fått bakrus heller , faktisk er det motsatt. Dagen etter har jeg en behaglig "after glow". På ghb blir man gladere, mye mer sosial, musikk er fetere, får lyst til å danse, damer er penere og verden er ett vakkert og harmonisk sted  Smile :-\) GHB er for meg det perfekte rusmiddel. Jeg føler meg som en forbedret versjon av meg selv og mange andre beskriver det samme. Junkies sier GHB er for tamt, og det er det fine ved stoffet vil jeg si. De fleste av oss vil bare ha ett passe humør løft , og ikke bli skutt ut av en kanon.... som kan gi hard landing..
Flere som sliter med depressjoner har sagt at GHB er det beste anti-depressive middelet de har prøvd. Slår alt av medisiner legen får lov til å skrive ut til deg. Klart dette er ingen erstatning for å snakke med noen, som jeg mener må til uansett for å løse opp i dypere problemer. Kjemikalier kan kun være en liten hjelp på veien.

Klart kan du klare deg uten, så gjør det. Men iblandt virker det som om vi alle trenger noe. For meg skjer det ca 1 gang i måneden. Før tok jeg mye rart, men ettersom jeg ble eldre ble det alkohol somregel. Nå er det GHB jeg vil ha den ene gangen eller 2 i måneden, men det er slit å få tak i rein vare så iblandt må jeg ty til kjipe alkoholen med bakrus istedet :/

Hva om man fikk kjøpt det på apoteket? Ren vare med DIGER varsel trekant og utfyldende bruker veiledning? Jeg tror de dødsfallene og alle probleme som har oppstått pga gate ghb kunne vært unngått på den måten. Men Norsk narkotika politikk handler jo ikke om å minimere skadene på befolkningen. Politikken er over 20år gammel og virker fremdeles ikke. Når skal politikerne lære.... å forby noe gjør ikke at "problemet" forsvinner. Folks liv er tydeligvis mindre verdt enn signal effekten.... "gjør som vi sier ellers kan du bare dø"
fin holdning...


Yaaas
24.04.2016 22:23

Bra!
2
anbefalinger
Syns det er litt creepy at pisle promoterer og forklarer i detalj hvordan man skal bruke GHB. Og de jeg har møtt på GHB, oppfører seg ikke som det som er beskrevet over. Bedre sosial IQ? Nope, ikke i det hele tatt. Deprimerte syns de blir bedre? Nope. Det er skummelt å ta, fort å ta for mye og det er ikke noe jeg ville promotert til ungdom! GHB har som andre rusmidler slik som hasj langtidsvirkninger på hjernen, det sitter lengre i kroppen og gjør større skade på hjernen. Greit at du blir fyllesjuk av alkohol, men dette er vannløselig og forbrennes kjapt. Håper ingen leser innlegget til pisle og tenker at GHB er et lurt valg. Pisle er avhengig og promoterer et ulovlig, narkotisk stoff. Selvfølgelig drar personen tvil til alvorlighetsgraden av bruken og bagatelliserer det. Han klarer seg jo ikke uten! Og det er faktisk ikke lenge siden en ung jente tok en overdose av GHB på Østlandet det. Håper du ikke får noen ungdommer til å begynne med GHB tette faen

Nordvåg markus
22.03.2017 02:35

Bra!
2
anbefalinger
Brukte ghb hver dag i 6 år ganske nøyaktig , d er nå akkurat 8 år siden jeg med en feil drakk 3,5 dl sterk ghb hadde spist xanor i tillegg denne dagen , akutt respirasjons svikt og hjerte stans 25 min før respirator i 15 - 16 timer . jeg hadde abstineser i 6-7 mnd med ticcs uro , dilerium osv Spiste en hel del benzo i tia etter slutt men kan ikke si at det hjalp noe . fikk toksisk hjerne skade og sliter i etter tid med hulommelsen . vær glad i deg selv og omgivelsene rundt deg og gi faen i ghb , ikke for og skremme noen men det e det heftigste æ har erfart og har brukt det aller meSte og anser meg som rusmessig utprø d på så si alt av rus midler. Nsker bare æ meddele dette ikke skremme men kjanskje bidra til at noen lar ghb ligge på hylla har hatt d ufattelig tung i mange år etter dette og måtte bare skrive noen ord for og bidra kanskje til at noen omså bare en lar d ligge , ps husker at gabametin hjalp litt og preparater jeg fikk tak i av gaba stimulerende effekt 23 03 09 var d 8 år siden overdosen aldri mere ghb. Håper dette
Tas alvorlig kunne ikke vert mere seriøs i hht dette .takk for at jeg fi
Kk meddele dette mvh Markus Nordvåg -Tromsø

Rbob
26.03.2012 16:33

Bra!
1
anbefalinger
denne her lånes å skrives om litte gran  Razz :-P

Get Real
05.07.2006 17:23

Bra!
0
anbefalinger
Greit, du kan havne i koma, besvime, spy og dø av GHB....sant nok...men angst??? Hvem fant på det? Må være gjort undersøkelser på stoffiser som har brukt det sammen med pepper, knips eller kola.


16.12.2013 01:57

Bra!
0
anbefalinger
Går det ikke an å skrive mld til Pisle som skrev i 2007? Skulle så gjerne spurt om noen ting.

Nordvåg markus
22.03.2017 02:54

Bra!
0
anbefalinger
Ghb Er så avhengig skapende at jeg trodde faktisk at jeg ikke var avhengig helt til over dosen va et faktum og promotere ghb er helt idiotisk og kjenne at æ blir sykt provosert av dette . Det er ikke forbudt og tenke husk ghb er så snikende og virker harmløst men sannheten er at Ghb er store slem og hadde æ bare visst allt som æ vet i dag , hadde d aldrig vært på min cv av rus midler , ghb hindrer hjernen i opptak av oksygen derfor rus effekt dvs så si det samme som sniffing av løsemidler
..olNordvåg markus
22.03.2017 03:26

Bra!
0
anbefalinger
Korrigerer 230309 er ganske så nøyaktig 8 år siden over dose , pluss minus noen timer .Mvh M. N

Nordvåg markus
22.03.2017 04:57

Bra!
0
anbefalingerOverdose ghb1. frie luft veier om ikke pust munn til munn 2. Amk 113, forklar ghb inntak( viktig) fortsett med munn til munn til amk er på stedet 3 om delvis bevisst vekslende tklstand snakk evt klyp vedkommende hardt for reaksjon prøv og hold person ved bevisst het. Meget viktig og informere om ghb inntak , husk ved intox blir ikke politi tilkallt av amk. Av egen erfaring er d som regel i kombinasjon med amfetamin ghb brukes , så om mulig få i personen ca 0.3 med amfetamin da d ikke finnes annet motgift intox ghb .
Amfetamin er meget avhengighets skapende du kan bli avhengig første gang du tar det .advarer mot amfetamin bruk på det sterkeste , og er som Ghb ulovelig narkotika ihht norsk lov .personlig oppfordrer jeg overhode ikke bruk av noen narkotiske medikamenter husk narkotika tar liv. .skriver dette for det er svert få plasser informert rettnigs linjer ihht over dose ghb , da under tegnede har på vist toxisk hjerne skade pga overnemte. Etterlyser en opplyst handlings plan od ghb fra det offentlige asap noe som er prekert og et krav og få opprettet dersom ghb bruk desverre eskalerer på nationalt nivå . M .N

Uansett om person puster sørg for frie luft veier Prøv å vekke
Vedkommede med å klype, rope til person 2. Ring amk opplys ghb inntak og fortsett med punkt 1


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.023 sec - 1 pageviews