Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Matintoleranse

Matintoleranse

Fakta om matintoleranse og oppskrift på glutenfri pizza og ambrosiabrød.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
25.03.2006


Nå skal jeg skrive litt om matintoleranse. Først må jeg ha to ting klart, matintoleranse og matallergi er to forskjellige ting. Ved matallergi reagerer for eksempel kroppen på en bestemt type protein i maten, da setter immunforsvaret i gang en unødvendig reaksjon. Mens ved matintoleranse, som er det jeg skal skrive om nå , reagerer kroppen på andre bestandeler i maten. For eksempel sukker, tarmsystemet klarer ikke å håndtere alt sukkeret, eller at andre reaksjoner oppstår.

 

Laktoseintoleranse er ikke så vanlig her i Norden og Nord- Europa, men i resten av verden regner man med at ¾ av den voksne befolkningen har det. Laktoseintoranse er en form for matintoleranse. Cøliaki er en annen form for matintoleranse, det er en blanding av glutenintoleranse- og allergi. Glutenintoleranse er matintoleranse men også matallergi. De som har laktoseintoleranse må unngå laktose resten av livet, bare slik kan de holde seg friske.

 

Laktoseintoleranse - en type matintoleranse


I hele verden så tåler faktisk de færreste kumelk, det er bare her i Nord-Europa det er så vanlig å drikke melk. Her i Norden vokser vi opp med melk, vi får høre at vi trenger melk for å få i oss viktige næringsstoffer, i melkereklamer. Men dette er ikke helt sant, for vi kan få i oss alle disse stoffene fra andre grønsaker og frukter. Det er bare at da må vi passe ekstra godt på å spise det. Det er blitt gjort undersøkelser i USA, og der har man bevist at de som kommer fra de andre verdensdelene utenom Nord i Europa nesten ikke tåler melk.

 

Hvorfor tåler man ikke laktose?

Sukkeret i melk heter laktose, det består av to sukkermolekyler, disse er koblet sammen. I tarmen spaltes dette doble molekylet til to atskilte sukkermolekyler, som da kroppen kan bruke. Laktase heter stoffet som utfører denne spaltingen. Dette stoffet finnes i slimhinnen i tynntarmen, men dette er hos de som ikke har laktoseintoleranse. Hos en med laktoseintoleranse er dette stoffet da bare til stede i små mengder, eller helt borte.

 

Det som da skjer er at laktosen kommer inn i tarmen, uspaltet, altså ikke spaltet av laktase. Dette kan føre til plagsomme symptomer for den uten laktase, som har laktoseintoleranse. For eksempel: oppblåsthet, mye luftsmerter og diare. Disse plagene får man etter som regel to til seks timer.

 

De som har laktoseintoleranse bør unngå laktosproduter, men vist enkelte tilfeller oppstår, kan man få laktasetabletter.

 

Glutenintoleranse

Siden jeg skal ha med en oppskrift som er glutenfri, synes jeg det er på sin plass å utdyper glutenintoleranse litt mer. Vist glutenintolerante får i seg gluten, blir tarmtottene skadet slik at tarmoverflaten blir helt flat. Oppsugingen av næringsstoffer og vitaminer, blir dermed lavere. Cøliaki er noe av det samme, som jeg skrev tidligere. Gluten er et eggehvitestoff som finnes i de fleste kornslag. Frisk blir man ikke, men mange bøker og produkter baseres på glutenintolerante. Siden gluten finnes i de fleste kornslag (utenom ris og hirse), man kjøpe spesialprodukter- og følge spesielle oppskrifter. Her følger en:

 

Glutenfri pizza

 

Ingredienser:
5 1/2 dl TORO Glutenfri lys melblanding
2 dl lunkent vann
1/2 ts salt
1/2 pk gjær FREMGANGSMÅTE:

 

Bland det tørre og tilsett lunkent vann. Kjevles ut og heves i ca. 20 minutter.
Ha på TORO Pizzafyll (er gluten- og laktosefritt) og ost. Stekes v/225°C i ca. 15 minutter.

 

Forklaring: Poenget med denne oppskriften er at melblandingen er glutenfri.

 

Her følger en litt mer komplisert:

 

Ambrosiabrød (minner om julekake)

 

Ingredienser:
1l melk
250 gr margarin
2 kp sukker
1 pk rosiner
3 ss fiberhusk
2 pk gjær
800 gr Semper, fin
400 gr Jyttemelegg

 

Fremgangsmåte:
Bland melk, smør, sukker og rosiner i en kjele, kok opp og ha i fiberhusk.
Avkjøl til passe temp. for gjæren.
Ha i resten av ingrediensene. Hev. Deles i 8 og formes som store boller. Etterheves.
Stekes ved 200 grader ca. 25 min.

 

Forklaring: Poenget med denne oppskriften, er at her får man se hvor mye dyrere det kan bli vist man har en matintoleranse. Semper (spesial-melet) er nok dyrt, men nødvendig. Nett opp fordi det er glutenfritt. Fiberhusk er fritt for gluten, det er også jyttemeleggene.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil