Søk i stiler
 

Jeppe på Berget - Personer og miljø


Personer og miljø i Ludvig Holbergs "Jeppe på Berget".
Sjanger:ArtikkelLastet opp:02.01.2006
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Jeppe på bierget
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Handlingen i boka, foregår på landet i Danmark på begynnelsen av 1700-tallet. De fattige jobber for de rike, og man ser tydelige klasseskiller mellom arbeider og adelsmann. Dette ikke bare på klær og levekår, men også på språk, normer og regler. Arbeideren er mye mer frittalende, og har bare seg selv og familien å svare til. Adelsmannen har mer ansvar og flere normer i sitt samfunn med høytstående mennesker, og kan derfor ikke være frittalende om egne meninger.

 

Jeppe:

Jeppe er hovedpersonen i boka. En aldrende mann, fattig arbeider, alkoholiker, far til tre og husbond. Han virker deprimert, trist og ufornøyd med det livet har gitt han, dette kan i stor grad skyldes at han føler at han ikke kommer noe sted i livet, og skyldfølelse. Han drikker derfor fra seg sine sorger.

”Alle sier at Jeppe drikker, men sier hvorfor”

 

Han tør heller ikke motsi kona, og dette fører også til et ulykkelig ekteskap, og dårlig selvfølelse hos Jeppe selv.

 

Nille:

Nille er kona til Jeppe. Hun fremstilles som hard, følelsesløs, ond og kanskje grådig. Hun er streng mot Jeppe, noe som skyldes drikkingen hans, og unødig sløsing av penger. Hun har ansvaret for alt i huset, økonomien, familien og arbeid, og føler seg kanskje som en ekstra mor for husbonden.

 

Mot slutten ser vi at Nille innerst inne elsker Jeppe. Da han henger i galgen, skriker, gråter og ber hun til Gud om å få tilbake mannen sin. Hun sier også at hun angrer på alt det fæle hun har gjort mot ham.

”Ak, ak, nu vågner min samvittighed, nu angrer jeg, men for silde, den hårdhed, som jeg har øvet mod dig, nu savner jeg dig først, nu kan jeg skjønne på, hvilken from mand jeg har mistet. Ak, at jeg kunde redde dig fra døden med mit eget liv og blod.”

 

Jacob Skomager:

Jacob Skomager er eieren av vertshuset, og en av personene som da sørger for Jeppes ulykkelighet.

 

Baron Nilius:

Baronen er Jeppes arbeidsgiver og eier av hans hus. Han har en stor lederrolle i lokalsamfunnet, og virker som en vis mann. Etter at Jeppe var på godset hans, ser det også ut til at han tok lærdom av det Jeppe sa om hans ansatte og livsstil.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jon
11.05.2012 13:27

Bra!
14
anbefalinger
Jeppe har tre sønner og en datter - altså far til fire!

lærer
31.10.2014 09:56

Bra!
6
anbefalinger
Jeppe er hanrei - fogden mest sannsynlig far til guttene, men han er sikker på at jenta er hans datter fordi" hun kom til før fogden kom til" - sier Jeppe i talen da han tror han skal dø og tenker over livet sitt.

Birger
17.04.2013 08:45

Bra!
4
anbefalinger
Hæle Jon


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews