Søk i stiler
 

Bruk av nasjonale prøver?


Et leserinnlegg fra en elev i 10. klasse om hva nasjonale prøver egentlig er, og hvor tragiske de er laget.
Sjanger:LeserinnleggLastet opp:16.10.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Eksamen og prøver
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDisse prøvene er så mye politikk i at jeg som person må få lov til å ha en egen mening, og den meningen samstemmer kanskje ikke med alle andre, men det er min mening. Skal jeg bli straffet for å ha det?

 

Regjeringen med Høyre og Krf har sagt at de skal ruste opp skolene, så hver elev får bedre skole tilbud. Gjennom sin regjeringstid har vi ikke sett bedre satsning. Bare en innføring av nasjonale prøver og flere private skoler. Kanskje skreddersydd for Høyres og Krf’s skjulte agenda, med å privatisere skolene!

 

De skal ha det til at de nasjonale prøvene er en ferdighets test for oss elever, men jeg mener at det i like stor grad handler om å teste ut lærene. Skal de gå gjennom oss elever for å finne ut hvilket nivå norske lærere har i dag?

 

Vår mening skal bety noe, og å boikotte er den mest drastiske måten å vise det på. Derfor er det viktig å stå samlet å kjempe, helt til Clemet og resten av regjeringen tar oss på alvor.

 

Et stempel er det vel ikke mange som vil ha på seg? Vi er kanskje få på Kippermoen ungdomsskole, men noen må begynne.

 

Jeg gjør dette for å få oppmerksomhet rundt mitt syn, jeg føler at det er viktig at jeg står på for mine verdier. Noe av skolegangen er å få oss til å bruke hodet vårt og begrunne våre valg og gi uttrykk for det vi mener. Gjelder det ikke de nasjonale prøvene?

 

Alle prøvene følger hver elev opp gjennom skoleårene, slik at nye lærere kan bruke dette i sin vurdering av eleven. Dette føler jeg ikke har kommet godt nok fram. Hvorfor bruke et karakter system som er ukjent, og som skaper frykt og usikkerhet blant elever og lærere?Disse prøvene skaper også uro og splid i skolemiljøene.

 

Å rangere skolene opp mot hverandre kommer det ikke noe godt ut av. Å bli uthengt i offentlighet, og få høre at f. eks vi i Nordland ikke kan matte, har jeg null interesse av å delta i. Uansett blir det jo ikke tatt hensyn til at skolene er forskjellige og ikke har samme utgangspunkt til å score bra.

Et eks. på dette er at vi ikke lærer om ting samtidig på et skoleår.

 

Tilslutt blir det jo slik at folk bryr seg mer om hvilken skole du har gått på, enn på hva du har greid å prestere der. Og da kan vi ende opp med så kalte ”tape” skoler.

 

Hvorfor skal vi hele tiden ta etter andre lands reformer?, vi bor i Norge, vi må finne ut hva som passer for oss her!

 

Disse nasjonale prøvene har et system som vi ikke er vant til, vi har aldri hatt slike prøver. Og hvorfor skal de komme med disse prøvene i det siste året vårt på grunnskolen? Et nytt opplegg som er ukjent, skal risikere at vi går ned.

 

En annen grunn er at de Nasjonale Prøvene ikke har et fast reglement på hvordan man skal takle elvers boikott på. Staten har sagt at det blir opp til hver enkelt skole/rektor å takle. Hvordan skal vi greie å gjøre et valg, når vi ikke får vite hva det valget vil ha slags konsekvenser?

 

Noen skoler blir satt ned i orden og oppførsel,- mens andre truer med at denne prøven skal ha en betydning for standpunkten din. Er det riktig at rektor på hver skole skal få lov til å bestemme selv hvordan han skal takle elever som boikotter? Da blir det ikke rettferdighet oppi alt dette kaoset, hvis vi blir straffet på forskjellige måter.

 

I år har de kommet med at prøven skal telle på standpunkten, ( kan det tenkte seg at det var fordi hele 4000 elever boikottet i fjor ?) men samtidig sier de at denne prøven er en ”profil” for et fag. Og at den ”profilen” du får, ikke kan sammen lignes med det vanlige karakter systemet vårt i dag. Der etter kommer de å sier at denne ”profilen” skal bare trekke deg opp i et fag og ikke ned. Så hvordan kan da denne ”profilen” trekke oss ned i standpunkt???

 

Hvis de må bruke et annet karaktersystem for de nasjonale prøvene, så sier de jo egentlig at det eksisterende karaktersystemet ikke virker. En standpunkt karakter er en karakter over en lang tid, normalt sett et halvt skoleår. Så denne prøven skal på sikt ikke få noen stor betydning. Det at de truer oss med å bli satt ned i standpunkt er en ren fornærmelse for meg. Jeg synes at det blir å tvile på vår evne til å tenke selv og på vår intelligens. Det blir en slags form for utpressing. Hvorfor så høye kriterier for å få en god ”profil”?

 

I noen skoler blir også elevene drillet i oppgaver som kommer på prøven, slik at deres skole skal score bra.

 

Hvis man skal teste oss i fag, er det jo viktig at vi blir testet i alle fag. Ikke bare i de ”tre viktige” ( engelsk, norsk og matte). Vi er forskjellige og vi har alle forskjellig områder vi er gode på. Disse prøvene gir rett og slett et urealistisk bilde av den norske skolen. Det er viktig å tenke på at en’ vurderingsform ikke passer bra for alle.

 

Det hjelper lite at jeg som er ung får vite at en’ ting er ”forbudt”, det gjør meg bare enda mer engasjert,- og at stå på viljen min øker betraktelig. Jeg føler at vi blir kontrollert og vurdert på en nedverdig måte.

 

Jeg må nesten få lov til å ta i bruk det samme ordet som ble rettet mot oss i HA onsdag, der rektoren sa at han var skuffet over oss. Jeg er også skuffet over at han ikke kom dirkete til oss og tok det opp med elevene.

 

Fremdeles mener jeg at det skulle vært samme reaksjonsform over hele landet når det gjelder boikotting av nasjonale prøver.

 

Tilslutt vil jeg si at skole er en plass man er på for å lære, ikke for å bli prøvet, målt og rangert. Prøver skal være et verktøy for å oppnå bedre læring, ikke et mål i seg selv.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Elsker kommentaren din Rdy
06.01.2016 21:53

Bra!
175
anbefalinger
Anbefaler å finne et mer viktig tema! Nasjonale prøver er til for å finne ut hvor elevene ligger, og hvilke områder som må løftes. Dette er en test som skolevesenet bruker for å se hvordan vi ligger an, ikke en test som teller på karakterutskriften. Derfor er det ikke behov for å øve eller forberede seg til dette, det er bare stoff du har gått gjennom tidligere!

Karakter
15.02.2016 11:21

Bra!
44
anbefalinger
Karakteren du vil få på denne er 2.roten av antall vegger du kan få på rådhus 8 (clash of clans). Dette tallet trekker du fra 9, og da vil du få karakteren din!!!!!!

Clash of CLans
15.02.2016 11:24

Bra!
39
anbefalinger
Du finner Clash of clans på appstore og google play, test antall vegger på th 8 og join klanen "Heltehiet". Skriv "Daria.no" i søknaden.


08.02.2015 10:07

Bra!
35
anbefalinger
FrP og høyre sitter i regjering. Ikke KrF og høyre.
Jeg ville nok kanskje lært meg såpass før jeg hadde kritisert en regjering.

Rdy
13.06.2015 23:55

Bra!
30
anbefalinger
Simon Johansen, KRF og Høyre satte i regjering i 2005 da den artikkelen ble skrevet. Ikke FRP og Høyre.
Jeg ville nok kanskje lært meg såpass når denne artikkelen var skrevet før jeg hadde skrevet min komentær.

HTML_Tag.com
15.02.2016 11:17

Bra!
24
anbefalinger
For noe kødd

Kicki
07.04.2006 11:10

Bra!
15
anbefalinger
Hvis dette var et leserinnlegg synes jeg du burde ha skrevet litt kortere og kanskje prøvd å argumentere litt klarere? Ett leserinnlegg skal ha en kort start, litt om hva du mener om saken (viktig å holde seg til en sak, du kunne ha droppet å kritisere regjeringen på starten) og til slutt skal man ha en skikkelig punshline!
Etter å ha lest innlegget er jeg ikke helt sikker på hva du mener; er du kunn i mot prøver av prinsipp, mot karakterer, i mot offentliggjøring av prøvene eller er du bare i mot privatskoler (som du var litt kritisk til i starten) ?
Hadde du tatt deg bedre tid på innlegget hadde det kanskej blitt bedre. Luk ut det som ikke har noe med tema.

anonym jaeeveel
01.04.2008 23:24

Bra!
7
anbefalinger
kan du ikke bare ta den satans prøven og holde kjeft ? Er da faen ikke vanskelig ? Den trekker deg jo uansett ikke ned. Så slutt å vær så selvopptatt og slutt å tenk på hva alle andre kommer til å si om du gjør det dårlig på prøven. Skriv heller noe om mobbing, dødstraff, abort, aktiv dødshjelp osv. Det fenger mer hvertfall ;D

Jente 15
28.05.2008 23:12

Bra!
7
anbefalinger
Utrolig bra skrevet! Jeg har aldri hatt nasjonale prøver, de kom året etter jeg sluttet i 7., men er helt enig i deg. Har egentlig aldri tenkt på det slik. Men du kan det med leserinnlegg! Det var bare en ting jeg la merke til, og det var at du deler opp ordene hele tiden. F.eks. skole tilbud.
Men veldig bra! Håper politikerne ser det.

Kritiker
17.04.2013 19:50

Bra!
7
anbefalinger
Dette var slettes ikke et leserinnlegg fra den absolutt høyeste hyllen. Du bør legge mer arbeid i dette. En rekke skrivefeil kunne enkelt unngås. Du må bli mer kjent med måten man skriver et leserinnlegg på. I kontrast, vil jeg si at det er positivt for din egen del at du står opp og ytrer din mening.

Jente14
07.12.2007 12:01

Bra!
5
anbefalinger
Veldig bra skrevet den stilen  Smile :-\)
blei veldig overbevist av dine argumenter ..
Keep up the good work  Smile :-\)
Leserbrev er noe du får til å skrive iallefall , og du kunne fått en 6  Very Happy :-D
Lykke til vidre! stå på og ikke gi opp  Wink ;-\)
klem jente 14  Smile :-\)


28.01.2007 16:18

Bra!
4
anbefalinger
veldig veldig bra skrevet!

stå på!

sofie alver
03.11.2007 03:10

Bra!
4
anbefalinger
jeg likte leserinnlegge ditt veldig godt, å boikottet selv nasjonaleprøver alerede i 6.klasse av samme grunner, fikk både trøbel med rektor og inspektører, der rektor ville tvinge meg til å ta prøvene, gid jeg ikke var eldre, slik at jeg ennu hadde min barnslige stahet kvar, beklager å mimre meg vekk her. Du argumenterer godt og skriver med god rytme, noe som lett gjør en engasjert i det du skriver. Fint og velskrevet leserinlegg!


MerCyUnit
30.03.2006 17:04

Bra!
3
anbefalinger
Bra sagt!

pelle-heste-sæd
30.05.2006 20:28

Bra!
3
anbefalinger
nice!  Smile :-\)


09.10.2008 18:21

Bra!
3
anbefalinger
enig Very Happy :-D

anette
29.05.2006 00:23

Bra!
2
anbefalinger
Bra sagt!

*CaMiLLa*
15.03.2007 21:57

Bra!
2
anbefalinger
Det du skrev fikk meg til å tenke nytt, og jeg er helt ENIG! Smile :-\) Det er helt skrudd av at skolene skal bli målt opp... også skal lærere og rektor bli så jævla skuffa over oss når vi ikke scorer høyt nok poeng til å være en av de beste skolene. Bullshit.
Men veldig bra sagt(Y)

kåre-romperusk-sluker
30.05.2006 20:29

Bra!
1
anbefalinger
æsj, for et nick..
men veldig bra skrevet!

Stig
16.01.2009 15:59

Bra!
1
anbefalinger
Jeg syntes du er flink til å skrive. Jeg bruker stilen din som bakgrunnsinformasjon til å skrive et essay om kunnskapsløftet i norsk vidregående.

meg
02.02.2009 18:10

Bra!
1
anbefalinger
Leserinnlegget var ganske bra. Du burde kanskje ha argumentert litt bedre for ditt standpunkt, men et greit leserinnlegg var det jo. Jeg er helt enig med deg.

jeopp
18.11.2009 12:08

Bra!
1
anbefalinger
alt for langt, men det ddu sier er sant. Kanskje argumentere litt bedre?

A. J.
18.11.2009 18:34

Bra!
1
anbefalinger
Bra, dette viser hvordan skolen opererer i praksis. Stå på. Dette engasjerer mange. Flott du tar saken opp, men kanskje litt lang??

jeoppd
10.02.2010 19:58

Bra!
1
anbefalinger
Ordeling er ikke din sterkeste side...


07.04.2010 16:37

Bra!
1
anbefalinger
kåre-romperusk-sluker kan holde kjeft i allefall.
Dette var utrolig bra skrevet, kansje litt for langt men hellers bra.
Fortsett på denne måten

arne
06.01.2011 12:42

Bra!
1
anbefalinger
herregud så dårlig det var,, jeg har gjort bedre

gutt 14
09.01.2011 20:50

Bra!
1
anbefalinger
Altor langt, og ikke konkret nok.. Men ellers et godt skrevet inlegg !

Gutt 14
23.04.2014 21:06

Bra!
1
anbefalinger
jeg syns "leserinnlegget" du har laget er skrevet på en ganske dårlig metode, kjønner med engang at du snakker ganske barnslig!Dårlig

du
13.05.2014 11:03

Bra!
1
anbefalinger
ola er kul ikke tellef

OLA DRIT I
13.05.2014 11:05

Bra!
1
anbefalinger
ola ikke skriv sånn driiiit, #tellefftw

Meg
07.03.2016 23:02

Bra!
1
anbefalinger
Vet det var et eksempel, men mange i Nordland er god i matte( jeg gikk 6😅 Wink ;-\)

mod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trash
12.09.2016 12:47

Bra!
1
anbefalinger
mod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trashmod trash

syk
31.10.2016 12:20

Bra!
0
anbefalinger
kys

lol
19.09.2017 15:04

Bra!
0
anbefalinger
>

HJELP!
04.12.2017 10:35

Bra!
0
anbefalinger
PCEN MIN ER BESATT AV SATAN. DEN RISTER, SKRIKER OG SLÅR MEG MED EN KOST. HVA SKAL JEG GJØRE?
DEN BEGYNNER Å SKREMME MEG SKIKKELIG. ÆÆÆÆÆÆÆ, DEN FLYR ETTER MEG. *BLIR VOLDTATT I ROMPEN AV PCEN* OOOOOOOOOOOOOOHHH, DET VAR IKKE GALE.

2 ÅR SENERE

JEG OG PCEN HAR NÅ 15 MÅNEDERS JUBILEUM. VI ER FREMDELES SKIKKELIG FORELSKET. KLARER FREMDELES IKKE Å T AHENDENE VEKK FRA HVERANDRE.

2 TIMER SENERE:

- ÆÆÆÆÆÆÆÆ, HVA GJØR DU?
- DET ER IKKE SOM DET SER UT SOM!
- SÅ DU HAR DEG IKKE MED DATAMUSEN?
- NEI.
- HUN HAR JO USB KOBLINGEN I DEG!!!
- *GRÅTER*
- KYS M8! DU ER EN SHIT.
*LØPER UT IFRA ROMMET*


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.028 sec - 1 pageviews