Søk i stiler
 

"Matt. 18.20" av Tor Åge Bringsværd


Oppgave skrevet på tentamen i norsk.

Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:06.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Matt 18.20
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookInnhold:

Teksten handler om en mann, som går inn i en kirke. Men han får ikke komme inn i guds hus fordi han er svart, og dette er en kirke bare for hvite mennesker. De hvite inni kirken, sier stygge ting til han, og sier han skal gå ut. Men han bare står der, og sier ikke et ord. Da begynner de andre å slå han, og bruke vold. Da de får han ut samler det seg en mengde med folk rundt han, noen spytter på han, og andre slenger stygge kommentarer til han. Alt dette gjør de på grunn av at han er farget.

 

Folk sa at alle svartinger burde bli henget. Da kom to politimenn og tok han med seg, og han måtte i retten. Og der ble han erklært skyldig i gudsbespottelse, og dømt til døden samme kvelden…

 

Sjanger:

Dette er en novelle, og sjanger skjennetegnene til noveller er:

- Få personer.

- Går heller ikke inn på noen eller mange av personene. Får vite lite om personenes tanker og følelser.

- Foregår over liten tid

- Liten skildring av miljøet.

- Handlingen foregår i grove trekk.

 

Oppbygging:

Teksten bygger seg gradvis opp, du når høydepunktet i midtdelen, og etter det går den gradvis nedover igjen...

 

Du kan dele teksten inn i tre deler:

- Begynnelsen.

- Midten.

- Avslutningen.

 

Begynnelsen er fra der teksten starter til etter ” Kirketjeneren var den første som brøt forhekselsen. I et sprang var han borte hos den formastelige. Og nå visket han ikke lengre.”

Midten er fra ”ut skrek han. Ut din dumme svarting” til ”samme kveld ble han erklært skyldig i gudsbespottelse og dømt til døden av en enstemmig jury.”

Slutten er det siste avsnittet.

 

Tema/budskap:

Temaet i teksten er jo at det ikke har vært lett å være svart i europeiske land, og heller ikke i hjemlandet deres. Det er jo ikke noe nytt at de hvite har vært overlegne, og trodd at de er så mye mer verd en de svarte. Det har lenge vert ideer om ”oss” og ”de andre”, at de som ser annerledes ut, også er annerledes inni. Slik har det vært i mange hundre år, og slavetiden og kolonitiden har jo vært med på å bygge opp selvtilliten til de hvite. I slavetiden så reiste europeere til Afrika og hentet folk som skulle bli brukt som slaver. De ble sendt til Europa og USA i båter, der de fikk umenneskelige forhold. Og umenneskelige forhold skulle de fortsette å ha videre i livet.

 

Europeerne kom også og tok landet til de svarte, og lagte kolonier. For 30-40 år siden så var det bare 4 selvstendige stater i Afrika. Da den første nederlenderen kom til Afrika, plantet han en hekk for å bli avskilt fra de innfødte. På gammelt nederlandsk betyr det Apartheid. Etter hvert kom det flere og flere nederlendere som også blir kalt boere (bønder), til Sør-Afrika. De så på seg selv som guds utvalgte folk, og de mente det var et kall fra gud å undertrykke de svarte. Så Apartheid ble en viktig del av Sør-Afrikas politikk.

 

Rasisme handler også om makt, du trenger ofte en spesiell posisjon for å undertrykke de svarte. Rasisme er verken medfødt eller naturlig, det er noe du lærer. Og med alle de årene med undertrykkelse av de svarte, så tar det litt tid for å bli kvitt fordommene.

 

Folk ble da og blir fortsatt delt inn i raser, etter hvor de kommer fra. Og i denne gruppen med mennesker så blir ikke hver enkelt vurdert, de vurderer hele gruppen samlet, slik at alle får de samme egenskapene. Folk legger bare til negative ting, som få i gruppen gjør. For eksempel ”alle pakkiser stjeler” men selvfølgelig stjeler ikke alle menneskene fra Pakistan. De er akkurat slik som oss, noen stjeler og kommer i fengsel, andre spiller fotball, noen er smarte, andre er dumme. Ja, det er mye innvadrer kriminalitet, men det meste av alle kriminelle handlinger blir gjort av nordmenn. Og vi må huske at kriminalitet er et samfunnsproblem, ikke et innvandrerproblem.

 

Vi vet at det hadde vært feil hvis noen hadde behandlet oss slik, som vi behandler dem. Fordi vi vet at selv om vi har noen likheter med utseende, så oppfører vi oss ikke likt.

 

Du kan dele rasisme inn i to hoveddeler:

- Motivet, altså inni hodet. Vis du tenker at du vet at de hvite er mye bedre enn de svarte så har du rasistiske holdninger. Selv om du tenker det, så bruker du ikke ord og vold, på folk du ikke liker.

- Handling, vis du gjør ting mot folk, for eksempel sier stygge ting, bruker vold, osv, å ikke har en annen grunn enn at de er av en annen rase.

 

Mange folk ønsker nok enda, slik som i teksten at rasene skal være avskilt. At afrikanerne skal bo i Afrika, kineserne i Kina, tyrkere i Tyrkia og Norge for nordmenn. Men slik er nok ikke virkeligheten, Norge har et flerkulturelt preg, for folk flytter inn og noen flytter ut, de gifter seg og får barn. Innvandrerne er ikke gjester, de har tenkt å bli boende.

 

Et rasistisk samfunn er ikke godt for noen, for det er en av de mest urettferdige som skjer. For det er teit og urettferdig at folk skal bli dømt for slik de er født, for eksempel med en annen hudfarge, og ikke bli dømt slik de oppfører seg. Og et slikt rasistisk samfunn påvirker ALLE!

 

Språk:

Teksten er jo skrevet på norsk, bokmål. Det er en tredje person forteller det som skjer. Og det blir brukt replikker når folk sier noe.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

mogga
29.01.2018 08:59

Bra!
14
anbefalinger
bra tekst

trutta
27.02.2006 19:18

Bra!
4
anbefalinger
kva har overskrifta:matt 18.20 å seie for novella? eg vil nok seie det er at den linja som vert lest opp då den mørke kjem inn i kyrkja vil seie at jesus kan vere svart like fort som kvit

Kim
21.03.2006 17:23

Bra!
4
anbefalinger
skjønner dere ikke ironien eller??? presten er rasistisk på det verste og så leser han "Matt 18.20". les "Matt 18.20" i bibelen så skjønner dere hva jeg mener.

En tilfeldig person
09.01.2010 17:04

Bra!
4
anbefalinger
"Hei og hå" har et poeng om at presten gjerne ikke er rasistisk selv og at det var galt at han ikke gjorde stort mye med oppstyret, utenom å bruke en salmebok som en klubbe om alteret som en dommer i en rettsak. Det man ikke må glemme er at i teksten står det at han er ung og derfor gjerne mer ny og usikker, vi har nok alle vært i et tilfelle hvor vi føler oss ny og liten i forhold til andre og da er det vanskelig å stille seg opp mot mob'en

Pen15
03.10.2017 14:33

Bra!
4
anbefalinger
Jeg føler denne teksten handler om et romvesen og troll og litt sånt, litt sånn sci fi.

Hele :)
18.06.2006 21:14

Bra!
2
anbefalinger
Hvis isje presten hadde vært rasistisk hadde han isje latt de andre slått han i kirken .. og heller ikke kasten han ut siden dere sier og mener at guds hus er for alle hmmm begjunner å lurer  Smile :-\)

Hele :)
18.06.2006 21:14

Bra!
2
anbefalinger
Hvis isje presten hadde vært rasistisk hadde han isje latt de andre slått han i kirken .. og heller ikke kasten han ut siden dere sier og mener at guds hus er for alle hmmm begjunner å lurer  Smile :-\)

Inge Berit
05.06.2018 08:47

Bra!
2
anbefalinger
 Very Happy :-D05.03.2006 11:21

Bra!
1
anbefalinger
Matt 18.20 heter novellen til Tor Åge Bringsværd.. vi fikk i oppgave å srkive rundt denne teksten lissåm..01.04.2006 20:59

Bra!
1
anbefalinger
hmnmm. ja..

Hei og hå
20.04.2006 16:40

Bra!
1
anbefalinger
Vil nok kanskje ikkje seie at presten sjølv er rasistisk, i novella prøver han jo å roe ned stemninga. Påpeikar at dei er i guds hus osb. Det han derimot gjer galt er å ikkje gjere noko, noko som i mange tilfeller ofte kan vere det verste ein kan gjere.

Wiktor Cheba
07.06.2018 14:21

Bra!
1
anbefalinger
My mum dad01.05.2006 21:29

Bra!
0
anbefalinger
ja.. stemme nåkk litt d jah..04.07.2006 11:48

Bra!
0
anbefalinger
åg ejn måde å sej d på  Razz :-P

Maria
27.05.2007 00:34

Bra!
0
anbefalinger
Godt skrevt og sånn...ka fikk du på denne da?


ja
29.10.2007 08:27

Bra!
0
anbefalinger
er du dum? Rasisme er ikke noe man lærer


04.01.2017 12:31

Bra!
0
anbefalinger
jeg syntes det er frekt og ikke la de brune være i en kirke. vi lever med brune nå i 2017 så vi må leve med det


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.026 sec - 1 pageviews