Søk i stiler
 

"Gift" (A. Kielland)


Handlingsreferat fra romanen "Gift" av Alexander Kielland. Skrevet som del av særoppgave.
Sjanger:ReferatLastet opp:15.12.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Gift
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookJeg har valgt å lese tre bøker fra Alexander Kielland. Den ene heter Gift, og er en kjent bok av Alexander Kielland.

 

Antall sider: 166 (Inndelt i 13 kapitler)

 

Utgivelsesår: 1883

 

Handlingsreferat:

Gift har ingen bestemt hovedperson, men boken handler for det meste om ’Lille Marius’. Lille Marius er sønn av fru Gottwald, som ikke er gift. Lille Marius er blant den lavere samfunns klassen, og det er fantastisk at han får gå på skole sammen med barna fra de øvre klassene i Stavanger. Lille Marius fikk friplass på Latinskolen, på grunn av sine gode kunnskaper innen latin. Han kan ikke svikte rektor og sin mor ved å ikke pugge på latinen, derfor pugger han enormt mye på de latinske bøyninger, og det som følger med. Selv om Lille Marius er fabelaktig i latin, går det ikke så bra i de andre fagene.

 

Abraham er lille Marius’ beste venn, han hjelper lille Marius med de fagene, han har problemer i. Abraham Løvdahl kommer fra den øvre klassen i Stavanger, med professor Carsten Løvdahl til far og Wenche Løvdahl til mor er Abraham en heldig gutt. Fru Gottwald bekymrer seg over lille Marius og latin lesingen hans. Hun merker at han blir mer og mer sliten for hver dag som går, men distriktslege Bentzen motsier dette, og forteller fru Gottwald at latin er bra for unge menn. Alt forsetter som vanlig på skolen, slik det alltid har gjort. Fru Wenche treffer Mr. Mordtmann i en middag hjemme hos seg selv, og professor Carsten Løvdahl ser at det er noe mer mellom dem enn vennskap, men professoren overser dette.

 

Elevenes mål er og få flytte opp en klasse, derfor jobber lille Marius mer med hjemmeleksene enn noen gang. Det eneste han forstår er latinen, de andre fagene kommer inn det ene øret og går ut det andre. En dag får ikke lille Marius lest, Abraham hadde overtalt lille Marius til å bli med ut å fiske istedenfor å gjøre matteleksen. Dette går sterkt utover lille Marius dagen etter. Lille Marius mister all tro på seg selv. Denne dagen stopper alt opp for ham, han husker ikke bøyningsformene på latin som han ellers kan på rams. ”Hva heter det runde bord på latin?” Spør Lektor Aalbom.

 

Det kommer ikke noe svar fra lille Marius, som faller mellom bordene. Abraham blir fra seg, han reiser seg opp og kaller Lektor for en djevel, dermed blir han sendt hjem. Abraham blir redd med tanken på hva professor Løvdahl kommer til å si.

 

Professor Løvdahl snakker til Abraham med en streng tone. Han vurderer å sende Abraham bort for en lengre periode, men til slutt syns professor Løvdahl synd på Abraham, og lar ham bli. Med lille Marius var det derimot mye verre. Han var blitt alvorlig syk, og fru Gottwald ba for gutten sin om at han ikke måtte dø. Lille Marius kunne ikke en gang nevne sin mors navn, bare latin var det som ble visket fra lille Marius’ munn.

 

Til slutt kom det et smil rundt munnen hans ”Mensa rotunda”, sa lille Marius og døde. Lille Marius’ død gikk hardt inn på Abraham, men verst var det for fru Gottwald som hadde mistet sin eneste sønn. Abraham var snart 16 år og skulle konfirmeres. Fru Wenche får overtalt professor Løvdahl til å investere i Mr. Mordtmanns fabrikk.

 

Fru Wenche trodde hun elsket Mr. Mordtmann, men uansett elsket han henne. Fru Wenche var usikker på seg selv. Midt oppe i alt dette finner hun ut at hun er med barn. Professor Løvdahl blir rasende når han får høre dette. Han tror ikke det er hans. En dag kommer fru Wenche sent hjem, hun finner sin mann sovende.

 

Men fru Wenche legger seg ikke, hun finner professorens medikamenter og tar livet sitt. Abraham tok tapet tungt.

 

Vinteren gikk, og konfirmasjons dagen kom. Det var ikke en hvilken som helst begivenhet at professor Løvdahls sønn skulle konfirmeres. Både prost, rektor og lektorer møter i selskapet etter konfirmasjonen. Abraham ser på seg selv som en av de beste.  

 

På rommet sitt finner han en stor bukett blomster. Han stivner i det han leser fru Gottwalds usikre skrift: ”Fra lille Marius”.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Erik
21.04.2006 10:06

Bra!
14
anbefalinger
Referatet dekker bare halve romanen. Lille Marius dør midtveis etter at Abraham, som er romanens klare hovedperson, har sagt hva han mener om lærerens behandling av Marius. Resten av romanen forteller om hvordan Abraham blir "ødelagt" av den "giften" som kalles konformitet: Man skal være slik som de andre. Man skal respektere alle autoriteter. Man skal gjøre det som er vanlig i samfunnet uten å stille spørsmål. Skikk og bruk og ytre former (Carsten Løvdahls idealer) er viktigere enn sannhet, rettferdighet og naturlighet (som er Wenche Løvdahls idealer). Wenche taper kampen om sønnen, kampen om sannheten (hun vil ha et åpent forhold til Mordtmann - men Mordtmann vil ikke), og Abrham Løvdahl avgir et konfirmasjonsløfte han ikke mener noe med. Derfor får han et sjokk konfirmasjonsdagen da han blir minnet om den tiden han våget å kjempe for det han mente var rett. Den tiden er nå slutt.

Aleks
10.10.2005 17:34

Bra!
4
anbefalinger
Dette var bra. minst 5+


16.01.2006 10:21

Bra!
1
anbefalinger
tusen takk for detta! du sparte meg for MYE sorg å kjedsomhet!!!  Smile :-\)

Lise..
19.04.2006 14:33

Bra!
1
anbefalinger
takk for at d finnes sånne som deg Smile :-\) nå slipper jeg å lese boka, samtidig så skriver du på en enkel og forståelig måte Smile :-\)


11.12.2007 19:54

Bra!
1
anbefalinger
eg hate gift

narve
18.05.2009 17:37

Bra!
1
anbefalinger
takk for att du hjalp meg med leksene i norsk Razz :-P


kari
02.02.2015 10:50

Bra!
1
anbefalinger
Denne boken er litt rart skrevet!

Karsjk
04.04.2006 09:43

Bra!
0
anbefalinger
haha! drit bra! jeg liker ikke fisk

Chew
08.06.2006 10:48

Bra!
0
anbefalinger
takk til erik... det andre referatet var skikkelig dårlig...

en som har en innlevering som leveres dagen etter
14.03.2018 19:46

Bra!
0
anbefalinger
Dette var til god hjelp. Tusen takk!  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews