Hensikt:
Bli kjent med to metoder for å skille stoffer i en blanding fra hverandre.
Teori:
Ved destillasjon brukes kokepunkt til et stoff for å skilled et fra andre i ei blanding.
Ved kromatografi skiller vi stoffer på størrelse. (i dette forsøket)
Utstyrsliste:
- Destillasjon:
- Erlendmeyerkolbe
- Propanbrenner
- Stativ
- Gummikork m/slange
- Begerglass
- Kromatografi:
- Vannløselige tusjer(3 farger)
- Begerglass
- Kromatografipapir
- Hårtørker
- Klipe
Framgangsmåte:
- Destillasjon:
Jeg hadde kaffevann i erlendmeyerkolben og koket det opp med kork og slange over i et begerglass.
Observasjon:
Kaffen ble kokt og destillert til nesten rent vann i begerglasset(se tegning).
Dampen av kaffevanndampen ble transportert gjennom slangen og over i begerglasset og avkjølt til vann.
Konklusjon:
Det er fullt mulig å skille vann fra kaffe ved destillasjon, fordi vann har et mye lavere kokepunkt enn kaffe, og derfor fordamper det også før kaffen.
Fremgangsmåte:
Kromatografi:
Sett tre tusjmerker i forskjellige farger på et kromatografipapir.
Tre kromatografipapiret gjennom klipen og ned i glasset til det kommer i kontakt med vannet og suger til seg litt.(se tegning og vedlagt kromatografipapir)
Observasjon:
Vi så at tusjmerkene gled oppover papiret ettersom det sugde til seg vann. Fargene byttet litt fargenyanse.
Konklusjon:
Vi kan konkludere med at fargene består av forskjellige stoffer med forskjellige egenskaper.
Det er mulig skille fargeblandinger fra hverandre ved å bruke kromatografi!