Søk i stiler
 

Jødeforfølgelsene og konsentrasjonsleirene


Litt om det forferdelige som skjedde med jødene like før og under 2. verdenskrig.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:14.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Konsentrasjonsleire og jøder i 2.verdenskrig


Jødeforfølgelsene før krigen
Adolf Hitler ble utnevnt som rikskansler i Tyskland i 1933. Han hatet alle jøder, og ga dem skylden for alle mulige problemer. Han var så overbevisende at tyskerne begynte å tro på det etter hvert. Det kom lover som sa at jøder ikke fikk gå på tyske skoler, de fikk ikke jobb og de fikk ikke gifte seg med tyske statsborgere.

 

Krystallnatten
Natt til 10. November 1938 ble over 7000 jødiske forretninger rasert og jødiske synagoger ble brent ned av nazistene. Det blir kalt krystallnatten fordi alle de knuste vindusrutene som lå på bakken glinset som krystaller.

 

Konsentrasjonsleirene
Da 2.verdenskrig begynte bygde tyskerne mange konsentrasjonsleirer i Polen. Hit sendte de jødene, og alle andre som de mente ikke hadde rett til å leve, f. eks homofile og funksjonshemmede.
De sterkeste måtte jobbe, mens de som ikke kunne gjøre nytte for seg ble sendt direkte i gasskamrene.

 

Gasskamrene
Gasskamrene kunne romme opptil 2000 mennesker, og gassen kom ut fra falske dusjer. Jødene ble fortalt at de skulle dusje, så de tok av seg alle klærne og gikk inn. Det tok mellom 5 og 30 minutter før de døde, fordi tyskerne ikke brydde seg med å finne riktig dose med gass. Det var gassen zyklon B som ble brukt. Når alle var døde, ble håret klipt av dem, og tennene og organene ble tatt ut. Organene ble brukt til forskning. Klærne ble renset og gitt til andre fanger. Restene av likene ble brent på et bål eller i ovner.

 

Eksperimentering med jøder
Joseph Mengele var en lege som utførte forsøk på jødene. Han eksperimenterte blant annet med nedfrysning og oppvarming, og gjorde masse forsøk med tvillinger. Han gjorde forsøkoperasjoner og tok ut innvollene uten bedøvelse. Ingen av forsøkene førte til noe nyttig.Teksten er hentet fra Daria.no, www.daria.no