Søk i stiler
 

Barn + mobil = sant?


Dette er en artikkel skrevet om presset på barn om å få mobiltelefon.

Karakter: 5/6

Sjanger:ArtikkelLastet opp:23.02.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Mobiltelefon
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet er november, og julestresset er i full gang. Mange av oss travle foreldre har til og med begynt å kjøpe julegaver. Vi vandrer forbi store reklamekampanjer, mange av dem rettet mot barn. En del av disse reklamene gjelder mobiltelefoner. Rusler vi for eksempel inn i en leketøysbutikk, er det plenty av prangende tilbehør man kan feste på produktet. Noen blinker når det ringer, mens andre har form som kjente tegneseriefigurer. Felles for alle er at de samtlige er rettet mot målgruppa 7-13 år. En funklende ny kameratelefon står nok høyst på ønskelista hos mange barn. Hva skal man gjøre når poden står der med bedende øyne og forteller at alle andre har? Når er det riktig å la barnet få sin egen mobil? Det har før vært Furbyen, Pokemon-kortene og Actionman. Nå er det bare å innse at det er mobiltelefonen som er det nye moteleketøyet.

 

Vi foreldre argumenterer for og mot at barn skal få sin egen mobil. Et viktig moment er sikkerheten og tilgjengeligheten. Det er jo så klart betryggende at barnet kan nås til en hver tid, og at gullet selv har muligheten til å kontakte oss foreldre hvis forsinkelser eller andre uforutsette ting skulle inntreffe. På den annen side, hvor går egentlig grensen? Har ikke barna rett på privatliv de også? Barna selv sier at de er redde for å havne utenfor, når alle de andre ungene i gata har mobil. På dinside.no kan man lese om en uheldig stressfaktor, både hos barn med mobil og uten. Det er et paradoks at barna uten mobil er redd for at de vil bli holdt utenfor gjengen fordi de ikke er så tilgjengelige og ikke har mulighet til å bli kontaktet. Barn som har fått mobiltelefon opplever imidlertid uheldig stress og rastløshet på grunn av all pågangen.

 

Helsefarer på grunn av bruken av mobiltelefon har lenge vært i medias søkelys. TV og aviser skremmer oss med økt fare for kreft, hjernesvulst og nedsatt cædkvalitet, vi får høre fra alle kanter at det nærmest er en risiko for livet hver gang vi bruker det lille vidundret. I en artikkel i Aftenpostens nettavis kan vi lese at barn har betraktelig høyere risiko for å få biologiske bivirkninger, siden hjernevevet er i utvikling, og derfor absorberer mer energi. Dessuten blir barna utsatt for den kraftige strålingen over et lengre livsløp. Dette er imidlertid noe mange foreldre snur ryggen til. En undersøkelse gjort av Aftenposten.no forteller oss at få er redde for strålingsfare. Dette er for så vidt forståelig siden det ikke foreligger altfor mange konkrete bevis på risikoene, spesielt ikke mot barn.

 

Danske forskere mener at det er veldig bra og sun for barn at de bruker mobiltelefon. Det går fram av en artikkel i Bergens Tidene at barn tidlig lærer seg voksen atferd, og å konsentrere seg om flere ting samtidig. Forskerne hevder også at det vil være bra trening i forkant av det kommende arbeidslivet. På en annen side, burde ikke barn få lov til å være barn? Skal det være slik at barn helt nede i syvårsalderen skal sitte og øve seg på å bli voksne? Dette er et viktig argument som man burde ta stilling til. Når er gullklumpene våre så gamle at det er lurt å la dem få sin egen mobil? Mange mener at barn absolutt burde få være barn så lenge som mulig. Det er ikke lurt å kaste våre unge, håpefulle ut i det kalde voksenlivet før det er nødvendig.

 

Nei, det skal ikke være lett å være forelder. Enten er man verdens kjipeste mamma eller pappa, eller så er man en uansvarlig forelder som utsetter barna for en så stor helserisiko. Men når barnet maser med liten stemme kan det være lett å gi etter. Hvem vil vel ikke glede barnet sitt på flest mulig måter? Og ville det ikke være fælt om barnet virkelig ble utstøtt, og det i bunn og grunn er oss foreldres feil? Likevel mener mange at det er sunt for barn å kjede seg litt, og at stresset fort kan bli for stort hvis man til en hver tid skal være tilgjengelig. Barn bør få lov til å utfolde seg som barn, og få ha et liv som ikke er konstant overvåket av paranoide foreldre. Det er viktig med frihet, også for de minste. Barn burde få sin egen mobil når de er gamle nok til å ta ansvar for den og sin egen bruk, samt når de har forstått at den faktisk koster penger å bruke. Det bør også være behov for mobilen. Barn som i større grad har begynt å være ute om kveldene har mye større behov enn en syvåring. Mange mener nå at 13-årsalderen er den rette tiden å gi barnet mobil. Ta advarselen på alvor, stå imot presset, og vent til du mener det er riktig å gi ditt barn en.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


03.03.2015 09:34

Bra!
41
anbefalinger
10/10 ville ha kjøpt


19.05.2006 16:19

Bra!
28
anbefalinger
du greier ved denne artikkelen å få frem flere synspunkter, som jeg synes burde være med i en oppgave som denne. Du er flink Johanne! Du skal ikke se bort i fra at du har store sjangser til å bli en god forfatter eller dikter. Hva med en egen spalte i distriktavisa? Hilsen Johann

anno
21.11.2006 16:58

Bra!
25
anbefalinger
kopier.. lim inn! fikk 6!


01.06.2006 14:58

Bra!
16
anbefalinger
hey! dritt bra artikkel, ikke rart du fikk 5/6...har tentamen snart, tenker på å skrive en artikkel.....prøver å fikse kjennetegn...

jauuda
25.05.2006 12:55

Bra!
15
anbefalinger
knallbra artikkel! har eksamen om ikke så lenge, og prøver å få mest fatt på kjennetegn som gjelder sakprosa. Du fikk frem synspunkter på en fin måte! Men tenkte litt på hvordan mobilen ville ha påvirket barnet sosiale intelligens. Har du tenkt på det?

Johanne Iversen
18.05.2008 19:10

Bra!
9
anbefalinger
Oi  Smile :-\) Hadde nesten glemt at jeg la opp stiler her for noen år tilbake. Og så mange trivelige tilbakemeldinger!

Til Hogne: Det var gitt i oppgaven at jeg skulle skrive for et foreldremagasin, og da blir det naturlig å late som om jeg er forelder selv.


07.02.2008 23:18

Bra!
7
anbefalinger
Det var litt merkelig skriveform til tider, du skriver som om DU var en forelder.

"Vi foreldre argumenterer for og mot..."
VI FORELDRE.

og "Nei, det skal ikke være lett å være forelder. "

Men ellers veldig bra.

Milo
03.04.2008 20:21

Bra!
6
anbefalinger
Hogne, det har ingenting å si om hun skriver om er forelder eller ikke. Regner vell ikke med at du sjekker i avisene om hvor gamle forfatterne er? Hun kommer bare med opplysningen om at hun er en forelder i artikkelen, og denne artikkelen hadde virkelig gjort det godt ut i en avis!  Very Happy :-D Stå på Johanne!  Smile :-\)

Per
08.09.2008 17:53

Bra!
6
anbefalinger
Har brukt denne artikkelen på skolen. Hatt brukt den både i leksa og i undervisninga  Smile :-\)

Bra skrevet!  Wink ;-\)


09.03.2009 18:00

Bra!
6
anbefalinger
Hei!
jeg synes at du er veldig flink for å skrive. fortsett sånn (Y)

sprette
12.03.2015 09:46

Bra!
4
anbefalinger
tøft skrevet24.02.2011 17:10

Bra!
3
anbefalinger
Synes artikkelen var veldig bra skrevet. Du er en flink forfatter, med bra språk. Fortjente så absolutt karakteren  Very Happy :-D


22.05.2012 12:14

Bra!
3
anbefalinger
Veldig bra artikkel, men du mangler kanskje litt kilder for å understreke argumentene dine?  Smile :-\)

Sandra
26.10.2016 14:50

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra stil hadde gitt 6/6


11.09.2019 11:07

Bra!
0
anbefalinger
wow puta


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews