Søk i stiler
 

"Gift" (A. Kielland)


Analyse av "Gift" av Alexander Kielland, samt informasjon om forfatteren.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:21.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Gift
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookAlexander Kielland er en av Norges største realistiske forfattere, og er en av "de fire store", der han er i godt selskap sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie. Kielland er den av forfatterne som kommer fra det høyeste sosiale laget av forfatterne på 1800-tallet. Han nedstammer fra en slekt med rikekjøpmenn, og hadde en far som var veldig velstående. De andre i samme periode var sønner av bønder og prester. Kielland hadde en for så vidt lykkelig barndom, men hatet skolen. I 1882 utgav han romanen "Gift", som handler om tyranniske lærere og puggeskole, og med den går han i første rekke løs på latinundervisningen i skolen. Romanen har røtter i Kiellands egne erfaringer med skolen. Romanen handler i grove trekk om lille Marius som blir så opptatt av å gjøre det bra på skolen at han blir syk. På dødsleiet ramser han opp latinske regler.

 

De to første avsnittene av "Gift" beskriver lille Marius som sitter pent og stille på benken. Han er litt krum i ryggen fordi det ikke er ryggstø. Han har store mørkebrune øyne med et forskremt uttrykk i et blekt ansikt, og han blir rød og stammer hver gang han blir stilt et spørsmål. Kielland sier ingenting om hvilket sosialt lag eller hva slags klær lille Marius har på seg. Men likevel får vi det inntrykket av at han ikke er av de rikeste. Han virker veldig stille og forsiktig, og har en litt unnskyldende holdning overfor verden.

 

Marius har et behov for å bli sett og få oppmerksomhet. Det får vi vite gjennom de små tøyrottene han lager og sender gjennom klasserommet. Reaksjonen til de andre elevene og læreren viser at det ikke er første gang Marius har lagd slike rotter. Rottene han lager viser også at Marius egentlig er hva en ville kalle en liten "ramp", men det virker som om den egenskapen kommer i skyggen av den sjenerte siden av Marius. Han skjuler nemlig ansiktet i hendene etter å ha sendt fra seg tøyrotten til sidemannen.

 

Adjunkt Borring er Marius’ og klassens lærer, og er autoritetspersonen i innledningen. Han virker veldig streng, og er fryktelig nøyaktig og pirkete. Et eksempel på det er hvor nøye han er med at fjærpennene hans er i orden til enhver tid. Han virker egentlig ikke særlig engasjert i forhold til elevene sine. Han hører bare elevene på siste benk for "ordens skyld en gang i måneden, for at de skulle få sitt firetall i karakterboken". Og det virker heller ikke som om elevene har så veldig mye respekt for han, siden de roter til fjærpennene hans i friminuttet og sier det er en annen lærer, Borrings kollega, som har gjort det. De sitter også og glor ut i lufta, og driver med sitt når Borring hører de bakerste elevene. Elevene som sitter bakerst og blir hørt, virker heller ikke så opptatt om de svarer eller ikke på spørsmålene hans siden de ikke har bruk for det de lærer uansett. Borring har også et litt hissig temperament. Han blir fort sint hvis noen gjør eller sier noe han ikke liker, som for eksempel når lille Marius sender de karakteristiske tøyrottene sine rundt om i klassen, og Borring oppdager det. Eleven, Tolleiv, som blir hørt av Borring i innledningen, er nervøs og redd for å svare feil, men redselen for å svare feil kommer av at han er redd for at de andre skal le av han. Da han svarer og det ikke er helt riktig, blir læreren irritert og spør om det samme en gang til. Tolleiv synker sammen "i sløv tross" og gidder ikke svare mer. Det sier litt om hva enkelte elever følte for skolen.

 

Innledningen sier ikke så veldig mye om forholdet mellom Borring og lille Marius. Det virker som om Marius gjerne vil at klassen skal le av han og legge merke til han, og han vil sikkert at læreren at læreren skal gjøre det samme. Men i stedet for å le sammen med de andre av Marius’ tøyrotter, blir han irritert, og han synes at Marius burde snart vokse fra "slike barnestreker".

 

Åpningen av "Gift" er en representant for den realistiske fortellermåten på 1800-tallet. Kielland er økonomisk med virkemidlene. Han bruker få detaljer som gjør at en sitter igjen med et inntrykk som beskriver helheten. Vi fester oss ved enkle detaljer som de store øynene og den litt sjenerte holdningen til Marius. Kielland gjentar også beskrivelsen av Marius’ øyne og måten han sitter stille og pent på benken, litt lenger ut i innledningen. Kielland skriver også alltid "lille Marius" nesten hver gang han nevner navnet hans. Det understreker det faktum at Marius bare er en liten gutt, og at han er litt forsiktig og stille av seg.

 

Personene i en realistisk, litterær tekst skulle være typiske for mennesker generelt i samme miljø. Marius er en gutt som kommer fra et sosialt lag i de lavere sjikt. Det er ikke noe som Kielland sier rett ut, men måten han beskriver Marius på får leseren til å gjøre slike assosiasjoner.

 

Kjennetegnene for realismen er at den skulle beskrive virkeligheten som den var og skildre virkeligheten kritisk. Den skulle avsløre skyggesidene ved det moderne samfunnet. De romanen som satte søkelyset på et samfunnsproblem, hadde en tendens. Romanene skulle vekke debatt om problemet. Kielland beskriver om en skolesituasjon som alle kan kjenne seg igjen i. Å gjøre det spesielle gjøres til noe allment, var nødvendig for å vekke debatt. Det Kielland vil vekke debatt med "Gift", er skolesystemet, eller "puggeskolen" som han kaller det.

 

 

Alexander der Lange Kielland (1849-1906)

En typisk realistisk prosadikter. 

Født og oppvokst i Stavanger. Han vokste opp i en rik familie. Han var en stor livs nyter som aldri sa nei til et lystig selskap. Han jobbet og drev et teglverk i noen år før han plutselig så seg lei av dette. Han var nå blitt samfunnsengasjert og tok del i samfunnsstriden som forfatter innenfor den nye realistiske retningen. Kielland levde fortsatt sitt gode liv og opprettholdt sin gamle livsstil, men han ble svak for de trengende, svake og fattige. Han ble drevet av sin samvittighet og slik skapte han blant annet ”Gift”.

 

Kielland var den av de nye realistene som følte seg mest beslektet med Georg Brandes. I de bøkene Kielland har produsert har han tatt opp Brandes` problemstillinger og temaer og fremstilt dem under debatt. Kiellands forfatterskap er sterkt preget av sosiale temaer og sosial samvittighet. Gjennom sine bøker ville han belyse skjevhetene i samfunnet og avsløre løgnene som la en demper på problemene. Selv om Kielland hadde et svært kritisk syn på samfunnet, holder han seg som forfatter i bakgrunnen i fortellingene. Gjennom personkarakterstikk og symbolikk, ironiske virkemidler trer likevel budskapet klart fram. Kjelland var spesielt flink til bruken av kontraster, der han stiller ut ulike miljøer og personlighetstyper opp mot hverandre. Slik skaper han diskusjoner å debatter som fremmer hans budskap.

 

 

Debutverk
Han debuterte i 1887 ”Richard Wagner og festspillet i Bayreuth 1876” men hans første bok kom ikke ut før i 1879, Novelletter.

 

*Forfatterskap
1877 Richard Wagner og festspillet i Bayreyth 1876, 1878 På hjemveien (enakter), 1879 Novelletter, 1880 Garman &Worse, 1880 for senen 2 småstykker,1880 Nye novelletter, 1881 Arbeidsfolk, 1881 Else: en julefortelling, 1882 skipper Worse, 1882 to novelletter, 1883 Gift, Garman &Worse: Skuespill, 1884 Fortuna, 1885 en Journal for de små, 1886 sne, 1886, tre par, 1887 betty`s formynder: lystspill 4 takter, 1887 Sankt hans fest, 1888 professoren: komedie, 1890 Forsvarssangen, 1891 mennesker og dyr, 1891 Jacop,1905 omkring Napoleon.

