Søk i stiler
 

Johan Borgen og "Av en født forbryters dagbok"


Litt om Johan Borgens liv og om novellen "Av en født forbryters dagbok".
Sjanger:ArtikkelLastet opp:06.03.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Johan Borgen
Av en født forbryters dagbok
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Johan Borgen ble født 1902 i Kristiania. Her vokste han opp sammen med en velstående familie. Allerede i 1925 kom Johan Borgens første novellesamling ut, Mot mørke. Etter hvert begynte Borgen som journalist i Dagbladet. Han ble kjent for spalten sin hvor han skrev kåserier og kalte seg Mumle Gåsegg. I 1941 ble han arrestert for det han skrev og ble sendt til Grini fangeleir. Da Borgen slapp ut av fengsel flyktet han til Sverige. Etter krigen fortsatte Johan Borgen å skrive i Friheten og for Dagbladet.

 

Johan Borgen har gitt ut romaner, noveller, skuespill og sakprosa.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Verk av Johan Borgen:

Noveller om kjærlighet

Natt og dag

Lillelord triologien                 

Jeg

Barndommens rike

Av en født forbryters dagbok

Sommerhuset

 

Av en født forbryters dagbok

I denne novellen møter vi en familie.

 

Handlingen er basert på hvordan en liten gutt ser verden fra sine øyne. Foreldrene er ikke verdens beste forbilder. Foreldrene truer ofte med ris, men gjør det aldri mot han. Derfor tror denne lille gutten at det er noe positivt og fortsetter med sine små rampestreker. De banner og passer lite på han og søsteren. Han har også en bestefar som bor på loftet og dunker i gulvet hver gang han trenger hjelp. Så derfor er bestefaren gjennom hans øyne en stokk.

 

Det er ikke lett å se hva han vil fortelle, men hvis jeg skal tolke det på en måte må det være at foreldrene ikke setter grenser og at de aldri følger opp det de lover. Det gjør at gutten gjør mye han ikke har lov til. Det at bestefaren dør virker uviktig for han. Bestefaren står jo ennå i kroken.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Maria
31.03.2007 16:12

Bra!
2
anbefalinger
Bra om Borge, men du kunne jo skrevet mer detaljert om handlingen i "en født forbryters dagbok"? Vendepunktet-det med barnepsykologen- er også viktige saker. Ellers bra

Håvar
11.06.2008 11:06

Bra!
0
anbefalinger
Norsk muntlig... Krig og etterkrigstid noen tips til meg?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews