Søk i stiler
 

"Å være ung er for jævlig"


Den sterke og glimrende boka ”Å være ung er for jævlig” er basert på en sann historie om Christiane F som i tidlig alder begynner med narkotika og blir avhengig, og dette leder til at hun selger kroppen sin. Det er Christiane selv som er fortfatteren på b
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:01.04.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Å være ung er for jævlig
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.”Å være ung er for jævlig” handler om Christiane og livet hennes i Tyskland på 70-tallet, og den begynner med Christiane i en alder av seks år. Hun bor sammen med søsteren, moren og faren i drabantbyen Gropiusstadt i Berlin. Byen består av høyblokker med plass til 45.000 mennesker, og på avstand ser alt fint ut, men når man kommer ordentlig inn på stedet er alt helt forferdelig. Det lukter urin og avføring overalt. På skolen der hun går var hun ikke som alle andre pga hun var i en av de familiene som ikke hadde råd til noen ting. Derfor hadde hun hadde annerledes klær, annerledes språk og annerledes leker. Vi følger Christiane opp gjennom årene, og oppveksten hennes er ikke så enkel. Faren hennes tok avstand, var han der fikk hun juling, hun fikk ikke lov til å gjøre noen ting, og det førte rett og slett til ting som var enda verre, som for eksempel nasking i ung alder. Med tiden som gikk forandret Christiane seg; strammere jeans, høyhelte sko, mer sminke, personligheten ble ny, språket ble nytt, og hun fikk seg nye venner og hengesteder. Hun begynner på shit (hasj), som går over i hardere stoffer, og som 13åring er hun allerede erfaren på å sette heroinsprøyter. Er ikke dette fælt så vet ikke jeg?! Alt dette får vi med oss gjennom tankene og følelsene til Christiane, og boka består også av en del utdrag som moren og andre personer hadde skrevet på den tiden som gjør boka bare enda bedre!

 

Christiane Vera Felscherinow som er født 1963 i Vest-Berlin lever fortsatt den dag i dag , og boka ”Å være ung er for jævlig” har solgt til gull over alt i verden. På grunn av at boka ble så godt tatt i mot av alle og enhver med dens begivenhetsrike og ekte handling, ble det i 1981 gitt ut en film til boka. Man kan hovedsakelig si at den er om narkotikaens helvete formidlet gjennom den 14 år gamle Christiane F., og hennes liv blant narkotikavrak i Berlins t-bane stasjon, Zoo Stasjon, også kalt ”Barnestripa”. Tittelen på filmen som de fleste antakeligvis har hørt om i Norge er som boka ”Å være ung er for jævlig”, mens originaltittelen er ”Wir kinder von Bahnhof Zoo” (”Vi barn på Zoo Stasjon). Hovedpersonen i filmen, altså Christiane, spilles av Natja Bruckhorst, mens en annen personen som nok er litt mer kjent her til lands er Dawid Bowie som også har en stor rolle i filmen. På grunn av filmens sterke scener og handling er aldersgrensen på filmen satt til 18 år, og det er absolutt forståelig. Filmen har en lengde på 2 timer og 10 minutter, men likevel er det mye som mangler fra boka. Det er mange som faktisk mener at selv om filmen hadde vart i 5 timer hadde ikke det gjort noe, på grunn av det er så mye som er viktig og relevant å ha med.

 

Jeg personlig synes denne boka var utrolig bra, fordi man lærer veldig mye av den; om hvordan det er å leve i et narkomiljø, hva man må gjøre for å skaffe penger til det, og rett og slett mer om dop og følgene av det. Ved at dette er en sann historie, og det er hovedpersonen selv som har skrevet boka gjør det handlingen mye mer levende og mer autentisk, og det fører til at man lever seg helt inn i den, og jeg klarte ikke legge fra meg boka i et sekund. Det beste av alt med den var at ord og uttrykk var så godt beskrevet, slik at man skjønner alt mye bedre. I og med at det finnes en film til boka også, så råder jeg de fleste til å se den fordi man sitter igjen med en så ”wow-følelse” etter å ha lest boka, og ved å se filmen blir alt mer virkelig. Jeg har ikke sett filmen, men er det en film jeg skal se i den nærmeste fremtid, så er det den!

 

Denne boka er helt og holdent verdt å lese, og jeg som er en jente på 17 år anbefaler at alle burde lese den på grunn av sin fabelaktige og spennende handling. Man lærer forbausende mye og man skjønner virkelig hvorfor man ikke skal drive med slike ting. Så jeg ønsker at den må leses av alle som har barn, av alle som arbeider med barn og unge, av alle som kaller seg samfunnsengasjerte – og ikke minst av de unge selv! Så fra et terningkast fra 1 til 6, får den uten tvil en 6’er!

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Kaja!
27.03.2006 18:31

Bra!
6
anbefalinger
Denne boken får en 6 av meg!


22.05.2004 16:21

Bra!
2
anbefalinger
Jeg har lest boka flere ganger, og jeg har også sett filmen. Christiane Felscherinow var svært åpen da hun ble intervjuet i 1978, og beskrivelsen av henne er svært levende, noe som gjør boka fascinerende. Selv om hun i en alder av 14 år var både prostituert og sprøytenarkoman, virker det ikke som hun selv syntes det var noe oppsiktsvekkende ved dette. Hun syntes selv hun var en helt alminnelig jente, og det var hun jo i utgangspunktet også. Følgende side har mye informasjon om henne: hem.bredband.net/b112579/christiane

ooda
05.06.2005 22:44

Bra!
1
anbefalinger
Det er ikke Christiane selv som har skrevet boka, men hun ble intervjuet og journalistene skrev boka utifra det Christiane, moren hennes og de andre personene i boka fortalte. Enig at boka er bra!!!!

Terri H..
25.10.2005 17:39

Bra!
1
anbefalinger
Denne boke er absolutt til å anbefale. Den vekker stor oppsikt på den som leser boken og den får dei til å tenke på livet ditt osv..... Dettte er en bok som er spennendes, får dei til å tenke, og boken passer ganske godt for tenåringer, spess jenter.... Jeg har lest boken, og skal snart se filmen, og det gleder jeg mei veeeldig til.!!

hey å hå=)
16.12.2005 20:50

Bra!
1
anbefalinger
må sei det e den beste bokå eg noen gong har lest.. drit brae!! men off så trist=(


24.01.2008 01:10

Bra!
1
anbefalinger
Hørt så utrolig mye bra om denne boken og filmen, men har desverre ikke leste eller sett den enda fordi ingen bibloteker har den og jeg finner den ikke til utleie eller til salg noe sted... Er det noen som kan hjelpe meg med dette? Blir takknemlig for alle tips om hvor jeg kan kjøpe den eller låne den... Tussen takk på forhånd


25.05.2010 19:19

Bra!
1
anbefalinger
HEi. Hvor kan jeg få kjøpt boka "Å være ung er for jævelig?

Mai
03.02.2013 17:29

Bra!
1
anbefalinger
En utrolig sterk bok! Det burde være pensum å lese den!


15.04.2016 23:04

Bra!
1
anbefalinger
Denne leste jeg flere ganger i tillegg til "Kjør meg til slottsparken og begge er utrolig sterke skildringer av Livet som narkoman som jeg senere fikk erfare etterpå  Smile :-\)= Anbefaler både boka og filmen på det sterkeste men kanskje ikke til de som mulig er nysjerrige som jeg selv var for det blir da raskt en "håndbok" for begynnende rusmisbrukere  Razz :-P

kefi
30.01.2009 12:48

Bra!
0
anbefalinger
lite å gjøre i timen dere??


20.08.2015 03:10

Bra!
0
anbefalinger
Hvor kan man kjøpe denne boka?
Jeg var en liten ung herremann på denne tiden da boka kom ut i skolen, og husker dette veldig sterkt!!
Min mellomste bror hadde denne boka på hjemmelån fra skolen, tror det var rundt 1983-1985...,
og på samme tid som jeg "tittet i boka", så hørte jeg på Kate Bush, og da jeg "bladde rundt" omkring i boken, så stoppet jeg opp på et bilde av ei ung jente som hadde tatt en overdose på et offentlig toalett!!  Sad :-\(
Det visuelle bildet...."VAR-FOR-ALL-TID" innprintet i mitt sinn! Samtidig så hørte jeg låta på kassettspileren,
som var låta av Kate Bush, med sangen: - Wuthering Heights, fra 1978!
Men mener ganske så bestemt at jeg hørte denne låta+bladde i boka i 1983-1984, og som en 42-åring idag,
så kan æ huske feil. Hvis noen av Dere kan sende meg en link til den boka som æ aldri fikk læst, så blir æ kjæmpeglad!!
Mvh. Trond Egill Nørstad, Honningsvåg/ Nordkapp.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.017 sec - 1 pageviews