Søk i stiler
 

Elton John


Biografi av sir Elton John, og musikkanalyse av "Your Song".
Sjanger:BiografiLastet opp:05.05.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Pop
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Elton John var en av 70-tallets aller største artister, og har holdt på sin popularitet helt fram til i dag. Det er veldig få artister som har klart å produsere en Topp 40-single hvert eneste år fra 1970 til 1996.

 

Barndommen

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Elton John ble født 25. mars 1947 i Middelsex, England, i en middelklasse. Elton ble oppkalt etter onkelen sin, og ble dermed døpt Reginald Kenneth Dwight. Foreldrene hans het Shelia og Stanley Dwight, men da Elton var 14 år gammel, skilte de seg. Allerede da han var 4 år gammel lærte han seg å spille på piano. Pianotalentet som han utviklet førte til at han vant et stipend til Royal Acedemy of Music da han var 11 år. Der gikk han til han var 15.

 

Eltons far ville at han skulle bli flyger eller bankekspeditør, og forbød Elton å spille eller høre på amerikansk musikk. Men han og moren tyvlyttet bak farens rygg på plater med Elvis og Buddy Holly, som var Eltons store idol, og som han mest mulig prøvde å etterligne. Han brukte til og med briller som Holly, selv om han hadde et perfekt syn. Synet til Elton ble dårligere og dårligere, og etter noen år var synet så svekket at han måtte begynne å bruke ordentlige briller for å se godt. Etter hvert ble Eltons brillesamling et kjennemerke. Det var sjelden man så han med det samme brilleparet over lengre tid.

 

I 1960 dannet Elton og vennene hans bandet Corvettes, som senere ble til Bluesology. Elton spilte keyboard og orgel i bandet, og skrev to av bandets låter; ”Come Back Baby” og ”Mr. Frantic”, som han også sang selv. I 1967 forlot Elton Bluesology, og slo seg sammen med tekstforfatteren og poeten Bernie Taupin, som han møtte ved et sammentreff etter at de begge fikk avslag på jobbsøknad hos Liberty Records. Elton skrev flere låter sammen med Taupin, og samarbeidet med ham fikk stor betydning for Eltons videre karriere. Noen av sangene de lagde var blant annet musikken til filmene ”Friends” (1971) og ”The Lion King” (1994).

 

Gjennombruddet 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Det var i 1969 at Elton John ga ut sin første plate, ”Empty sky”. Den ble aldri noen suksess, selv om låter som ”Lady Samantha” og ”All Across The Havens” fikk gode kritikker. Elton har senere sagt at platen ikke slo an fordi han hadde vært for ung og naiv. Men senere på året kom Eltons andre plate, ”Elton John”, som var hans musikalske gjennombrudd. Denne platen inneholdt singelen ”Your Song” som av de fleste regnes for å være en av Eltons aller beste låter. ”Your Song” og ”Border Song”, en annen av singlene på plata, nådde den amerikanske Billboard-lista i USA allerede i 1970. Det året kom Eltons plater på løpende bånd; ”Tumbleweed Connection” i januar, ”Friends” i mars og ”11-17-70” i mai. Senere på året skiftet Elton navn fra Reginald Kenneth Dwight til Elton Hercules John, oppkalt etter sine to venner Elton Dean og John Baldry.

 

1972 ble et mer rolig år for Elton, med ”bare” en utgivelse, nemlig ”Honky Chateu”. Dette ble Eltons første album som nådde helt til topps på albumlisten i USA. ”Honky Chateu” inneholdt hitsinglene ”Rocket Man” og ”Honky Cat”, og disse singlene ble veldig populære. Etter dette ble det minst et album per år for Elton John. 21. november 1975 fikk han sin stjerne i Hollywood Star på Walk of Fame.

 

Karrieren

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Mot slutten av 70-tallet innrømmet Elton at han var biseksuell i et intervju. Senere uttalte han at dette var et ”kompromiss”, og at han egentlig var homoseksuell. I 1984 giftet Elton seg med Renate Blauel, men det ble skilsmisse 4 år senere.

 

Elton hadde store problemer med narkotika og alkohol gjennom store deler av 80-tallet. I 1990 la han seg frivillig inn på et avvenningssenter for alkoholmisbrukere, og han klarte å avvenne seg fra sitt store alkohol og kokainmisbruk.

 

Etter at hans gode og nære venn Ryan White døde av aids i 1992 opprettet Elton sitt Aidsfond. Alle inntektene hans fra salg av singler gikk til dette fondet. I 1994 samarbeidet Elton med Tim Rice og skrev de berømte låtene til Disney-filmen ”Lion King”, og en vellykket utgave av popversjonen av Verdis ”Aida”.

 

Ved prinsesse Dianas begravelse i 1997 rørte Elton en hel verden med en omskrevet utgave av ”Candle In The Wind”. Året senere ble Elton slått til ridder av dronningen, og fikk tittelen Sir Elton John og ble adelsmann. I begrunnelsen sto det at Elton ble hedret for ”Utstrakt musikalsk og veldedig virksomhet”. Salget av ”Candle in the Wind” er solgt i 31,8 millioner eksemplarer, noe som er en sterk verdensrekord. Låta brukte bare 37 dager på å slå Bing Crosbys ”White Christmas” som solgte 30 millioner kopier.

 

Elton John har i dag gitt ut i alt 26 studioalbum og hatt suksess med de fleste. Han har samarbeidet med mange kjente artister, som for eksempel Tim Rice, Bernie Taupin, George Michael, Mary J. Blige, Bryan Adams, Kiki Dee, Anastacia og gruppa Blue. Elton er kjent for sine fine melodier, og har også evnen til å variere mellom flere musikksjangere. Har har vært innom flere forskjellig, blant annet soul, disko, country og i tillegg en del progressiv rock, men nå er han vel mest kjent for sine romantiske popballader.

 

I 1999 ble Elton rammet av et hjerteinfarkt, og bestemte seg for å trappe ned på turnevirksomheten og låttskrivningen.

 

Mote

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Elton John er en veldig motebevisst person! Han bruker masse penger på klær, og passer alltid på å se bra ut. Han har sinnsykt mange par briller, han brukte til og med briller for å etterligne sitt idol Buddy Holly, selv om han ikke trengte dem! Han har flere like hvite dresser, og liker å kle seg elegant og stilig. Han bruker ofte mange smykker, solbriller, ringer og hatter. På konsertene sine har han alltid et veldig flott show, med flotte kulisser og elegant klesstil.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

 

"Your Song"

 

Dette er en veldig enkel og rolig sang som er fin å lytte til. Den går i 4/4 takt, bygges en del opp etter hvert, og den er heller ikke kjedelig å høre på og har en avslappet stil. Det starter med piano i introen og når verset (a) begynner kommer det gitar, bass og en solostemme. Stemmen er behagelig å høre på, og han synger rolig og fint. I andre vers kommer det strykere inn for å bygge litt opp og han synger også litt mer livlig og fritt. Strykerne spiller motmelodien til pianoet, og det er fint å høre på. Man kan ane en liten fløyte som kommer inn. Så kommer refrenget (b). Dermed er det et lite mellomspill på 2 takter, og så kommer enda et vers. (a) Nå hører man en harpe, og dermed kommer et vers til. Så er det et vers og så den siste halvparten av verset igjen. (b markert)

 

Formen er først 2 takter intro så a a b mellomspill 2 takter c a a b b’ (markert)

 

Hele sangen får en til å føle seg avslappet. Dette er en sang som kan lyttes til, og den er veldig fin og rolig, i tilegg til at Elton John har en veldig behagelig stemme! Sangen handler om en mann som elsker en dame og skriver en sang til henne. Han beskriver hva han føler for henne, som for eksempel ”I hope you don’t mind that I put down in words, how wonderful life is while you’re in the world”. Det gir jo et klart budskap at han elsker henne. I denne sangen er det teksten og sangen som er viktigst. Det er det man lytter til, mens instrumentene støtter opp og hjelper til bak. I denne låten er det mest sang, og Elton synger med innlevelse.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

IdA
24.10.2005 16:10

Bra!
4
anbefalinger
Elsker Elton! Han har laga så innmari mange fine sanger!! Jeg griner når jeg hører mange av dem, og får frysninger av hvor fint han synger! Beste sangene er Goodbye Yellow Brick Road, Candle in the Wind, Daniel og Your song! Det er så utrolig fine sanger, og man blir aldri lei av dem! Jeg kan risikere å grine i en stund når jeg hører dem! Men mange fler av sangene er herlige da! Digger Crocodile Rock! Skjønner meg bare ikke på dem som ikke syns sangene hans er bra!! jaja..
You rock, Elton!!! Many Hugs from me Smile :-\)


22.11.2005 10:41

Bra!
3
anbefalinger
elton john har altid vært en stor musikker og det er han..................LENGE LEVE ELTON JOHAN

Anne
01.12.2005 21:17

Bra!
3
anbefalinger
ELTON JOHN RUULER!!  Smile :-\)

rozha
21.02.2006 20:37

Bra!
3
anbefalinger
d var jævlig bra tekst  Wink ;-\)I LOVE ELTON JOHN !!HAN E RÅ ,SANGENE HANS ER SÅ FINE !ELSKER ELTON JOHN  Wink ;-\)

tv-slaven
21.07.2004 16:30

Bra!
2
anbefalinger
drittbra skreve!....sir Elton John rule streeten....

Elton-fan
30.08.2004 22:22

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra side, funnet masse bra stoff!

lisa14
07.03.2005 18:46

Bra!
2
anbefalinger
han er rååå kul!!! Wink ;-\) jeg har om han i et prosjekt arbei! alle de tøffe bildene!!! Wink ;-\)
min favoritt sang er: don't go breaking my hart!!! Wink ;-\)

vestsiden 91
10.05.2005 15:23

Bra!
2
anbefalinger
elton john ruuuuuuuuuuuuler

Elton John Forever
01.06.2005 12:29

Bra!
2
anbefalinger
Elsker Elton John han er bare så søt,
mvh: gutt13

Meeg
10.02.2006 14:39

Bra!
2
anbefalinger
Kuuult! Elton John

Charlotte
08.03.2006 10:03

Bra!
2
anbefalinger
Charlotte e søt  Smile :-\) Elton john e cool ;p Hohoho

Anita
13.07.2006 13:20

Bra!
2
anbefalinger
Hei, jeg har vært fan av Elton John siden hans første album. Jeg synes du har gjort en kjempeflott oppgave. Det var veldig interessant og lese. Terningkast 6!


13.05.2004 14:29

Bra!
1
anbefalinger
bra jobba azza!!!!!!!!!!!!!!! yeeeeeeee.......we love u!

Chris
31.05.2004 16:30

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra tekst.... Smile :-\)
good job Smile :-\) Smile :-\)

rebecca
04.06.2004 12:40

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra skrevet....
godt jobba.
spennende og lærerikt

12345b
13.09.2004 11:24

Bra!
1
anbefalinger
så utrolig mye stoff bra gjort


04.10.2004 13:14

Bra!
1
anbefalinger
Er det mulig å få tak i oversettelsen av Elton John's sang til DI på norsk eller org.verson.


04.03.2005 16:12

Bra!
1
anbefalinger
Elton John er en utrolig flott og modig person som klarer å vise hans legning så tidlig i karrieren.


09.03.2005 10:27

Bra!
1
anbefalinger
nydelig laga Wink ;-\)

kritisk liten jævel
14.03.2005 19:04

Bra!
1
anbefalinger
denne teksten har du bare kopiert for det er jeg som har skrevet den!!

Gerrard
14.04.2005 19:13

Bra!
1
anbefalinger
At dere gidder!

vestsiden14
10.05.2005 15:22

Bra!
1
anbefalinger
herregud!!!!!

trine
01.06.2005 21:24

Bra!
1
anbefalinger
denne sida rulaaaaaaaa. he he he. men d jør ikkje han elton john

Antz
23.09.2005 10:38

Bra!
1
anbefalinger
Bare en ting å si her: Elton John er en skikkelig KUL fyr!! "Don`t shoot, I`m only the piano player" I am to!

skoleelev14
30.10.2005 15:40

Bra!
1
anbefalinger
Thanksss for alt stoffet!! nå får jeg 6er vettu Very Happy :-D


30.10.2005 19:03

Bra!
1
anbefalinger
Bra tekst. min msn e silje_rostad2hotmail.com

e e kåt på deilige gutta... love ya


05.11.2005 13:30

Bra!
1
anbefalinger
tack, de var mycker bra skrivet!

Sinna:(
19.11.2005 13:02

Bra!
1
anbefalinger
Til alle dere som skriver dritt: Drit langt i å skrive noe hvis dere synes det er dårlig, det er så JÆVELIG barnslig!! Men ellers veldig bra side, mye hjelp til oppg.! Thank You Smile :-\)

JAG
24.11.2005 20:38

Bra!
1
anbefalinger
Takk takk d er jag som har skrivigt den

Christine
01.12.2005 00:53

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra tekst, fant alt jeg trengte til engelskoppgaven min  Smile :-\) Du reddet meg liksom  Wink ;-\) kjempebra.

Sonic
15.12.2005 14:18

Bra!
1
anbefalinger
Fant masse stoff her, men Elthon John er jo litt rar kan du si... "He`s a gay"

lars
05.01.2006 14:06

Bra!
1
anbefalinger
mye avskrift her ser jeg.......du er nok ikke så flink som alle tror....

Søren
12.01.2006 18:44

Bra!
1
anbefalinger
Yeees mann


13.01.2006 11:37

Bra!
1
anbefalinger
bra !


13.01.2006 11:37

Bra!
1
anbefalinger
bra !


13.01.2006 11:39

Bra!
1
anbefalinger
en artig side med mye tull, baiser!!!!

MEG!!
17.01.2006 12:51

Bra!
1
anbefalinger
MAAASSE BRA STOFF Wink ;-\)
skal bruke dette eg og Razz :-P
har om Elton John eg og Razz :-P Razz :-P

Meg
17.01.2006 15:25

Bra!
1
anbefalinger
Kjempebra side! Skal ha om han nå jeg Very Happy :-D

maria
05.02.2006 13:08

Bra!
1
anbefalinger
Utrolig bra jobba! du hjelper meg utrolig mye med oppgaven min! Tusen hjertelig takk! klemmer Smile :-\)..

Jens
08.02.2006 16:42

Bra!
1
anbefalinger
Bra jobbet, men jeg lurte på hvordan utdanningen til Elton John var??


16.02.2006 21:15

Bra!
1
anbefalinger
ditta der har du henta fra www.eltonjohn.no

tessern
16.03.2006 13:36

Bra!
1
anbefalinger
gody jobba ... redda meg ,,

tessern
16.03.2006 13:37

Bra!
1
anbefalinger
gody jobba ... redda meg ,,

natalie
22.03.2006 10:58

Bra!
1
anbefalinger
Hei(L)Jegh ar særoppgavre og detta hjalp driit mye...bra !(L)

lipstick
20.04.2006 20:35

Bra!
1
anbefalinger
jaja... Smile :-\) d hær e jo go knall da!

Ida
08.05.2006 16:15

Bra!
1
anbefalinger
Utroolig bra  Smile :-\)

Dette er den beste Elton John sida jeg har vært på noen gang;D

Lill
06.06.2006 21:30

Bra!
1
anbefalinger
HeiHei! jeg sliter litt" jeg har ett prosjekt som skal framføres i morgen! den 07.06.. det er ett musik prosjekt! jeg skal ha om Elton john og jeg skal fortelle om sjangeren til Elton john! kan derre fortelle hvordan sjanger han hadde på platene hans? og hvorfor han valgte å ha pop eks osv.. trenger svar nå helt! Takk


28.01.2007 16:48

Bra!
1
anbefalinger
veldig bra og fyldig tekst Wink ;-\)
eneste negative er at det er veldig lik teksten om elton på www.eltonjohn.no...
men bra Wink ;-\)

Emilie
14.02.2007 08:46

Bra!
1
anbefalinger
"Sory seems to be the hardest word"(L)(L)

Maria
28.02.2011 15:09

Bra!
0
anbefalinger
Kjempebra side!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.026 sec - 1 pageviews