Søk i stiler
 

"Død Joker" (A. Holt)


Bokrapport av Anne Holts "Død joker". Kort referat, analyse av teksten og min mening.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:31.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:
Tema:Død joker
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookTittel: Død joker

Forfatter: Anne Holt

Utgitt: 1999, Cappelens forlag

Sidetall: 474

ISBN: 82-02-18839-3

 

Om forfatteren:

Anne Holt ble født 16. november 1958 i Larvik. Hun jobbet som programsekretær i NRK-dagsrevyen fra 1984 til 1988. Hun tok Cand.jur. ved Universitetet i Bergen 1986.

Fra 1988 til 1990 var hun politifullmektig ved Oslo Politikammer. Hun gikk så tilbake til Dagsrevyen fram til 1991. Fra og med 1991 har hun praktisert som advokat. Hun debuterte i 1993 med kjempesuksessen ”Blind Gudinne”. Etter denne har hun nesten hvert år gitt ut en ny bok og mange av de har blitt bestselgere. Død joker som ble gitt ut i 1999 er Holts femte krimbok. Hun mottok Rivertonprisen i 1994, bokhandlerprisen i 1995 og Cappelen prisen i 2001.

 

Handlingsreferat:
Død joker starter med at politiet står i den overmøblerte stuen til førstestatsadvokat Sigurd Halvorsrud. På isbjørnskinnet foran peisen ligger hans kone halshugget. Selv sitter han i en kubbestol og gråter med ansiktet i hendene. "Jeg gjorde ingenting," sier han. "At jeg kunne. Jeg løftet ikke en finger." Men bevisene mot ham er overveldende. Det blir Hanne Wilhelmsen som får jobben med å løse Halvorsrud-saken – kanskje hennes vanskeligste noensinne.

 

Samtidig mottar journalist Evald Bromo en anonym e-post. På en gitt dato vil avsenderen avsløre det journalisten refererer til som sin svakhet for småjenter. De to historiene utspiller seg parallelt. Evald Bromo blir stadig mer bekymret for hver dag. Så en dag mottar Bromo en pakke som inneholder et brev og en cd. På dette tidspunktet får vi bare vite at cd-en inneholder bilder og video av Bromo sammen med forskjellige mindreårige jenter. Bromo tar kontakt med en som kalles Kai og forklarer situasjonen. Kai lover å hjelpe og ber Bromo gjemme bevismaterialet.

 

Halvorsrud hevder at det var Ståle Salvesen som drepte kona hans. Historien hans virker troverdig nok, men snart forteller et vitne at hun så Ståle Salvesen hoppe utfor en bru mandagen før drapet ble begått. Uttover i boka virker det mer og mer sannsynlig at Halvorsrud er den skyldige. Etter noen uker blir saken prøvd for retten på ny og Halvorsrud får lov å flytte hjem med igjen under påvente av mer bevis materialet. Senere finner man Evald Bromo drept på samme måte som kona til førstestatsadvokat Sigurd Halvorsrud, og på liket finner man Halvorsruds fingeravtrykk.

 

Politiet finner etter hvert liket til Ståle Salvesen og dermed forsvinner det eneste holdepunktet til Halvorsrud. De fleste på kammeret er hele tiden overbevist om at Halvorsrud er skyldig, men Hanne er ikke overbevist. Hun mener det hele kan ha vært en perfekt ”set-up”.

 

Hanne kommer i kontakt med Eivind Torsvik som forteller at han har samlet masse beviser mot pedofile rundt om i landet, Han forteller henne at Evald Bromo var en av dem. Noe mer vil han ikke ut med

 

Politiet bestemmer seg for å undersøke leiligheten til Salvesen en gang til. Der finner de en datamaskin i kjelleren. Det viser seg at det er Salvesen som har sendt ut e-postene til Evald Bromo. På datamaskinen finner de også brevet som var med i pakka til Bromo. I brevet skrev Salvesen at det var Bromo og Halvorsrud som hadde ødelagt livet hans fordi Halvorsrud hadde etterforsket han og Bromo hadde skrevet negativt om han i avisa. Dette hadde ført til at selskapet hans gikk konkurs. Det stod videre at Salvesen hadde fulgt nøye med på hva Evald Bromo og Sigurd Halvorsrud har foretatt seg de siste årene og nå skulle han hevne seg ved å drepe kona til Halvorsrud og få han dømt for det, og få fram i lyset at Bromo hadde voldtatt mindreårige jenter.

 

Dette beviste at Halvorsrud var uskyldig og han blir løslatt. Hanne finner også ut at Kai er egentlig kriminaletterforsker Iver Kai Feriand i avdelingen for seksuelle overgrep mot barn ved hjelp at et bilde fra en fotoboks. Vi har møtt han flere ganger før i løpet av boka gjennom samtaler han har med Hanne.  

 

Hovedpersoner:

Hovedpersonen er som i de fleste av Anne Holdts krimromaner; politiførstebetjent Hanne Wilhelmsen. Men i denne boka er ikke Hanne sitt gamle jeg. Flere av vennene og kollegene, deriblant Billy T., Karen Borg og Håkon Sand, er bekymret. Hun er angstbitersk og har begynt å se sjuskete ut. Hun jobber livet av seg, til tross for at samboeren Cecilie er alvorlig syk og trenger å ha henne hjemme. Hanne er i en dyp personlig krise, samtidig som kjæresten kanskje holder på å dø fra henne og saken får et stadig større omfang.

 

Gjennom boka ser vi at hun blir mer og mer innesluttet, nedbrutt og sliten. Hun er vettskremt ved tanken på et mulig justismord og jobber derfor ekstra hardt for å løse saken. Hun har også dårlig samvittighet gjennom store deler av boka fordi hun ikke viser samboeren noe særlig oppmerksomhet. Skyldfølelsen blir enda større når Cecilie havner på sykehus. På slutten av boka tar Hanne seg fri for å være sammen med Cecilie de dagene hun har igjen. Cecilie dør kort tid etter. Hanne er knust. Boka slutter slik: ”Slik alt var akkurat nå, visste hun ikke om hun noen gang kom til å vende tilbake til politiet”

 

Miljø:
Handlingen utspiller seg i Oslo på slutten av nittitallet. Miljøet skifter mellom Oslo Politikammer og leiligheten hjemme hos Hanne og Cecilie. Miljøet på kammeret er preget av at alle jobber intenst for å rekke den korte tidsfristen på 4 uker under ledelse av Hanne Wilhelmsen. Hjemme hos Hanne og Cecilie er ikke stemningen god. Cecilie har fått vite at hun har kreft, men forteller ikke dette til Hanne før i slutten av boka. Hanne på sin side har nesten ikke tid til Cecilie i det hele tatt. Hun kommer sent hjem og går som regel rett i seng når hun kommer hjem. Begge vet at de burde si ifra og at det ikke burde være slik, men ingen av dem klarer det. Når Cecilie forteller Hanne om kreften ber de begge om unnskylding og stemningen blir ikke så trykket.
 

Konflikt i handlingen:
Konflikten i boka er mordet på Sigurd Halvorsruds kone og etter hvert også mordet på Evald Bromo. Hva de to har til felles og hvorfor de ble drept og hvem. Så konflikten er stort sett etterforskningen på mordene og letingen etter morderen(e)


Tema:
Boka handler om mordet på førstestatsadvokat Sigurd Halvorsruds kone og etterforskningen av saken. Vi følger etterforskningen fra politiførstebetjent Hanne Wilhelmsen ståsted mens hun kjemper for å få sannheten fram i tide. Hun er overbevist om at Halvorsrud snakker sant og at han er uskyldig, men det virker som om hun er den eneste. Et annet tema er pedofili. Hvordan Evald Bromo føler en trang til småpiker og hvordan Eivind Torsvik skar av seg ørene for å komme bort fra faren som misbrukte han. Boken viser det også fra Evald Bromo sin side og det virker nesten logisk når Holt skildrer det fra hans synspunkt. Det virker ikke som om han vil ut av det, og samtidig for en nesten en slags medfølelse for han.

Budskap:
Boken er tidvis ganske sosialkritisk. Den ser med kritiske øyne på media og medias enestående makt til å ødelegge menneskers rykte og liv. Det skal godt gjøres å ikke å sammenligne førstestatsadvokatens situasjon med Orderud-saken, den nådeløse utbrettingen i avisene og få hele fakta som lar seg bevise utenom hva som er mest sannsynlig. Jeg tror også forfatteren ved å la en avdelingsleder i politiet for seksuelle overgrep mot barn selv være pedofil vil vise at vi ikke bare kan dømme folk ut fra ryktet de har på seg og hvordan de opptrer offentlig. Boka tar også et oppgjør med en del fordommer for det første er det en lesbisk kvinne som er ”helten”. Men også i boka der f. eks en betjent betvilte at et vitne ville dukke opp til avtalt tid fordi han av tyrkisk opprinnelse. Dette slo Wilhelmsen ned på med en gang og hadde en ganske lang prat med betjenten om utlendinger og fordommene vi har mot dem.


Min mening:
Jeg likte boka veldig godt. Mye på grunn av det klare, uttrykksfulle språket som skildrer det hverdagslige ved politiarbeidet, uansett sak, men som smidig tilspisses når handlingen blir mer livfull og dramatisk nervepirrende. Det kommer hele tiden nye tråder i mysteriet som først virker tilsynelatende løse, noe som holdt oppe. Og trass sine 473 sider syntes jeg aldri at boka var kjedelig.

 

Holt sjonglerer de to parallelle historielinjene med god kontroll. Dette fungerte veldig bra og det bidro til å holde et visst spenningsnivå hele tiden. Når historienes forhold innbyrdes endelig ble avslørt var overraskende samtidig som det muliggjorde en avslutning på romanen som i de fleste tilfeller ville virket altfor opplagt og banal, men som her utgjør en riktig bra og fornuftig slutt.

 

Personenes karakterer kommer fint til synes gode og flytende dialoger. Jeg likte måten forfatteren skaper et bilde av hovedpersonen gjennom mye indre monolog, men det kan til tider kanskje litt vel mye. Skildringene av Wilhelmsens private affærer kan til tider bli langtrukne og kjedelige. Best skriver forfatteren om dem Wilhelmsen har et mer distansert, profesjonelt forhold til.

 

Boka tar også opp en del temaer og som er veldig aktuelle i dag blant annet rasisme og medias makt. Det er også noen moralske dilemmaer. Skal Hanne fortelle Cecilia at hun har vært utro nå like før hun skal dø eller ikke? Dette gjør boka veldig aktuell i dag. Jeg vil anbefale denne boken på det varmeste til alle som liker å lese i krim i fra 13 år og oppover. Terningkast 5.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Toz
23.11.2005 19:59

Bra!
5
anbefalinger
Bra og omfattende saker. har egentlig ikke noe å utsette på det her.

Christian
23.02.2006 23:26

Bra!
5
anbefalinger
Et meget solid stykke arbeid. du viser gog foståelse av tekstens innhold og fremlegger dette på en strålende måte. Flott!

Jens
23.02.2006 23:28

Bra!
3
anbefalinger
GOD oppgave, det må jeg si. stå på. du er jo en ren sann mester jo!!!!!!

guriii
31.03.2006 11:32

Bra!
2
anbefalinger
åå gid !! dette har var saker asså!! veldig bra arbeid her !  Smile :-\)*vinke med hånden *

Amanda
07.05.2006 18:00

Bra!
2
anbefalinger
Dette var en kjempe fin opg!!!

Anna
15.01.2008 16:29

Bra!
0
anbefalinger
Kjempe bra jobba Very Happy :-D Stå på du!! Smile :-\)

hazcar
28.01.2013 14:00

Bra!
0
anbefalinger
bra og dekkende oppgave!! jeg baserer en av mine oppgaver på denne!  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews