Søk i stiler
 

Då Dolly kom


Artikkel om kloning.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:01.10.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Genteknologi
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


I 1997 kom den berykta sauen Dolly, det første klona pattedyret. Da var det mange som reagerte, og mente at det var farleg å klone dyr. Dei meinte at det ikkje var lovleg og synst at det var forferdeleg. Dei forskar fremdeles. Kva ville bli det neste, eit klona menneske?

 

Kloninga

Kloninga er formeiring, og arvemessig blir det like individ. Det var skotske forskarar som klona Dolly, dei heitte Ian Wilmut og Keith H.S. Campbell, ved Roslin Institute nær Edinburgh. Dei tok celler, eggceller, frå eit jur til ei søye. Dei tik eit ubefrukta egg frå ei anna søye, og dei trekte ut kjernen som bla. Inneheld DNA. Det blir da ein tim celle som kan produsere eit foster. Dei to cellene blir plassert ved sida av kvarandre, og ein elektrisk puls får dei til å slå seg saman. Endå ein puls etterlikner energien som utløysar ved naturleg befruktning, og dette startar celledeling. Etter 6 dagar blir embryoet planta i livmora til ein skotsk søye. Etter at svangerskapet var ferdig, fødde søya eit kvitt lam som blei kalla Dolly. Dolly er genetisk identisk med den ho fekk cellekjernen av, altså den fyrste søya. Dolly er den einaste som er klona i voksen alder.

 

Kloninga si utvikling

På byrjinga av 1900-tal prøvde Adolph Eduard Driesch å klone sjødyr. Dette gjekk ikkje bra, dei utvikla seg ikkje riktig, og dei blei dvergar. Han gav opp og studerte filosofi. I 1952 utførte Robert Briggs og Thomas J. King ein implantasjon av kjernen i dyreceller. Dei overførte kjernen til eggcellen til ein Leopard frosk.

 

På 80-talet var det få forskarar som trudde at det gjekk an å klone eit pattedyr. Litt seinare i 1984 klarte dr. Steene Willadsen å ta kjernar frå eit saue-embryo til ein eggcelle frå sau. Han gjorde også dette med kyr og aper! I 1994 produserte dr. Neal First fire kalvar på same måte.

 

Kloning i hundre år

Ordet klon er gresk og betyr kvist, stikkling. I dag er det vanleg å klone i jorbruk, skogbruk og gartneriindustrien. Dette er heilt greitt. Vi klonar også fisk. Hvis vi ser nærmare i naturen så ser vi mange dyr og planter som klonar seg. La oss sjå på meitemarkar. Viss ein deler ein mark i to, og den er stor nok, då blir det to meitemarkar. Disse er genetisk identiske, akkurat slik som Dolly er. Når vi setter poteter, setter vi ein gammal potet ned i jorda. Da kommer det knollar ut frå den gamle poteta. Knollane, som seinare blir til poteter er genetisk identiske som den poteten vi satt. Dette har skjedd i hundre år, viss ikkje meir. Dette er naturen si gang, det er heilt naturleg, og vi godtar det, vi synest det er heilt greitt.

 

Etter at Dolly kjem

Vi forskar ennå på kloning, for å finne ut meir. Kanskje ein dag vil vi finne ut korleis vi klonar menneske. Korleis vil verden bli da? Skal rike folk få lage kloningar av seg sjølve? Kan det hende at vi får 100 av George W. Bush? Men da ville alle blitt sjølvstendige. Noen ville kanskje blitt målarar eller rørleggarar. Etter at Dolly blei kjent var det mange som var i mot kloning generelt. I Noreg blei det forbudt å klone pattedyr etter at Dolly blei kjent, og slik er det framleis.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


27.03.2006 13:33

Bra!
4
anbefalinger
om dolly e ei ku????????? gadd iche å lesa d greiene


15.02.2007 08:38

Bra!
2
anbefalinger
lol......

meg
15.02.2006 10:29

Bra!
1
anbefalinger
bra skrevet!
'

hei
05.03.2006 15:21

Bra!
1
anbefalinger
wow

Anders
09.03.2006 08:49

Bra!
1
anbefalinger
Meget bra.. greit om jeg låner litt?

anna
17.04.2006 12:13

Bra!
1
anbefalinger
bra skrev Smile :-\)

Kristina
18.04.2006 18:30

Bra!
1
anbefalinger
WOW, den er Bra! Bare den kunne vært bokmål så kunne det vært supert!! Razz :-P

human
28.04.2006 16:09

Bra!
1
anbefalinger
enig med kristina

the man
12.06.2006 22:41

Bra!
1
anbefalinger
Dette var dritbra..!!

=)
04.10.2007 16:01

Bra!
1
anbefalinger
Synst det va bra du skreiv på nynorsk.
Litt lite om Dolly, men ellers bra Smile :-\)

Dolly
11.12.2007 12:10

Bra!
0
anbefalinger
dette var litt kjedli.. kan du sei..
litt lite om den sauen..


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.016 sec - 1 pageviews