Søk i stiler
 

Den nye røykeloven


Fabulering omkring den nye røykeloven.
Sjanger:EssayLastet opp:19.08.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Tobakk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


”Jøss, har det blitt egen lov for hvor man kan røyke?” Er det mange som sier til meg når den kommer i tale i vennekretsen eller hos min røykende bestefar. Nei, ikke ennå, men fra første juni av må folk legge igjen røyken utenfor kafeen. Mange er irriterte, og det er forstålig nok. Jeg har også mange spørsmål jeg ville stilt Dagfinn Høybråten ansikt til ansikt, selv om jeg ikke tar noens parti. Kan ikke folk lenger passe på sin egen helse, eller er det blitt statens ansvar? Et godt argument, men har politikerne først bestemt seg, så er det lite ei gruppe av garva røykere kan gjøre, annet enn å trosse loven. Jeg har likevel vanskelig for å forestille meg helt røykfrie cafeer, og med politimenn som gir bøter for røyking av tobakk!

 

Jeg er nødt til å si at jeg sympatiserer litt med røykerne i denne saken. Jeg har så lenge jeg levde hatt en godt innrøkt bestefar som jeg besøker titt og ofte. Jeg har blitt vant til å sitte i den røykfylte lufta på kjøkkenet hans og tar ikke noe videre skade av det, eller føler meg på noen som helst måte plaget. Men jeg forstår det er andre som blir plaget av denne passive røykingen. Det er nemlig en liten gruppe mennesker her i landet som ikke tåler tobakksrøyk, dette blant mye annet, gjorde at loven ble vedtatt. Men har politikerne sett på andre løsninger, som enkelte røykfrie kafeer eller rom som i dag? Det tror jeg ikke, og hvis det er det beste for folket de ønsker, så er de på feil tog. Jeg har også lagt merke til at de klager på sykehuskøer på grunn av at tobakken er kreftfremkallende også videre. Dette er jeg enig i.

 

Mange overdriver røykingen og blodårene i kroppen tetter seg, de som ikke tåler det, bør holde seg langt unna. Men jeg syns det er rart at bestefar, som har røkt siden han var fjorten lever nå i sitt åttiende år. Dette tror jeg er på grunn av èn ting. Nemlig måtehold. Et fremmedord for mange ungdommer. Man kan dø av mye rart, hvis man trener for mye, spiser for mye, drikker for mye også videre. Jeg vet ikke mye om dette, men dette er min oppfatning og jeg tror jeg har rett i mye. Men dette rammer ikke bare røykerne negativt, jeg er ingen profet, men det er ganske logisk at det blir færre kafé besøk og kafé-eierne taper penger. Men servitørene og servitrisene blir vel fornøyde nå som de slipper å gå svimmel rundt i tåkehavet av tobakk.                  

 

Ett annet argument er at barn blir utsatt for passiv røyking. Ingen av foreldrene mine røyker, så jeg er nødt til å si at jeg ikke tenkte så mye på det med røyking da jeg var barn. Jeg synes alt var greit før røykeloven. Den nye loven har bare gjort flere sinte og politikere kan debattere om temaet i årevis. Lover kommer lover går, noen fungerer, andre ikke, tidene skifter og vi vanlige mennesker kan ingenting gjøre med de vedtak som bestemmes av de folkevalgte. Denne loven rammer ikke meg på noen måte, men jeg hever øyenbrynene når det plutselig kommer opp lover som dette. Loven har fordeler og baksider. Vi for se hvordan det går…


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Carana
10.12.2008 10:23

Bra!
0
anbefalinger
Dette er mer en artikkel en et essay. God tekst, men feil sjanger!

mot røyking
16.03.2009 13:47

Bra!
0
anbefalinger
Poilitikkerene prøver bare å hjelpe folk, bruk pengene på noe fornuftig, tar du en røyk må du ha mer, røyksuget tar aldri slutt. Å få røykfrie kafeer er bare ett STORT hint til folk bør slutte. No skal røyken komme under kasse disken... de er bra Smile :-\)

Liz
22.09.2009 21:03

Bra!
0
anbefalinger
od tekst, du skriver bra, men jeg må si jeg er uenig med deg, Jeg sjølv har astma, legen min sier jeg ikke kan være passiv røker under lengre tid, for da forverres bare astmaen min eller noe. og jeg hater å måtte stå ved noen som røyker fordi jeg ikke kan fordra lukta. det er ikke det at jeg har noe imot røykere, de fleste vennene mine røyker, men de respekterer at ikke jeg liker lukta så de røyker ikke rundt meg. Uansett poenget mitt er at jeg tror det er en bra ting ikke å få røyke på kafeer og sånt, får det finns folk som ikke liker lukta, selv om noen som deg kanskje er vant til den.

liz
22.09.2009 21:08

Bra!
0
anbefalinger
god tekst*

rolfmartin
22.04.2010 10:49

Bra!
0
anbefalinger
politikerene e tom i hode viss de tror de nye røykelovene med og ikkje ha lov og røyke i huset sitt og ikkje i bilen sin og eller ikkje på gaten så e de dumme. folk kommer til og gjøre det selom.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews