Søk i stiler
 

Malingstyper for stål


Oppgave om maling av stål, både grunning og toppstrøk.

Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:24.04.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Naturfag
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Til overflatebehandling av stål brukes det en masse forsjellige malingstyper. Sinkholdige malinger benyttes gjerne som grunnstrøk og gir stålet en viss katodisk beskyttelse. Unntaksvis brukes denne malingstypen også til det endelige toppstrøket. Sinkmalingen må ha direkte kontakt med stålet for at effekten skal oppnås. Sinkmalinger leveres med både organiske og uorganiske bindemidler.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Sinkmalinger med organiske bindemidler brukes mest ved mindre vedlikeholdsarbeid og når det er behov for utbedring etter mindre reparasjons arbeid. Det anbefales å gi godset et toppstrøk over denne malingen. Malingstypen kan også brukes på varmforsinket stål. Malingen kan påføres med pensel eller ved høytrykk sprøytning.

 

De uorganiske sinkmalingene med sink-etylsikat er tokomponentmalinger. Det betyr at sinkpulveret og bindemiddelet levers hver for seg. Vi blander komponentene før bruk i rett blandingsforhold oppgitt av leverandøren. Malingen gir stålet en god korrosjonsbeskyttelse, og blir som regel brukt som grunning. Malingen krever fuktighet for å herde. Derfor sprøytes det gjerne vann på slik maling, og det hender en ser at det malte stålet overtrekkes med plastfolie etter oversprøytingen for å holde malingen fuktig.

 

Større lakkverksteder har gjerne haller der det er mulig å kontrollere inneklimaet slik at en oppnår riktig fuktighet og temperatur.

 

Utenpå sinkmalingen legges det gjerne et tett malingssjikt av vinyl eller epoke sytypen. Malingen påføres helst ved høytrykkssprøyting.

 

Verkstedgrunning er etter hvert blitt ganske vanlig. Større stålprodusenter leverer produktene sine stålprofiler, plater og rør-slyngerenset og påført et tynt lag grunning. Tykkelsen kan være mindre enn 20 målenhet. Fargen kan være rød, gul eller gråaktig. Den gråaktige verkstedgrunningen er gjerne en sinkmaling, mens de andre gjerne er jernoksid-grunning.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

For grunning av produkter av aluminum eller sink, eller med sinkbelleg, brukes det gjerne etsgrunning. Slik grunning er velegnet på for eksempel elektrolystisk forsinkede som er galvaniserte stålplater, eller på varmeforsinket stål. Grunningen er basert på bindemiddelet polyvinylbutyal og er en tokompontgrunning som vi blander ut før bruk.

 

Maling og rustbeskyttelse for stål

Slik må påføres svært tynt for å gi god vedheft til det overdekende toppstrøket. Det må ikke brukes tokoenmaling med epoksy oppå etsgrunning. For å påføre strekklig tynt belleg, bør det brukes høytrykkssprøyte med liten dysestørrelse, eller vi kan bruke et luftforstøvingssystem. Påføring med pensel gir lett et strøk som blir for tykt.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


26.11.2006 07:23

Bra!
0
anbefalinger
Ta ring 93048925


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews