Søk i stiler
 

Fosterutvikling


Fakta om fosterutviklingen i svangerskapet.
Sjanger:FaktaoppgaveLastet opp:28.04.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Graviditet og abort
Kroppen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Den medisinske teknologi i 1970-årene for eksempel. Ultralyd åpnet en ny verden mtp. fosterutviklingen. Man oppdaget at det ufødte barn utvikles etter et bestemt mønster, der spesielle tidspunkt er viktige for utviklingen av ulike organer / funksjoner.

 

Tidligere, på 1500-tallet sa Leonardo da Vinci at det ufødte barnet ikke pustet, og dermed heller ikke levde. På 1800-tallet begynte man å undre seg over det ufødte barn, og Samuel Colebridge spurte ”hva skjer i mors liv”, uten å oppdage mye. I 1960-70 tallet så man på det ufødte barn som noe som ikke kan foreta seg noe som helst, et uutviklet menneskebarn.

 

I dag vet vi heldigvis bedre, og fosterutviklingen er i dag nøye studert fra sædcellen møter eggcellen og befruktes, til barnet fødes etter ca. 40 svangerskapsuker.

 

Hjernen, som er det mest unike hos mennesket utvikles spesielt mye mellom svangerskapsuke 10-20. 100 000 millioner nye hjerneceller dannes i minuttet, og i 20. svangerskapsuke er hjernen ferdig utviklet hos fosteret. På denne tiden vil fosteret ha dobbel så mange hjerneceller som oss, men ca. halvparten av disse vil gå til grunne i slutten av svangerskapet eller i løpet av barnets første leveår.

 

Tidsskjemaet for fosterutviklingen er nøye programmert, og alt i uke 6 vil fosteret (eller embryo som det kalles fram til uke 10) vise tydelige anlegg til hjerne og ryggrad. Man vil bla. se at hjertet pumper blod til lever og pulsåre.

 

Det siste som ferdigutvikles hos fosteret er lungene, og dette skjer først i svangerskapsuke 32-34. Hver celle i den gravides kropp vil fra første stund være påvirket av svangerskapet. Svangerskapssykdommer / plager som for eksempel tretthet og kvalme skyldes hormonelle påvirkninger. Kvinnens psyke kan også påvirkes, glede / sorg over graviditeten, og mestring av morsrollen / abort vil ofte føre til en reaksjon.

 

En graviditet vil neppe gå upåaktet hen hos en kvinne, uansett hvilket valg hun tar om hun skal bære barnet fram eller ta abort.

 

Fosterets lengde frem til uke 12 oppgis fra hode til rumpe, den såkalte Crown Rump Length, CRL.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

s
11.05.2009 21:08

Bra!
4
anbefalinger
ALT ALT ALT for kort for noe så omfattende som fosterutvikling.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews