Søk i stiler
 

Engler og skyer


En novelle om en liten jente som dør av lungebetennelse.
Sjanger:NovelleLastet opp:29.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Død
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookHun er seks år. Hun sitter i et halvfullt badekar og leker med gummiendene. De ligger og flyter på vannet. Sara stirrer opp mot taket og tenker, ”hvorfor har jeg lungebetennelse?”. Sara rynker litt på nesa og skrur på kranen og tapper vannet. Hun hører lyden av vannet renne ned på de spretne gummiendene. De plasker. Det var ville gummiender! ”Jeg vet ikke en gang hva lungebetennelse er.”, tenkte Sara.

 

Sara hørte lyden av hennes mor utenfor døra. ”Er du ferdig, vennen?”, spurte mor. ”Ja, det er jeg.”, svarte Sara med et røst i stemmen. Døren ble lukket opp forsiktig. Sara kjente den kalde luften sveve innpå henne fra døråpningen. Der stod mamma, med et håndkle. ”Hopp opp du, så skal jeg tørke deg.”, sa mor og smilte. Sara kjente lykke inni seg hver gang hun fikk se smilet. Hun var selv glad i å smile, men morens smil var det beste hun noen gang hadde sett. ”Mor! Hvem er jeg?”, spurte Sara helt uten videre. ”Du er Sara! Den aller beste.”, svarte mor smilende med tårer i øynene. Hun prøvde å skjule at hun gråt, men Sara hadde allerede sett en eller to små tårer trille nedover kinnet. ”Nei, jeg er ikke det mor. Slutt å si sånt! Alle sammen sier det fordi de synes synd på meg.. Fordi jeg er syk.” Sara stirret konstant ned på gulvet, og fikk presset frem en liten tåre. ”Du er faktisk den beste, Sara! Alle sier det fordi de også synes det.”, svarte mor.

 

Klokka var ikke mer enn ni, og Sara var allerede i seng. Hun lå der, i den lille og varme sengen hennes og bad kveldsbønn. Inntil henne klemte hun den lille dukken hennes. ”Kjære Gud! La meg leve lenge. Jeg er glad i mamma. Amen.” Mor stod bak døra, og hørte hva hun sa. En tåre plasserte seg i øyenkroken. Hun gikk stille inn på rommet til Sara. ”Jeg er utrolig glad i deg, Sara. Mer enn noe annet!”, hvisket hun i øret til Sara.

 

”Hvor er jeg?” Sara hørte seg selv snakke til ingenting mens hun hadde en koffert i den ene hånda og dukken i den andre. ”Hvor skal jeg?” Plutselig stod en fremmed, liten og gammel dame ved Sara. ”Du er snart fremme!”, sa damen med en tynn stemme og tok i håret til Sara. Det var langt og hun hadde lyse korketrekkere. Hun så ut som en engel. ”Snart fremme til hva da?”, spurte Sara og stirret på dama. Damen svarte ikke. Hun pekte med en lang og rynkete pekefinger, opp mot himmelen. ”Der!”.

 

Sara våknet med et rykk. Alt var heldigvis bare en drøm. Hun var helt svett, og hadde pusteproblemer. Hun lå i sengen sin, nesten helt livløs, med dukken hennes klemt inntil seg.

 

”Sara! Frokost!” Mor stod på kjøkkenet og skjærte tynne brødskiver. Sara skvatt til da hun hørte den sterke stemmen til mor, og reiste seg langsomt opp fra senga si og gikk innpå kjøkkenet. Hun satte seg på benken. ”Jeg skal dø snart!” Sara myste mot det sterke lyset på kjøkkenet, mens hun fiklet med håret til dukken. Mor stirret på Sara. ”Ikke snart.”, svarte mor og snøyt. ”Når jeg dør, kan jeg ta med meg dukken min opp til himmelen slik at jeg har noen å leke med?” Mor snøftet. ”Sara gullet! Så klart kan du det. Men vet du hva? Oppi himmelen er det mange engler som deg du kan leke med.”, svarte mor.

 

Det var mørkt ute, selvom det var tidlig på dagen. Novemberdagene var så mørke. Sara og mor lå sammenkrøpet i sofaen. De kjente varmen strømme inntil hverandre. Sommerminner ble presset frem. ”Husker du da vi spiste is, og jeg mistet iskulen på hodet til en skallet mann på stranda?” Mor smilte. ”I morgen blir en stor dag.” Hun tenkte på morgendagen. Hun skulle ta med Sara på behandling. Begge lå der, i sofaen, mens de holdt godt fast om hverandre. Platen med R.E.M. snurret i cd-spilleren. Mor skulle ønske at hun holdt så godt fast i Sara, slik at det var umulig å miste henne. Regnet pisket mot rutene ute, og det føltes ut som om alt skulle ende der.

 

Telefonen ringte. Mor våknet av bråket, og skumpet borti en sovende Sara. Men hun var ikke sovende lenger. Hun falt sammen i gråt og klemte sin livløse datter. Sara lå der, som en sammkrøpet engel. Pusten var frosset og kroppen var kald og livløs. Det var for sent. Hun løftet sin kjære datter opp til soverommet. Det var helt stille i huset, unntatt R.E.M. som fortsatt snurret i cd-spilleren. ”Everybody hurts. Sometimes....”

 

Snøflaker dalte ned på bakken. I nabolaget hadde alle hørt om den triste nyheten. Man kunne se en kvinne stå ved et gravstein. De rødmalte leppene og vinterbleke huden skjærte kontraster. Hun stod helt alene, og kikket intenst opp mot skyene. Noen tårer ble presset frem. Man kunne av og til høre den svake lyden Sara... fra kvinnen. Det så ut som mange engler svevde i skyene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

jiggolo
07.05.2006 15:39

Bra!
1
anbefalinger
Helt enig!

Anonym
18.05.2006 20:03

Bra!
1
anbefalinger
Slutt å si sånt! Dette var en god tekst. Likte den kjempegodt.

Sara
21.05.2006 14:52

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig trist og nydelig tekst  Sad :-\( Du skriver veldig fengende. Sitter her igjen med en klomp i halsen.

?????
07.05.2006 15:37

Bra!
0
anbefalinger
Jeg kan bare si en ting..... du er en skam for menneskeheten!27.02.2010 15:09

Bra!
0
anbefalinger
Jeg synes du skriver fantastisk bra. Smile :-\) Det var en rørende tekst.

god tekst.no
14.05.2011 10:57

Bra!
0
anbefalinger
Denne teksten var kjempe god  Very Happy :-D

hjelp!
19.05.2011 18:17

Bra!
0
anbefalinger
Spin-off, også kalt spin-off-effekt eller spin-off-produkt, er en bieffekt eller et biprodukt som har oppstått som et tilleggsresultat av et arbeid eller en virksomhet, og som er forskjellig fra dette. Slike sideresultater og -effekter kan for eksempel være nye metoder og tekniske løsninger som igjen fører til nye, forbedrede produkter. Spinn-off-produkter kan også være salgsartikler som lages i tilknytning til en annen vare eller virksomhet, gjerne et underholdningsprodukt som en forventer skal gjøre suksess. Slike kommersielle spin-off-produkter utnytter populariteten ved det opprinnelige produktet, men gjør det også enda mer synlig og fungerer dermed som selvforsterkende promovering. Kommersielle spin-off-produkter kan for eksempel være gjenstander og klær dekorert med kjente film- eller tegneseriefigurer, men det kan også være nye TV-, bok- eller tegneserier som har oppstått på grunnlag av populære figurer i andre filmer og fortellinger.

pin-off innen forskning [rediger]Spin-off omfatter blant annet ny viten, nye metoder, nye produkter og forbedringer på et annet fagområde enn det arbeidet eller forskningen opprinnelig omfattet. Begrepet ble lansert i forbindelse med at romforskningen på 1960-tallet og framover stadig måtte utvikle apparater som gjorde vel så stor nytte på andre felter. Microchipen, nye tekstiler (kevlar) og keramiske materialer er typiske eksempler. I dag gir først og fremst dataindustrien opphav til mange nye nisjeprodukter, men spin-off-effekten kan sees på de fleste felter med forskning og utvikling.

Spin-off i populærkulturen [rediger] Salgsvarer [rediger]Spin-off-produkter er også blitt et vanlig begrep for forskjellige salgsvarer som knyttes direkte til serier og figurer fra underholdningsindustrien og populærkulturen. Det gjelder særlig filmer, TV-serier, tegneserier og dataspill som låner navn, dekor og annet til kommersielle spin-off-produkter som klær, leketøy og annet. Det opprinnelige hovedproduktet blir da et merkenavn som kan betraktes som reklame for biproduktene.

Allerede tidlig på 1900-tallet brukte en populære figurer til å selge andre produkter, ofte dagligvarer. Mange av de første tegnefilmene satset også på storsalg av låten som ble presentert i filmene. Seinere har populære filmer og TV-serier, ofte for barn, gitt mange spinoff-produkter. Det kan være leketøy og -figurer, klær og gjenstander som er dekorert med skikkelser fra seriene eller bærer kjente navn. Praktisk talt alle kommersielle underholdningsprodukter blir i dag blir lansert sammen med flere spin-offprodukter som gjensidig skal øke oppmerksomheten og inntektene. De mest vellykkede forsøkene kan skape voldsom etterspørsel, subkulturer, nye moter og trender.

Av nyere spinoffprodukter kan nevnes leketøy basert på den japanske tegnefilmserien Teenage Mutant Ninja Turtles fra 1990-tallet. På det meste utgjorde varer knyttet til denne serien bortimot 40 % av det samlede leketøysalget i USA. Seinere ble figurene fra dataspillet Pokemon en voldsom suksess over store deler av verden. Historiene fra Pokemon-universet bygger direkte på nettopp det å samle som hobby med utallige figurer og kort som kan kjøpes. Det amerikanske tegnefilmselskapet og underholdningskonsernet Walt Disney Company regner Mikke Mus og Ole Brumm blant sine største kommersielle merkenavn med en enorm mengde produkter knyttet til seg. Norske eksempler på populærkulturelle suksesser som har gitt mange spin-offprodukter, er barne-TV-serien Jul i blåfjell og forestillingene om Kaptein Sabeltann. Det selges således både CDer, blånisseluer og Sabeltann-brød i store mengder.

Tentamen
24.05.2011 15:58

Bra!
0
anbefalinger
Vanskeligheten i livet ligger i valget

Vinden var svak. Innimellom merket eg det ikkje i det heile tatt. For å teke valet ut av hovudet, talde eg vindblaffa eg kjende mot ansiktet. Vala vart vanskeleg å tenkje på, eg visste ikkje kva for nokre val eg skulle ta. No var livet hardt. Frykteleg hardt. Yrkesvala vart setti fast i hovudet mitt, kva skulle eg velja? Eg brukar å få tankane eit anna stad, men ikkje denne gongen. Denne gongen vart det annleis. Eg rusla heimover, vinden var framleis svak.

Torsdags morgon den 24. februar vakna eg av alarmen på telefonen, alarmen trengde inn i bevisstheita mi. Eg rykket til, sete meg opp i senga, og vakla ut på badet. Eg så gjennom vindauget, de mørke skyene spratt opp, og en nesten overnaturleg diger, gul sol kom til syne over fjellet. Sollyset kraup oppover fjellet.
Klokka nærme seg åtte, og no vart det bare fem dagar til eg måtte ta yrkesvalet mitt. Venane min hadde allreie valt yrke og skule, eg hadde ikkje velje noko ennå.
Det vart som eg hadde vridd kroppen rundt i siste augeblikk, fått luft i lungene og flaksa mot himmelen mens eg skreik av redsel og fortvilling.

Den kvelden prøvde eg å finne ut kva eigentleg min store drøym alltid har vore. Kvar gong eg tenkte meg om, kom eg alltid til det same svaret. Eg ville bli toppidrettsutøvar innafor handball, men no visste eg ikkje lenger. Alle venane mine skulle gå på skule utanbys, dei skulle utdanne seg innanfor restaurant- og matfag. Eg kunne godt tenkje meg å bli kokk, men min store draum har og vil alltid vere å bli profesjonell handball spelar.
Eg har ingen aning på kva eg skal velje, dette skal jo vere mitt val. Ingen skal få lov til å ta valet for meg, eg har aldri følt meg så usikker før.

Søndags kveld den 28.februar, vart kvelden før den store dagen. Ute var det grått, men ingen skyer. Måneskinet var skarpt, det vart fullmåne.
I morgon måtte eg ta det store valet, valet over alle val. Det verste var at eg ennå ikkje hadde bestemt meg for kva for eit yrke eg skulle ta. Eg fant frem eit ark. Eg ramsa opp alle gode sider og alle dårlege sider med yrkene og skulane. Kvelden gikk, og dess meir inn i kvelden eg kom, jo nærmare valet mitt kom eg. Dette valet er det største ein tar.
Allereie når eg er femten og seksten år, må eg begynne å planleggje kva eg skal bli. Noko av det vanskelege på skulen.

No vart den store dagen kommen, eg skulle ta valet mitt. Eg gjekk inn på skulen, inn i klasserommet, tok opp datamaskinen, og sendte valet mitt. Yrkesvalet var tatt frå meg, og ingen skulle få vite noe. Eg hadde tatt mitt val, bestemt frå meg, bare meg.

Tentamen i engelsk
24.05.2011 16:38

Bra!
0
anbefalinger
SEGREGATION (TASK 1)

If we go a few years back in time, we will see that there was a lot of segregation. The Black African American was underestimated. Blacks did not have any rights, whereas Whites by contrast of Blacks did have rights. Little by little, Blacks like Martin Luther King Junior, Rosa Parks, and Nelson Mandela were fed up with segregation. They were starting to oppose Whites; as a result of this Whites got shocked and put most of them in Jail.
After many years Whites began to accept Blacks, but Blacks had to fight for their acceptations and their rights.

In my opinion segregation is totally wrong. Everyone should have the rights to live like a free man, no matter gender, religion or complexion. In the same way like everyone should be allowed to tell their own opinion and regard the world without segregation. Even if segregation has been changed, I don’t like it at all.
If you segregate people, they’ll be hurt and they will fight.

UNFAIR! (TASK 2C)

Monday, twentieth of September.
Dear diary!
I’ll hope you remember me, Diana. This day at school was kind of weird. You do know my best friend Martha? She is Black skinned, tall, black hair, and she got blue eyes, do you remember her? Great! I’ve never been up to such foolish behavior. Martha got called “nigger”, from some other girls in class. Why did they call her “nigger”? She hasn’t done something wrong, has she?
Later, Diana!

Tuesday, twenty-first of September.
Dear lovely diary!
I don’t get it! Why should they bothering Martha? Is it only because she is Black? I don’t have any problem whit her complexion. Why should they? Martha has always been such a good friend to me. Is it her ancestors? I don’t know, but I think I’ll get an answer tomorrow.
Talk to you then, Diana!

Wednesday, twenty-third of September.
Dear diary!
It’s getting worse. Martha isn’t accepted. Totally out of nothing, her ancestors were fighting for their liberty and their rights. I think Martha should be proud of her ancestor, of course it’s hard, but what else can she do?
Should I tell anyone? Martha’s self-confidence is gradually sinking day by day. This cannot continue.
Tomorrow, Diana!

Thursday, twenty-fourth of September.
Dear diary!
I’m starting to think of this situation, maybe I need to calm down? I’m not willing to let Martha been discriminated because of her complexion. Black isn’t a wrong color, is it? Martha deserve better than that, doesn’t she? Tomorrow I’ll tell my parents about it, maybe they can help Martha.
Take care, Diana!

Friday, twenty-fifth of September.
Dear diary!
I told my parents, but they couldn’t do anything, why? Why can’t they help? If my parents can’t help her, I will. I don’t know what it implies, but I’ll find out.
Later, Diana!

Saturday, twenty-sixth of September.
Dear minded diary!
Yesterday I wrote a speech. The speech is about Martin Luther King Junior, hope, faith, discrimination, segregation and dreams. I’ve written this speech with love, love from Martha. Do you think it will help? Ooh, wait, you probably don’t know that I will read in on TV. That’s right! My mother decided to help me. She’ll take me at News Channel, at work. We’ll see how it all ends.
Wish me luck, Diana!

Monday, twenty-eight of September.
Dear diary!
I did it! I read my speech on TV! Due to my speech, people got shocked, but little by little, people agreed me. Martha isn’t being bothering anymore; the class got more respect of Blacks, especially Martha. Not only Martha got more respect, even me!
Yours truly, Diana!

anonym1
24.05.2011 18:45

Bra!
0
anbefalinger
sjukt bra tekst, fortsett sånn!!! men hvorfor driver folk å skriver tekster her, de e rteit!!

anonym2
26.05.2011 14:24

Bra!
0
anbefalinger
synes du det er teit, d synes ikke jeg, siden de kanskje ikke vil legge d ut på hele daria ass....


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.020 sec - 1 pageviews