Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Hvordan tar du det?

Hvordan tar du det?

I denne stilen tar jeg opp det å se på det halvfulle glasset kontra det halvtomme.

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.03.2006
Tema
Verdier


Det er ikke hvordan du har det, det er hvordan du tar det. Bare du kan velge hvordan du vil se på livet, bare du kan velge hva du vil fokusere på. Man har to valg; enten å fokusere på det negative, eller å fokusere på det positive. Man velger selv hvordan man handler i situasjoner og håndterer problemer. Noen velger å se på det halvfulle glasset, mens noen velger å se på det halvtomme. Den ene parten kaller vi optimister og den andre pessimister. Jeg for min del befinner meg i optimistgruppen, da jeg finner det lurest å fokusere på det positive.

 

Dersom vi daglig går rundt med negativt ladde tanker og følelser, vil jeg tro at vi sakte men sikkert reduseres; i den forstand av at man blir trukket ned og ikke lenger klarer seg i dagens samfunn, som for mange allerede er ganske tungt å befinne seg i. Negative tanker fører mang en gang til depresjon og psykiske lidelser, og slike tanker er derfor å beregne som skadelige. Hva om vi daglig går rundt med positive tanker da? Etter min mening vil dette være fremmende på alle måter; positive tanker og innstillinger er sunt, styrkende, inspirerende og ikke minst motiverende. Man endrer sin innstilling til livet generelt og skaper en glad og lykkelig tilværelse for seg selv og andre, og det er vel det en alltid ønsker å oppnå? For en stund siden hadde jeg en dialog med en psykolog angående dette temaet. Han sa ”En negativ bemerkning etterfulgt av fem positive”. Nettopp fordi det er viktig å holde fokus på det riktige. Han mente at i en husstand var det viktig å følge denne regelen, det var viktig å ikke ha allslags regler og strenge krav – ”dette er skadelig”, sa han.


 

Et eksempel på en situasjon hvor innstilling spiller stor rolle, er eksempelet om Robinson Crusoe som strandet på en øde øy. Hans venner og kamerater var alle omkomne, han var alene på en øde øy og hadde ingen hjelp å få. Dersom Crusoe var pessimist ville han nok tenke at ”Huff, typisk min uflaks! Jeg er så uheldig! Jeg kommer aldri hjem! Jeg er fortapt”. Dette hadde på ingen måte virket sunt og lykkebringende. Ikke hadde han hatt håp og ei heller grunn til å leve på denne forlatte øya. Men han kunne velge å se det positive i det negative, nemlig det at han hadde da overlevd og var i live. I tillegg til det fikk han nå også muligheten til å beskue den øde øyas flotte natur. Han fikk nå tid til å virkelig kjenne seg selv på både godt og vondt. På denne øde øya slapp han alt som jeg kaller for ”et travelt jet-set liv” - ingen trafikk, ingen datamaskiner, ingen andre mennesker – bare han selv og den naturlige atmosfæren. For mange andre ville han nå befinne seg i en drømmetilværelse. Alt etter hva slags innstilling man har.

 

Jeg skrev i sted at positiv tenkning virker inspirerende, det jeg mener med det er at man faktisk får åpnet øynene og man får sett mulighetene mye lettere. En optimist ønsker virkelig at noe skal gå bra, optimisten vil gjerne se hva som kan gjøres. Imens en pessimist gjerne lukker øynene og bestemmer seg for ikke å se, fordi han eller henne er så fryktelig opptatt av å tenke på det som ikke gikk bra og hva som ikke kan gjøres. En person som opplever mye slit og nedgang er etter min mening mye bedre rustet dersom den bærer på plussladde tanker, uansett hva som skjer så vil det bli fokusert på det gode. Som tidligere skrevet virker denne type tankevirksomhet motiverende.

 

Nyere undersøkelser viser at flere og flere ungdommer lider av depresjon. Mange driver med selvskading, flere tenker på selvmord og heldigvis søker flere og flere psykologisk hjelp. Mange av tilfellene tror jeg skyldes det vanskelige samfunnet og det harde arbeidspresset som forventes av ungdom. Man forventer at ungdom skal gjør det bra på skolen, man forventer at de skal klare seg, at de skal skjønne og forstå – er det da rart man får disse konsekvensene? Til ungdommen og til andre voksne også selvsagt vil jeg si at de må holde hodet oppe, at de må se fremover. En drage kan ei fly opp i sky uten motvind, hvis man kjemper vil man fullføre. For å kjempe må en tenke positivt, for å tenke positivt må en være bevisst – bevisst på positivitetens makt i forhold til å fullføre!

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil