Søk i stiler
 

Are Kalvø – norsk satirisk forfatter


Forfatterportrett av Are Kalvø.
Sjanger:BiografiLastet opp:01.06.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Are Kalvø
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Are Kalvø ble født 31. desember i 1969, i Stranda i Møre og Romsdal - hvor han vokste opp. Som 21-åring flyttet han til Oslo, hvor han fremdeles er bosatt. På Universitetet i Oslo tok han Cand. Mag. grad med grunnfag i kunsthistorie og statsvitskap, og mellomfag i sosiologi.


<bilde>

Logg inn for å se bildet
Fra midten av 80-tallet skrev han tekster til lokalavisa ”Sunnmøringen”. Siste året på videregående revydebuterte han i russerevyen "Syd o' skam", og senere samme år, med revyen "Barn inga hindring”. Senere begynte han som frilansskribent på Stranda sammen med kameraten (Ole Johan Slyngstad), og ga blant annet ut et hefte med lokale historier og dialektuttrykk. På samme tid skrev de "Idyll! Idyll?", en farse inspirert av Monty Python og Hotell i særklasse, noe som førte til Kalvøs første turne.

 

Kalvø har jobbet som radiokåsør i både Radio Oslo og NRK. Han skrev sin første tekst til NRK P2s satiriske radioprogram ”Hallo i uken” i 1991, året etter ble han programleder i Nattradioen og tekstforfatter i tv-programmet ”Egentlig” på NRK. Dette varte i 2 år, inntil han fikk tilbudet om jobben som programleder for radioprogrammet ”Hallo i uken”, en jobb Kalvø fortsatt har i skrivende stund.

 

I tillegg til hans virke i NRK, har han siden 1992 hatt en fast spalte i Dagsavisen (tidligere Arbeiderbladet), som også blir trykt i Bergens Tidende og på nettstedet magasinett.no.

 

Kalvø begynte med stand-up i 1992, og er i dag en av Norges mest kjente stand-up komikere.

 

Han debuterte som oversetter av barnelitteratur, med barneboka "Alle tiders heksefest" ("The Wacky Book of Witches") i 1993, og som oversetter av voksenlitteratur, med boka "Et hundeliv" (”A Dog's Life”) i 1995.

 

I 1994 debuterte han med sin første bok ”Absolutt Oslo”. Deretter kom bøkene ”Store nordmenn” (1995), ”Kunsten å vere neger” (1996), ”Men fjernkontrollen min får du aldri” (1997), ”Harry” (1999), ”Bibelen 2” (2002), ”Syden” (2002) og ”Greatest hits vol. 1”, som inneholder ”Absolutt Oslo”, ”Kunsten å vere neger”, ”Men fjernkontrollen min får du aldri” (2003)

 

Kalvø har gitt bidrag til flere bøker, og han har skrevet tekster til scenefremvisningene ”In the ghetto”, som hadde premiere på Det Åpne Teater i Oslo i 1995, og ”Kvinner på randen rir igjen”, som hadde premiere på Teatergarasjen i Bergen i 2001.

 

I scenefremvisningene ”Tusen år og like blid”, som hadde premiere på Det Norske Teatret i Oslo i 1998, og ”3 mot 1 er feigt”, som hadde premiere på Sentrum Scene i Oslo 2001, var Kalvø både tekstredaktør og skuespiller.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Espen Beranek Holm, Christine Hope og Are Kalvø fra ”3 mot 1 er feigt”.

 

Kalvø har vunnet prisene ”Årets Frilanser” (1995), ”Vinjeprisen” (1997), ”Scheibler-legatets hederspris” (1997), ”Oslo bys kunstnerpris” (1998), ”Wesselprisen” (1999), ”NRKs kreativitetspris” (1999), ”Sunnmørspostens kulturpris” (1999) og ”Sigmund Skard-stipendet” (2001).

                                                                                      

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Are Kalvø vant ”Wesselprisen” i 1999.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

yui
07.12.2005 17:22

Bra!
3
anbefalinger
ok arbeid, men det virker som om du bare har funnet fakta forskjellige plsser og bare limet dem sammen til en tekst, det virkersom om der ikke er så mye arbeid som du selv har skrevet...
men dette innlegget har hjelpt meg litt når det gjelder særemnet mitt så jeg skal ikke klage

jarlosaurus =)
30.03.2005 18:42

Bra!
1
anbefalinger
Flott artikkel som omfatter de viktigste hendelsene i Are Kalvø's liv, uten at det blir for mye stoff rundt!
slik skal det gjøres!

Maren
13.06.2006 16:42

Bra!
1
anbefalinger
En ting du burde fått med: Are Kalvø fekk berre 6arar på vitnemålet sitt frå vidaregåande, bortsett frå i gym!!! Verkar utruleg, men eg las det ein plass. Are Kalvø er eit geni!


23.01.2007 10:43

Bra!
1
anbefalinger
bra dette inlegget her åt deg. blir det noko øyl åt deg?

anne
13.01.2009 14:39

Bra!
0
anbefalinger
bra, sånn passe. d hjalp prosjektet mitt ihvertfall :-]]


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.014 sec - 1 pageviews