Søk i stiler
 

Lars Saabye Christensen


Foredrag om forfatteren.

Karakter: 6-

Sjanger:AnnetLastet opp:28.11.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Lars Saabye Christensen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Lars Saabye Christensen er en norsk forfatter som vokste opp på Frogner i siste halvdel av 1900-tallet. Barndommen hans var som alle andres, full av rampestreker og fotballspilling. Musikk var en stor del av ungdomstiden hans, men han fant fort ut at han ikke ville komme langt som musiker. Han bruker derimot musikken nå som en inspirasjonskilde til det han skriver.

 

Som 13-åring begynte Christensen å skrive, men den store debuten kom ikke før 10 år senere, med diktsamlingen ”Historien om Gly”. Før dette hadde han vært del av det lyriske undergrunnsmiljøet i Oslo. Her skrev likesinnede dikt som de utgav gjennom selvfinansierte forlag. Han har gitt ut en rekke verker i forskjellige sjangere, men det hevdes at Lars Saabye Christensen først og fremst har funnet sin plass som romanforfatter blant sin generasjons forfattere.

 

Hans første roman heter ”Amatøren”. Han sier selv at egentlig kunne alle romanene hans ha båret denne tittelen. Dette fordi han har en tendens til å skrive om nettopp amatører i bøkene sine. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og liten oversikt over sitt eget liv, er kjente karakterer. De stiller lite velforberedte opp i alle situasjoner, tar gale valg og opptrer generelt klossete.

 

Det intense forholdet til Indre Oslo Vest har preget Christensens forfatterskap. Nettopp dette området har vært scene for de fleste av romanene hans. I hans hittil største romansuksess, ”Beatles”, skildrer han ungdomslivet i Oslos nest beste vestkant gjennom fire unge gutter. For dem betyr musikken alt, men de setter også av litt tid til fotball og rampestreker. Det er lett og se sammenhengen mellom dette og forfatterens egen ungdomstid.

 

Språket Lars Saabye Christensen bruker i romanene sine er ofte svært muntlig. Dialoger er flittig brukt, noe som får frem personenes karakteristikk på en beskrivende måte. ”Rett på sak” er et kjent begrep for Christensen. Han bruker lite symboler, og ved å skrive enkelt og konkret tiltrekker han seg mange unge lesere. Fra romanen ”Beatles” har jeg plukket ut et kort, kjent sitat som jeg synes viser tydelig hvordan han skriver: ”Vi tok framtida på forskudd og den så sabla bra ut.”

 

Som jeg nevnte tidligere har Lars Saabye Christensen vært innom en rekke sjangere i tillegg til dikt og roman. Flere av hans egne romaner er filmatisert, hvor han selv har skrevet manus. Han har også skrevet manuskripter til andre filmer, blant annet spillefilmen ”Brennende blomster”. Hørespill, fjernsynsdrama, skuespill, antologi og barnebok er andre sjangere hvor du kan finne Christensen. Sammen med bandet ”Norsk Utflukt” har han utgitt to CD’er.

 

I forbindelse med sitt 25-årsjubileum som forfatter i 2001 gav Christensen ut romanen ”Halvbroren”. Handlingen i denne boken strekker seg over mer enn et halvt århundre.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

morendin
04.02.2015 12:38

Bra!
204
anbefalinger
hejoooooooooooo

Fornøyd :-)
08.01.2007 19:15

Bra!
28
anbefalinger
Jeg syntes dette var et bra foredrag, som forteller det grunnleggende og mest interresange om Lars Saabye Christensen. Men jeg syntes kanskje ikke det fortjente en 6-, da det hele hørtes ut som en blanding av kopiering fra internett, og en ikke fult utviklet hjerne... Men, bedre enn jeg hadde klart så jeg er fornøyd  Smile :-\)

hmm
14.03.2007 15:54

Bra!
7
anbefalinger
litt lamt at mesteparten e tatt fra cappelen.no + noen andre sider. men teksten er bra skevet likevel Wink ;-\)

Pornboy69
12.11.2014 11:21

Bra!
5
anbefalinger
Meget bra jobba!

hva skjer'a
13.04.2009 09:27

Bra!
3
anbefalinger
for å si sanheten dette gria er driiit både dårlig og bra

næss
13.04.2009 09:29

Bra!
3
anbefalinger
hey dette er driit bra , for meg i hvert fall


27.11.2008 18:24

Bra!
2
anbefalinger
Hvor er beatles greia han da?

joggejenta
10.12.2008 13:41

Bra!
2
anbefalinger
hey

KnutArild
25.08.2017 12:32

Bra!
0
anbefalinger
tjoohei


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews