Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Er grafitti kunst?

Er grafitti kunst?

Oppgave om grafitti.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
12.12.2005
Tema
Kunst


Påstanden: "Grafitti og tagging er reaksjoner mot et samfunn som ikke verdsetter og gir rom for kreativ evne og fantasi" er en påstand som er mye mer interresant og har mange flere sider enn hva man skulle tro. Mange tenker nok at grafitti er bare hærverk som blir gjort av kriminelle ungdommer med en dyster fremtid. Men Grafitti er mye mer enn det, og nesten alle har forskjellige meninger om det.

 

Grafitti er en uttrykksform som gjenspeiler et av menneskenes grunnleggende behov: det å sette spor etter seg i tid og rom og å skape bilder. Graffiti er blitt et negativt ladet uttrykk. Dette har blant annet skjedd fordi graffitien som uttrykk dekker alt som tegnes/sprayes direkte på veggen, og fordi den er brukt ukritisk med tanke på stedsvalg og arkitektonisk miljø. Den har også vært i konflikt med bestående aksepterte visuelle kvaliteter og akseptert kunstuttrykk. Graffiti er et begrep som dekker mye og det er ofte langt mellom de utrykkene som kan betraktes fra kunstfaglige ståsted og betraktes deretter. Graffitien er i sin grunnform og opprinnelse en del av en hel kultur som også innebefatter musikk, dans, mote og livsstil generelt.


 

Graffiti oppfattes av mange som destruktiv. Men den kan uttrykke skaperkraft og virke konstruktiv og samlende i miljøer som ellers ikke finner alternative positive aktiviteter. Graffiti kan produseres i store og små formater og gjøres rett på vegger eller på lerreter og plater. Graffiti kan gjøres varig eller temporær. Graffiti oppleves som et storbyfenomen og utsettes flere steder for 0-toleranselinjen. Og det er mange kampanjer i byer for å hindre grafitti. For mange er grafitti irriterende og styggt. Og er det hærverk bør det selvsagt gi straff.

 

Men det er viktig å ikke ha samme oppfatning av ordene tagging og grafitti. Tagging er ulovlig hærverk på andre sin eiendom, og er veldig ofte lagt for å vise sin politiske mening i steden for å være kunstnerisk. Det har ofte blitt tagget på skoler eller andre offentlige bygg. Da står det som regel noen "fy ord" som er blitt skrevet med kun en farge og er ikke fint lagt i det hele. Det eksempelet finner man allerede her på Husnes. På Undarheim Barneskule har det blitt tagget rasistiske meninger, og stygge usannheter om andre personer. Det ser politiet alvorlig på heldigvis.

 

Men selv om det og blir tagget grafitti ulovlig, så er det mer enn kunstform som noen ungdommer føler de må få utløp for. Selfølgelig skal de ikke bryte loven og tagge på grafittien sin på plasser de ikke har lov, men problemet er at de ikke får noe tilbud om å gjør det lovlig på for eksempel tillagte store brett eller plater. De føler at de som bestemmer ikke har noen respekt for det som er deres lidenskap, og da tagger de gjerne på sentrale bygg for å få oppmerksomheten som de ellers ikke ville fått rundt grafittien. I Odda har de latt ungdommer som er flinke med grafitti få lov til å pryde hele den ene veggen på det gamle smelteverk bygget, og det setter sitt særpreg kunstnerisk på plassen når du kommer kjørende inn mot sentrum. Da er det opp til hver enkelt person å mene om det er fint eller ikke, men det er kanskje det mest kunstneriske i Odda nå for tiden.

 

I byer der grafitti interessen ofte er stor kunne man heller stiftet egne grafitti grupper der ungdom kunne samarbeide om å lage grafitti, for å så vise det fram på utstillinger. Det tror jeg hadde hjelpt veldig på i kampen mot å unngå hærverk i form av tagging.

 

Man må huske på at selv om du liker grafitti trenger du ikke vær en kriminell ungdom med foreldre som ikke bryr seg. Man kan like gjerne vær en høflig gutt som er flink på skolen men har en lidenskap innenfor kunstformen grafitti. Alle generasjoner har sine egne nye hobbyer og ting de er opptatt av, og så lenge grafitti foregår på en lovlig måte er ikke det noe verre enn det som har vært før.

 

Men det skal selfølgelig ikke være grafitti på for eksempel stortinget eller slottet. Skal folk like det må det se fint ut, men like viktig er det at det passer inn i miljøet. Så skal grafitti bli godtatt på utsiden av sentrale og offentlige bygg må det være representanter fra kommunen som bestemmer hvor det kan bli lov å bruke denne kunstformen.

 

Så jeg mener at ungdom må få utløp for denne kunstformenpå en lovlig måte og det derfor hadde vært positivt å starte egne grafitti grupper. Men å bruke grafitti på sentrale og offentlige bygg skal man være forsiktig med. Det som er helt sikkert er at tagging bør forbli ulovlig, og man bør prøve å få slutt på det. For grafitti er kunst, mens tagging er hærverk.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil