Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Pengebruk og ungdommer

Pengebruk og ungdommer

Artikkel om ungdommers forbruk.

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
07.11.2005
Tema
Verdier

Det er en dame som henger opp nye klær. En fin rød jeans blir hengt opp. Å som jeg har lyst på den genseren! Bare jeg hadde hatt litt penger.

 

Mange ungdommer nå til dags har veldig stort pengeforbruk, de trenger penger til både skolebøker, klær og sminke. Noen bor til og med for seg selv og trenger dermed penger til husleie. Derfor er det mange ungdommer som lurer på hvor de skal skaffe alle disse pengene fra. Bør ungdommen skaffe seg jobb etter skolen for å tjene ekstra penger? Eller burde de minske forbruket sitt?

 

Denne problemstillingen har mange for og motargumenter. Hvis en skaffer seg jobb etter skolen har man en inntektskilde og dermed en viss økonomisk trygghet. Man får råd til å kjøpe seg klær og ting man har lyst på eller kanskje bare legge pengene i banken og spare på de til framtidig bruk. Men det å jobbe tar også tid. Jobben en elev har kan være både slitsom, krevende og mindre sosial. I stedet for å bruke tiden eleven har etter skolen på venner, fritid eller lekser må han eller hun på jobb og sannsynligvis være der resten av kvelden. Noen sier at det også er ganske asosialt. Spesielt hvis skoleungdom jobber om kvelden i helgene. På den måten får de ikke slappet av hjemme eller gått ut på byen med vennene sine. Man blir avhengig av jobben, og mange ungdommer begynner å skulke skolen og tenker bare på penger.

 

Men det er heldigvis ikke bare negativt å ha en jobb heller. Man får bra med jobb erfaring videre i livet ved at man lærer hvordan det fungerer i arbeidslivet. Og hvis en er heldig kan en muligens også finne ”drømmejobben” sin som man får lyst til å jobbe videre med i livet. Elever kan også treffe nye mennesker og få nye venner, dermed utvide sitt sosiale nettverk. Man kan også jobbe slik at man ikke låner penger, mange ungdommer i dag låner penger som de ikke kan betale tilbake.

 

Men når unge tjener ekstra penger er det også en større sjanse for at de vil bruke mer penger på unødvendige ting og øke person forbruket sitt. De må også huske at både skole og jobb på en gang er veldig krevende og ansvarsfullt. Statistikken viser nemlig at de som har jobb i tillegg til skole får dårligere karakter enn de som bare går på skolen. Det har muligens noe med at de som jobber etter skolen får mindre tid til hjemmelekser. Det er viktig å tenke på at selv om man har jobb så må man ikke glemme skolen. Det er tross alt en kilde til utdanning og fremtidig liv. Ved å ha en jobb får du nye kunnskaper og ferdigheter samtidig som du lærer noe nytt. Allikevel om man ikke ønsker å jobbe på den samme jobben har man skaffet seg jobberfaring.

 

Jeg mener at skolen skal ha en sentral plass i ungdommenes liv slik at innsatsen og velviljen til å gjøre det bra er tilstede. Derfor er det viktig at lekser og alt skolearbeid generelt blir lagt først i prioriteringslisten. Så lenge man ikke har problemer i undervisningen og ikke trenger ekstra hjelp og har muligheten og ønske til å ta en jobb, burde hver elev vurdere dette. Man lærer mange nye ting og samtidig tjener noe kroner.

De som holder på med utdanning burde få støtte av kommunen slik at deg kan forsette med utdanningen. Det er mange ungdommer i dag som slutter pga penge mangel.

 

Kilde www.vg.no og andre avissider og intervjuer.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil