Søk i stiler
 

Bli ny


Bli ny med plastisk kirurgi. Teksten tar opp ulike sider knyttet til plastisk kirurgi.
Sjanger:EssayLastet opp:28.11.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Helse
Kropp
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEndel plastiske kirurger utfører et samfunnsnyttig arbeid, spesielt når de behandler pasienter med brannskader, store sårskader etter ulykker og ved rekonstruksjoner i forbindelse med kreftbehandling som krever gjenoppbygging av kroppsdeler. Andre i samme bransje skaper heller nye helseproblemer, når de spiller på menneskers misnøye med egen kropp og utseende. For hvem ville ikke gjerne sett penere ut?

 

De fleste venter at leger og helsearbeidere skal løse helseproblemer. Men av og til kan de såkalte løsninger skape helseproblemer i stedet. Mye av den kosmetiske kirurgien som utføres ved private klinikker i dag, er med på å produsere helseproblemer.

 

Mange opplever at de har en kropp og et utseende som ikke passer til dagens idealer. De føler at de har behov for forbedring, og plastikkirurgene står i kø for å tilby sine tjenester. De bekrefter stilltiende folks misnøye og komplekser og at kroppen trenger forbedring. Antallet operasjoner har økt drastisk de siste årene og dette er til fordel for kirurgene. Det ligger mye penger i å appellere til folks misnøye med eget utseende.

 

Kan man bli så misfornøyd med sin egen kropp at man er villig til å betale alt fra en månedslønn til et par årslønner? Mange av disse menneskene må ha en utrolig lav selvtillit som lar seg selv lure til å tro at de ikke holder mål, sett i sammenheng med at de ikke får den oppmerksomhet som er andre til del. All fokuseringen på skjønnhet, sminke, mote, har fått mange til å legge seg på operasjonsbordet, for at de skal få tilbake selvtilliten. Er dette virkelig nødvendig, eller kan man gå en vei utenom operasjonsbordet. Vi endrer utseende og kropp for å se ut som andre. Men vi er skapt til å se forskjellig ut avhengig av arv og gener. Hvorfor endre det?

 

I en utgave av Kvinner og Klær skriver en jente at hun føler seg snytt fordi hun i fra naturens side ikke har fått store nok bryster. At en ung kvinne påstår dette, er ikke vanskelig å forstå ut ifra dagens idealer, men at helsepersonell skal støtte dem ukritisk i slike påstander, er grovt og ikke forenlig med legenes yrkesetiske retningslinjer. At det nettopp er de private plastikkirurgiske klinikkene som støtter fordommene sterkest, er ikke overraskende. Det er jo disse som tjener mest på unge jenters flate bryst.

 

Klinikkene bruker store ressurser på å markedsføre sine tjenester. Markedsføring handler om å skape nye behov, eller å forsterke behov som allerede eksisterer. Kroppsidealet i dag er å være slank, veltrent, sensuell og ungdommelig. Alle kjenner disse idealene allerede fra barnsben av. Kroppsidealer skapes ved at ulike trekk ved kroppen blir tillagt verdier og meninger. Slank er bra og tjukk er dårlig - glatt hud er vakkert og rynker er skrekkelig - store bryster er sensuelt og små bryster er ukvinnelig - hår på hodet er vakkert og hår på kroppen er ufyselig. Kroppsidealene blir tatt for gitt, uten at noen har uttalt hva idealene innebærer. På denne måten får kroppen og det kroppslige sin egen, spesifikke mening.

 

For ungdommer betyr det mye å passe inn og være kul. Uheldige kommentarer kan fort gi en opplevelse av ikke å passe inn, og i en ungdomskultur er det ofte ikke så mye som skal til. Dessuten er kroppsidealene så smale at det er vanskelig å nå dem. Her kan misnøye og komplekser bygge seg opp. Hva gjør så ungdommen for å passe bedre inn og få en bedre selvfølelse? Noen blir tause og usynlige i sosiale sammenhenger, noen får spiseforstyrrelser, noen trener og noen gir blaffen.

 

Kropp og utseende er intime og følsomme temaer for de fleste, nær knyttet til identitet og selvfølelse. De unge er kanskje de som er mest følsomme og sårbare i forhold til dette. Negative kommentarer om utseendet kan få store konsekvenser, plastisk kirurgi kanskje?

 

Tidligere var plastisk kirurgi mest utbredt, og sikkert også tiltenkt, mennesker med alvorlige misdannelser og skader, i dagens samfunn er det noe ”alle” gjør. Vi streber etter den perfekte kroppen og det perfekte utseendet, og mange velger å legge seg under kniven for å bli den man ønsker å være. Men hvem er det som bestemmer hvordan den perfekte kroppen ser ut?

 

Stormakten USA er det vi trygt kan kalle for plastisk kirurgiens hjemland. Et økende antall mennesker, spesielt andelen av menn har økt mye, legger seg under kniven hvert år. Menn legger inn silikon for å gi inntrykk av større muskler, andre kjøper seg en kunstig six-pack! Markedet og etterspørselen etter plastisk kirurgi er stort og kirurgene vet hvor pengene ligger!

 

Motebransjen og media får ofte skylden for å fremme til usunne kroppsidealer, men bør ikke vi også, som enkeltpersoner, ta på oss litt av skylden for dette? Det er vi som kjøper, tilber og misunner. Det er vi som lar oss påvirke og som betaler for å bli enda bedre..

 

Kroppen vår kan sammenlignes og sees på som et symbol. For gjennom kroppen vår prøver vi å fortelle omverdenen hvem vi er og hvordan vi passer inn i forhold til alle andre. Kroppen er et uttrykk for vår identitet og kroppen skal prestere og mestre ting, inkludert det å bli likt og godtatt. Og i dag er det så enkelt som å betale en viss sum penger og vips; du er et skritt nærmere perfekt! Men finner man lykken ved å ha et vellykket utseende? Mange har sikkert blitt tilfredse gjennom å forandre på kroppen sin, ikke minst kirurgene som utfører jobbene.

 

Hvis vi skal se utviklingen fra en annen side så er det flott at vi bryr oss mer om hvordan vi ser ut, vi er opptatte av det vakre og estetiske. Men hvor langt går grensen? Denne opptattheten dreier seg mest om de mangler man har, ikke det man allerede har. Skulle hatt mindre hake, større muskler, mindre nese osv. osv. Man kan sikkert holde på i en evighet. Aldri før har mennesker brukt så mye penger på å finne nye feil ved seg selv…

 

Brystimplantater, ansiktsløftning, benforlengelse. Hvor stopper det egentlig? Er vi virkelig så påvirkelige at vi er villige til å gjøre omtrent alt for å se ut som dagens idealer? Skal verden bli til et sted fullt av perfekte kropper og fjes? Hvis alle går rundt med de umenneskelige proporsjonene til barbiedukker, vil noen egentlig skille seg ut da? Når hele verden er ”perfekt” vil det ikke da bli litt kjedelig?

 

Sett over ett: er man så utrolig misfornøyd med seg selv at man hindres i å fungere normalt, kan forandring på utseendet ved hjelp av plastisk kirurgi gi deg et bedre selvbilde?

 

Omgivelsene prøver hele tiden å overbevise oss om at alt vil bli så mye bedre om man får rettet på ”en ene lille feilen” som f. eks noen overflødige kilo, eller litt tunge øyelokk. Det er jo ikke rart mange sliter med dårlig selvbilde når man hele tiden får høre at noe annet enn den man i utgangspunktet er, er så mye bedre. Vakre, ”perfekte” mennesker overalt rundt oss viser oss hvordan vi ”bør” være. Men alle er skapt forskjellig, og burde kunne leve et fullkomment liv slik de er skapt. Når små barn slanker seg omtrent til døde, og gamle mennesker gjør alt for å tilbakevinne den evig tapte ungdommen er det noe galt med verdens menneskesyn etter min mening!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

beibee
27.03.2006 16:17

Bra!
6
anbefalinger
hei. du som er anonym 14 snart 14. Hvis du er kjempe ufornøyd med nesen din så kan du snakke med foreldrene dine om å kanskje ta plastisk kirurgi?.. hvis du virkelig har så dårlig selvtillit og folk kanskje ikke liker deg på grunn av utseende så kan du først snakke med en psykolog og se hva han/hun sier!? jeg er ikke så fornøyd med min nese heller, men jeg snakket med psykolog og han fortalte foreldrene mine at de må si til meg at jeg er den vakreste jenta i verden! hvis du ikke tørr å snakke med psykolog snakk med de rundt deg og si at de må si no pent om deg Smile :-\)...prøv litt sminke og få øynene dine til å bli midtpunkt i ansiktet ditt! jeg vet ikke hvordan du ser ut, men du er sikkert kjempevakker inni og utenpå Smile :-\) take care!


18.07.2005 22:32

Bra!
5
anbefalinger
hei. jeg er 14 år blir 15 snart. og jeg hater nesen min. den er så lang. det er greit hvis den ikke vokser mer enn det den er no. men hvis den vokser mer blir jeg lei meg.hvor lang er din nese? og hva er den mest normale størrelsen? (i lengden)bare vær erlig.du aner ikke hvor liten selvtillit jeg har bare pågrunn av nesen. jeg hater den.hadde den blitt der den er nå eller hvis den var 3 cm hadde jeg vært stor fornøyd. min er 7 cm. har du noen råd om hvordan den blir mindre ? eller slutte å vokse.? f.eks spise mindre snop. er det en måte å trene den på? noe jeg må spise.? HVA som helst. jeg blir overlykkelig om jeg får svar tilbake.eller har du noen råd om nett sider jeg kan gå inn å lese på?.er det lurt å ta plastisk kirurg? vennlig hilsen anonym.

lise
22.01.2005 20:51

Bra!
3
anbefalinger
helt fin tekst! bli litt for lite humor i den.. blir lettere å lese om det er litt mere tull, selv om det er en alvorlig sak du tar opp i teksten. Ble også litt vel lang, ble litt tung å lese! men alt i alt, du er veldig flink til å skrive, å dette er et veldig aktuelt tema!! fortsett slik! men kan godt tenke på om essay er den beste sjangeren til teksten din..? Slik lærer du etter hvert! tipper du fikk en god karakter på teksten din, men det er bestandig ting såmm kan endres. jeg blir iallefall aldri 100% fårnøyd me en tekst. hele tiden noen småting! slik lærer man etter å ha skrevet en stund!! Lykke til!!!!!  Smile :-\)


11.04.2005 23:02

Bra!
3
anbefalinger
Vil ikke kommentere teksten som litterært verk, men vil bare nevne at det er det sterke mindretallet som Syns at små bryster er ufeminint. Flere synes ikke brystene er så viktige, og noen, som meg, mener at små bryster er meget sexy...

daria
12.04.2007 20:33

Bra!
2
anbefalinger
ganske bra, jeg synes det er bra at du tar opp de gode punktene ved plastisk kirurgi det er ganske viktig det og for etter brannskader kan man se sa skummel ut at alle er redde for deg og det er IKKE kirurgenes feil at det er plastisk kirurgi og at folk vil ha det. Mange ting er verre! og navnet mitt er faktisk Daria!!!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.015 sec - 1 pageviews