Søk i stiler
 

Typisk norsk å være god?


Et kåseri hvor jeg har tatt for meg hva som menes med at det er typisk norsk å være god.
Sjanger:KåseriLastet opp:13.02.2005
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Typisk norsk


I 1994 presterte Gro Harlem Brundtland å si at det var typisk norsk å være god.

 

Vel… Dette kan diskuteres, kan det ikke? Jeg må si at jeg har aldri følt meg noe bedre fordi jeg er norsk, men nå er jo ikke jeg fullblods norsk engang da, så jeg har vel kanskje ikke så mye jeg skulle sagt. Jeg er vel kanskje bare misunnelig jeg. Jeg mener nemlig å si at jeg har hørt noe lignende av dette uttrykket før. Helt ærlig talt tror jeg at Brundtland må ha vært i beruset tilstand eller i veldig godt humør i det disse ordene ramlet ut av brødsaksa hennes. Hun er sikkert en ålreit person. Det har nok ikke så mye med hun som person å gjøre, eller når jeg tenker meg om må hun ha vært veldig glad og interessert i sport, for det er vel noe av det eneste jeg kommer på i farta hvor nordmenn faktisk har vært flinke og bidratt med noe, om vi ser bort ifra u-hjelp og for å ikke snakke om bindersen og ostehøvelen.

 

Jeg har nemlig tenkt spesielt mye på den gode ostehøvelen vår i det siste. Hva hadde Norge vært uten ostehøvelen? Uten ostehøvelen hadde vi ikke kunne ha brunost, kunne vi? Vi kunne sikkert hatt det, men brunosten er ikke noe å skryte av uten ostehøvelen. Uten ostehøvelen hadde ikke Norge vært et osteparadis. Hver gang jeg har vært utenlands og snakket med folk, spør de meg om brunosten og om det finnes isbjørner i Norge. Som regel blir jeg så oppgitt av sånne slags spørsmål at jeg bare svarer at det finnes masse isbjørner i hovedstaden vår, at man må ha med rifle for å beskytte seg mot isbjørnene, at brunosten er nasjonal pålegget vårt og at ostehøvelen er et hellig redskap i Norge. Jeg sprekker av stolthet hver gang jeg viser frem ostehøvelen til min familie i Spania. Det er bare så synd at de bruker den til å dele opp kakestykker i stedet for å skjære ost med den. Poenget mitt er at ostehøvelen er noe nordmenn kan være meget stolte av.

 

Jeg har fulgt med en del på debattene i Tabloid (Tv2) angående konkurransen blant matvareprodusentene. Her om dagen ble Tines konsernsjef rett og slett ”ræv kjørt” av konkurransetilsynet og programlederen i Tabloid. Tine har nemlig blitt anklaget for korrupsjon. Det som ble diskutert var om butikk skjeden Ica lot seg bestikke av Tine for 16 millioner kr for å slutte å bruke diskplass på Synnøve osten. Dette synes jeg var veldig skuffende altså. Det at ostehøvelen er viktig er en ting, men at osten driver med korrupsjon er en annen sak. Vår velkjente Norvegia ost fra Tine burde skamme seg. Fy!! Tenk å gjøre noe så grusomt mot Synnøve osten.

 

Når det gjelder sporten, så må jeg si at nordmenn rocker. Når det kommer til sport, synes jeg vi skiller oss ut fra alle de andre saue nasjonene. Med det mener jeg at vi har en sterk vilje og en god tålmodighet. Vi så jo hvor sterke de norske spillerne var under håndball kampen mot spanjolene. Det er jo klart det at det ikke er lett å holde motet oppe ved en slik utklassering hvor vi taper å 1-9 på under ti minutter. Hva er det som skjer med slalåm gutta våre for tiden? Hva er feil med bildet når slalåm heltene våre sier at de ikke ”gidder” å være med på flere konkurranser fordi de skal til Monaco for å feriere? Jeg må si at vi er flinke. Sport er bare helt klart Norges sterkeste side. Slalåm og langrenn er noen av de eneste sportene vi nordmenn faktisk ”eier” i, vi burde benytte oss av den sjansen! Skøyter derimot synes jeg vi er noen skikkelig råtasser i, det skal Norges sportsatleter ha ros for.

 

Som sagt synes jeg vi er flinke til å sende penger til u-land, det synes jeg vi skal ha ros for. Det som kanskje ikke er så bra er måten vi tar imot innvandrerne på. Hva er vel vitsen med å sende bort masse penger når vi misbruker statusen til de undertrykte, ofte ulovlige innvandrerne? Jeg vet hvorfor. Svaret er fasade. Både staten og/eller folket her i landet Man skulle nesten tro vi var under klassisisme perioden siden vi alltid skal skjule oss bak fasaden. Under klassisismen brukte nemlig forfattere og diktere ofte pseudonymer for å skjule navnet sitt, men jeg synes vi (heldigvis) er forbi den tiden. Jeg mener ikke at nordmenn bruker pseudonymer, men jeg synes jeg ser en likhet.

 

Altså… Jeg er fortsatt ikke helt overbevist om det er typisk norsk å være god. Hva fankern menes med dette? Hadde Brundtland vært tyrkisk, hadde hun vel sagt at det er typisk tyrkisk å være god. Alle nasjoner er som regel god innen minst et felt.

 

 

Ideer og uttrykk er inspirert fra:

http://www.propaganda.net/skoleside/2958.shtmlTeksten er hentet fra Daria.no, www.daria.no