 

*Litteraturhistorisk plassering
Alexander Kielland skrev realistisk, han er kjent som en av de 4 store realistene som skrev rundt på 1870 og fram til begynnelsen av 1900 tallet.

 

Andre forfatter i samme periode var Bjørnstjerne bjørnson, Henrik Ibsen og Jonas Lie.

 

*Pensumtekst(er)
En middag, novelletter 1879


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jan-Erik
13.05.2004 21:38

Bra!
4
anbefalinger
Syns det var en utfyllende og grei tekst. Veldig voksent skrevet. Men dette er bare min mening.

Kåre
11.09.2004 13:01

Bra!
2
anbefalinger
Føler jeg har lest dette minst et par ganger før, andre steder.......

Hmm..
31.01.2006 19:21

Bra!
1
anbefalinger
Du har jo kunn beskrevet de sidene i boken der Marius er med da. Hva med alle de andre sidene? Middagsselskapet? Michal Mordtmann og fabrikken? Wenche Løvdahl ? Abraham? Det virker som at du kun har lest om Marius, ikke alt det andre. Og det virker heller ikke som at du har levd deg inn i boken. Det ser jo rett og slett ut som en fakta tekst bare, eller et manus til en dokumentar. Skriv litt mer personlig, skriv hva du mener om boken. Du skulle tolke boka? Vil ikke det si at du skal fortelle hvordan inntrykk DU fikk av boken. Du skriver så upersonlig. Men ellers er teksten om Marius veldig bra skrevet Smile :-\)!

wenche
21.05.2006 14:46

Bra!
1
anbefalinger
ga du opp etter det første kapittelet av boken? Virker ikke som du har lest noe særlig mer.....

anonym
23.11.2008 13:20

Bra!
1
anbefalinger
Synes ikke dette var noe spesielt bra. Skal skrive en særoppgave om realismen og de fire store, og under aleksander kielland skal jeg ha med et resyme om "Gift". Du forteller ikke noe om hva selve stykket handler om. Hva er det som skjer videre med Marius? Det eneste du skriver om er at marius er en liten og redd gutt, læreren er streng og liker å stille spørsmål til elevene som sitter bakerst. Mange skrivefeil også. Synes ikke dette var noe bra !

Ikke slem, bare bekymret
12.05.2004 22:22

Bra!
0
anbefalinger
Det er norsk du prover aa skrive, ikke sant?
Det heter "debutverk" og "forsaavidt" i ett ord. Ikke vaer sa jaevli pavirket av engelsk da..

Lærer'n
14.05.2004 15:03

Bra!
0
anbefalinger
Karakter: 5/6
Jobb mer med komma-setning!


16.03.2005 10:58

Bra!
0
anbefalinger
kjækt! no fækk eg endele gjort unna norskstil'n min!

Rikke
23.04.2005 11:53

Bra!
0
anbefalinger
Jeg leste teksten din, og fy faen for noen ekle skrivefeil du har!

livs nyter
diskusjoner å debatter

Dette er bare de verste. Man har virkelig ikke og/å-feil og orddelingsfeil i en norskoppgave!! *oppgitt*

Kurt
30.05.2005 13:36

Bra!
0
anbefalinger
Enig med "Meep", mangler noen ting, ellers en veldig fin og utfyllende tekst! Smile :-\)

Miiiiamoj
27.11.2005 15:27

Bra!
0
anbefalinger
Skjerp dere a folkenz! Syntes denne teksten var kjempe bra... Vi skal ha norsk tentamen i morra, og fortelle om blantannet utdraget gift.. Jeg må si dette hjalp meg veldig!!!! TUSEN takk

$ilj€ pompen!
27.11.2005 21:36

Bra!
0
anbefalinger
Syns dette var en bra side jeg.
Masse bra stoff og det hjalp meg veldig til norsk tentamen til i morra  Smile :-\)
klemz fra meij.

per
19.04.2006 17:21

Bra!
0
anbefalinger
dette var jo bra... eehh..not


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews