Søk i stiler
 

Terje Vigen


Handlingsreferat fra diktet Terje Vigen.

Karakter: 6-

Sjanger:ReferatLastet opp:21.04.2004
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Terje Vigen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookTerje Vigen, ein gråhåra mann med skjegg, som ikkje var greidd på lenge. Ein ganske skummel fyr, og når auga hans gnistra –helst i dårleg vær, var det ikkje mange som torde gå bort til han. Då sa dei at han var galen.

 

Terje hadde det ikkje så bra då han vaks opp, både mor og far hans kom frå han då han var ganske ung. Og han var ikkje gammal då han tok sine første basketak, han reiste på sjøen og var på sin båt den yngste mann. Då dei hadde kommi til Amsterdam hoppa han av båten og var der nokre år, før han ville heim at. Det var som å komme til eit nytt sted for her var det ikkje eingang nokon som huska at han drog, og det var nesten bare han som var igjen i slekta. Han var blitt ein mann no, ein stor og kald mann han sorga knapt over sine døyde foreldre.

 

Etter eit år hadde han funne seg ei jente, og gifta seg med ein gong. Dei bygde seg eit eige hus, der dei budde dei ein vinter i sus og dus. Men Terje orka ikkje bu slik på ein plass, så når våren kom tok han båten og reiste. Kona venta trufast og Terje kom når det begynte og fryse på. Då han kom inn til sin kone såg han at han hadde blitt far til vesle anna. Han var snill med sin dotter og ho blei Terjes forankring på land.

 

Men i 1809 kom krigen til Noreg, som den gang var i union med Danmark vart det krig i Europa og vi kom i strid med Storbritannia fordi danskane støtta Frankrike. Dei stengte heile den norske kysten for både inn og ut seling. Det var uår, så det vart lite med korn, og det vart matmangel, også heime hoss her og fru Vigen. Terje ville redde kone og barn så han tok årene fatt og reist ut på det store havet. Han skulle til Danmark for å hente korn. Det gikk ikkje fort for han syntes det var dumt med mast og seil. Han blei mindre synleg når han ikkje hadde det. Han kom seg fint til Frederikshavn, og han fikk med seg tre tønner korn tilbake, men kom han til å klare tilbakevegen.

 

Han hadde bare ein tanke i hovudet når han rodde tilbake: ”ro for kone og barn”. De tre første dagane gikk fint, herr Vigen rodde som ein motor heile natta, men då det lysna på morgonsida såg eit gjenskinn av eit skip i tåkehavet. Det kom rett mot han og han visste kvar dette kom til å ende. Nå var det ikkje langt igjen, han måtte klare det. Nå var Terje sliten, han var nær ved å be til Gud. Men det rakk han ikkje for tåka letta og korvetten kom mot han for fulle seil.

 

Plutseleg høyrde han eit smell, og dei hadde sett han, Terjes hjerte banket som aldri før og han måtte flykte. Vannet spruta frå årene og Terje rodde ikkje lenger for berre kone og barn, han rodde for sitt eiga liv også. Nå var han litt austafor Homborsund, og under to fot vann var det botn. Mot land Terjes båt for som ein pil. Men bak ham kom den engelske jollen med femten mann. Då skreik Terje Vigen høgt til sin gud: ”Innerst der inne på strandas grus sitter min kone ved det fattige hus og venter med barnet på brød”. Det hjelpte ikkje stort for de femten skreik nok høgare. Lykka var med engelskmenna, for Terje kjørte jolla på grunn. Offiseren hogde et hull i båtens botn og Terje såg at hans strev var til inga nytte. Det gjekk båten ned og med den mista Terje sitt korn. Terje slo ned alle britane og prøvde og dykke etter sitt korn, men det var utan hell.

 

Til slutt fisket britane han opp og fyre av ein sigersalutt. Han låg på dekk og gråt og gråt. Han enda i fengsel, og der vart han i mange år. Han drømte heim, det var då håret blei grått. Heilt til 1814 satt Terje Vigen i fengsel. Då blei han til slutt ført heim på ein svensk fregatt. Nå stod han atter aleine, for det var ingen som husket han. Når han ikkje hadde kommi heim med mat til kone og barn, så hadde de gått bort.

 

Igjen tok han årene fatt, men nå reiste han ikkje langt, for Terje jobba som los. Og ein kveld då det var mykje vind, og Terje såg ut av vindauget, såg han ein engelsk yacht. Og den hadde problem, storseglet var øydelagt, og Terje såg eit raudt flagg som tydde nød. Han flaug ut til båten, for å ro ut til dei, han sleit fælt, men kom seg sakte mot både vind og yacht. Etter lang tid fikk han kontroll på yachten og om bord der var ein adelsmann med kone og barn. Dei var så takksame, og adelsmannen sa at han ville gjøre Terje rik, men då slapp Terje roret og ropte: ”Den svikta kommando! I båtane ned Mylord og mylady med meg! Den slår seg i splinter –eg vet beskjed, - men innanfor ligger den trygge led; mitt kjølspor skal vise oss vei!” No var de på mot Terjes hus i Terjes båt. Plutselig slapp han roret igjen og svinga ein åre med bladet opp og hugg den i båtens botn. Redselen var stor blant de store folk. ”Anna mitt barn!” skreik kona om bord og rakk barnet høgt opp i det blå. Båten sank ned på sama sted som hadde tre tønner bygg. Då ropte lorden: ”Kjenn – båens rygg- den svikter, det er ingen skjer” losen smilte og svarte: ”Nei, vær De trygg! Ein sunket sjekte med tre tønner bygg er det som bærer oss no.” Då huska lorden eit minne frå før og han kjente matrosen som gråt i kne på korvettens dekk.

 

No var det lorden som måtte i kne, han bad om livet til sin kone og barn. For gjengjeldelens time var kommi, ”tilbake, mylord! Et einaste skritt, og det kostar deg kone og barn!” Lorden ville, men kunne ikkje slåss, for han var blitt grå og lat. Men Terje ville ikkje sloss for han hadde fått sin hemn.

 

Lorden kom med kone og barn og takket for hjelpen som Terje gav. Og då de reiste dei heiste det norske flagg, og Terje var atter glad.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


28.02.2006 10:49

Bra!
16
anbefalinger
Dette var en flott side! Keep up the good work! PIMP OUT

jaja, jeg er da ikke navnløs;P;P
21.05.2005 14:17

Bra!
10
anbefalinger
Takk for flott sammendrag av Henrik Ibsens "Terje Vigen"!!
Dette hjalp meg godt igang med prosjektet om Henrik Ibsen, så nok en gang; TAKK!!
Et supert sammendrag av et spennende dikt!!

ray
07.02.2006 19:06

Bra!
10
anbefalinger
BRA!! dette hjalp meg godt  Very Happy :-D dette sto ikke i lære boka.så det var veldig bra at det sto her...tusen takk dette hjelper mye på oppgaven min!!

Snaklebu
19.04.2006 17:59

Bra!
10
anbefalinger
Å si at dette er en besvarelse i toppsjiktet, er vel å gå for langt: Kommafeil florerer, nynorsken er i nokså stor grad gal, og enkelte fakta stemmer ikke overens med handlingen i diktet.

l
21.03.2006 17:51

Bra!
8
anbefalinger
bra skrvet bare synd det var på nynorsk og derfor ubrukelig


27.04.2005 09:06

Bra!
7
anbefalinger
hei dokke e flinke

:D
04.01.2006 17:24

Bra!
7
anbefalinger
bra d  Very Happy :-D

trønder...eller østlening?
14.03.2006 19:29

Bra!
7
anbefalinger
supert nå skjønte jeg mye mere av dette diktet!
jeg bare elsker dette diktet!!!..... o Smile :-\)  Very Happy :-D

hva er det no igjen?
28.05.2006 18:20

Bra!
7
anbefalinger
tusen takk for at gud skapte deg no klarer jeg å bli ferdig med oppgavene om Terje;D

Mette
07.12.2005 15:17

Bra!
6
anbefalinger
Tusen takk for hjelpa =D bra skrevet!

trønder...eller østlening?
14.03.2006 19:29

Bra!
6
anbefalinger
supert nå skjønte jeg mye mere av dette diktet!
jeg bare elsker dette diktet!!!..... o Smile :-\)  Very Happy :-D

hmmm
27.04.2006 15:43

Bra!
6
anbefalinger
d va bra samandrag... Smile :-\)flott at noen skrive sånn at me fatte de Wink ;-\)

ANONYM
16.06.2007 17:10

Bra!
6
anbefalinger
Tusen takk! det var bra! det hjalp meg mye på min stil!  Very Happy :-D

Janey
03.10.2006 12:06

Bra!
5
anbefalinger
Me skal sta å sjå teaterframsyning av Terje Vigen Razz :-P
Bra oppgåve Razz :-P

majalaja
20.01.2013 19:42

Bra!
5
anbefalinger
Veldig bra! Likte at du også forklarer og ikke har det like kryptisk som selve diktet, hjelper meg nå med en lekse på sen søndags kveld


03.10.2006 12:06

Bra!
4
anbefalinger
Yessda......ståå no på folkens!;P
me ska borti Volda å sjå Terje Vigen i mårgå....
"mæ klææær øss!"MP

Sokrates
07.11.2006 19:15

Bra!
3
anbefalinger
Konge skrevet .. du har til og med forbedret diktet syns jeg .. naijs  Wink ;-\)

Knutt
29.04.2007 16:15

Bra!
3
anbefalinger
Veldig, veldig bra!! Dette hjelper meg godt! Og karakteren kjønner jeg godt. En 6-er, med en minus på fordi det er nynorsk:-]

ok
12.01.2009 20:18

Bra!
2
anbefalinger
Ok sammendrag synes jeg, var til god hjelp  Smile :-\)

ASSE
09.02.2009 14:41

Bra!
2
anbefalinger
Dette dokumemtet sier ikke sjenerelle fakta som årstall for eksempel. Ting man bør ha med i et dokument som er ment for å hjelpe andre. Jeg syntes det er litt for personilg det som står her Sad :-\(

nooooooo
22.04.2009 15:17

Bra!
2
anbefalinger
du kunne kanskje skrevet det sånn at det var som et sammendrag og ikke et dikt.... du kunne skrevet det mye enklere  Sad :-\(

nooooooo
22.04.2009 15:18

Bra!
2
anbefalinger
hvertfall på slutten


11.11.2009 16:48

Bra!
2
anbefalinger
Grei den, men han han var fortsatt lei seg over tapet han mistet. (kone,og barn)


01.12.2014 21:17

Bra!
2
anbefalinger
tusen takk du sparte meg masse bry med å oversette det😁


26.04.2016 09:17

Bra!
2
anbefalinger
Dette er bra, hva var det som var oppgaven som du svarte på?  Smile :-\)


09.11.2006 10:56

Bra!
1
anbefalinger
Jeg synes det var et kjempe bra sammendra, men jeg synes det kunne være: norsk bokmål... men men jeg tar det fordet så for jeg bare oversette litt Razz :-P


09.11.2006 11:00

Bra!
1
anbefalinger
Jeg synes det var et kjempe bra sammendra, men jeg synes det kunne være: norsk bokmål... men men jeg tar det fordet så for jeg bare oversette litt Razz :-P

eivind
13.11.2006 14:43

Bra!
1
anbefalinger
skuespele e jævli kjedeli

IDA
27.01.2009 10:26

Bra!
1
anbefalinger
Kjempefint sammendrag, Hjalp meg mye Smile :-\) Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.043 sec - 1 pageviews