Søk i stiler
 

"Moonie" (I. Melbye)


Bokanmeldelse av "Moonie", en bok av Iben Melbye.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:24.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Moonie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Moonie er en fengslende realistisk bok som tar oss med på en reise igjennom Moon bevegelsens ideologi og gjør oss oppmerksomme på menneskers holdninger til nye religiøse bevegelser. Den viser en families kamp om å få sin sønn tilbake, og hvor langt man kan gripe inn i en sønns liv.

 

Boken ble skrevet av Iben Melbye og utgitt av Høst og Søns forlag i 1988. Iben Melbye er født i 1943 i Danmarks hovedstad København. Hun bodde 7 år i Norge, og det var her hun tok sin utdannelse som bibliotekar. Hun har i løpet av sitt liv skrevet 15 bøker, men Moonie er helt garantert den mest kjente. Den Forente Familie, som er Moon bevegelsens navn i Norge, mener at hun på oppdrag av en anti-kristen bevegelse skrev boken, og at hun ved hjelp av fantasien sin har diktet opp store deler av den. Selvfølgelig kan noe av dette være sant, men boken er bygget på hennes studier av bevegelsen, opphold blant nåværende moonier i San Fransisco og opphold på deres Camp K ved Napa Valley.

 

På grunn av mange ord og navn som man ikke har hørt før og ikke vet betydningen av og som må forklares, lager jeg en ordliste bakerst i oppgaven.

 

Sammendrag

I boken møter vi moonien Michael, han har nå levd sammen med de andre i bevegelsen i et år og tiden hans går med til fundraising og witnessing. Hjemme i Danmark venter kjæresten Anna og resten av familien, hvordan skal de få Michael tilbake?

 

Til tider kan Michael tvile på bevegelsen, ikke på sin tro, men prinsippene bevegelsen har. Han vil så gjerne besøke bestemoren sin som ligger for døden, men hans åndelige mor lar han ikke gjøre det <<…Du skal passe på, Michael. At du ikke faller tilbake i den gamle selviskheten din. Du trenger å høre Fars ord en gang til. Vi må aldri glemme det aller viktigste: den uselviske, betingelsesløse kjærligheten…>> Han vet jo at bevegelsen har ubegrenset tro på kjærlighet, men er ikke familien de man skal elske høyest?

 

Mens Michael sliter med tanker, vil familien ha han tilbake og Anna bestemmer seg for å dra til USA, nærmere bestemt San Fransisco for å kunne snakke med ham. Når hun ankommer, bruker hun all sin tid på å lete etter bevegelsens medlemmer som er ute på witnessing, etter hvert kommer hun i snakk med Michaels åndelige leder, Steinar. Hun skjønner etter hvert at dette er han Michael har snakket om, og sier seg villig til å delta på et weekend-workshop for å få treffe ham igjen. Når hun kommer til Camp K, tar det ikke lang tid før hun får se kjæresten, men han var ikke slik Anja håpet

<<..Anja hadde sluppet Michaels kropp, men øynene hans ville hun ikke slippe. Is, tenkte hun. A nei! Han er som is!..>> Og det virker som om de gjør alt for at hun ikke skal treffe ham alene. Anja tilbringer lang tid i leiren hvor hun funderer over hvordan Michael ble en moonie, det ligner jo ikke ham i det hele tatt! I leiren treffer Anja også Sally, Dick broren hennes hadde vært med i moon bevegelsen og lå nå på psykiatrisk sykehus, Anja skjønte ingenting, var det grunnen til at hun var her? Hvorfor stolte Sally på henne? <<…Det er to grunner til at jeg avslører dette for deg Anja. Du og Michael. Jeg var så usikker på om du holdt på å gå i fellen deres, og du må vekk så fort som mulig… Få foreldrene til Michael til å gjøre noe! Anja, det haster! Det er liv og død! Det er ingen spøk. Den motbydelige idyllen de har her oppe, er et show, en sjarmoffensiv, en fasade.. Bak den er alt annerledes. ..>> Anja skjønner at her må det gjøres noe raskt, og hun drar til bake til San Fransisco hvor hun bor hos en venn av Michaels familie. Hun avtaler med familien hans at de må ty til det vanskeligste: kidnappe sin egen sønn og kjæreste! Sammen med en tidligere moonie gjennomfører de kidnappingen, mot Michaels store fortvilelse, hvorfor kan ikke familien hans ta del i hans tro? De gikk en vanskelig fremtid i møte, dager med diskusjoner med en vanskelig Michael. Men de greide å få han bort fra bevegelsen. Til slutt gledet han seg over ting han hadde gjort før, og så annerledes på livet. De hadde klart det de ville, men Michael ville alltid bære med seg opplevelsen av Moon bevegelsen.

 

Miljø

Handlingen foregår i for det meste i USA, men også til tider i Danmark. Man får ikke vite årstall i boken, men det er heller ikke vesentlig, for i Moonie er det ikke hvor eller når handlingen foregår som er det viktigste, akkurat det samme kan utspille seg i dag, akkurat det samme skjer i dag!

 

Boken viser og forteller om Moon bevegelsens miljø, hvordan det er å være en vanlig gutt med vanlige tanker, til å bli en moonie. Det er store endringer i en persons væremåte etter man blir med i denne bevegelsen, og det skal kunne takles av familie og resten av samfunnet rundt. I Moonie tok familien opp kampen for å få til bake sin kjære, men det er det ikke alle som gjør. Noen blir i bevegelsen og har det godt der, men jeg vil si Michael var heldig som ble ”reddet” ut av bevegelsen.

 

Hovedperson

Hovedpersonen i boken er selvfølgelig Michael, vi får bare en beskrivelse av hvordan han ser ut << ..han strøk hånden gjennom det kortklipte, lyse håret…>> Men heller ikke dette er så veldig vesentlig. Det viktige er hvordan han er som person! Michael var, før han ble med i bevegelsen, en livsglad og hyggelig gutt, selvfølgelig endret ikke dette seg på noen måte etter at han ble en moonie, men han begynte å se annerledes på ting. Før levde han enkelt som Moon bevegelsen kaller det, han hadde en kjæreste, planer om å få barn, ja alt et vanlig menneske hadde ønsket seg. Når han ble med i bevegelsen oppdaget han andre viktigere ting, han oppdaget åndeverdenen, den store sannheten og han fant ut at han skulle ikke lenger se på Anja som kjæresten hans, hun var søsteren hans. Alle var søstre og brødre, han elsket alle! Men Michael hadde til tider problemer med å tro, når han leste dagboken sin fra de første dagene i leiren, fant han ut at han hadde vært skeptisk, han hadde hatt vanskelig for å åpne seg. Når Michael forlot bevegelsen ble han nesten sitt gamle jeg, altså han ble det, men han vil jo alltid ha opplevelsen fra å være en moonie med seg. Michael var en enkel person, det forsto han til slutt. 

 

Bi-person

Mange ville kanskje sett på Anja som en viktig bi-person, men jeg vil heller ta for meg Steinar, selv om han ikke kommer så godt frem i sammendraget. Steinar har vært i Moon bevegelsen i 8 år, og er Michaels åndeligeleder, grunnen til at han ble det er vel at han var fra Norge, og at de da brukte sitt egent språk å kommunisere med. Han var alltid den som hjalp Michael opp mens han hadde sine tvilsomme perioder. Jeg vil si at Steinar var god for Michael, han gjorde så han greide å tro på noe, han lærte Michael det han trodde på selv! Og det er det jo ingen som kan si er feil. Han var virkelig en av Michaels bedre venner i leiren, og hadde sikkert vært en god venn av Michael hvis de ikke var i bevegelsen også.

 

Tema og budskap

Boken tar opp temaet ”sekt”, hvordan reagerer samfunnet rundt på en ny religiøs sekt? Kan alle respektere å takle at en av deres kjære blir med i en sekt? Grunnen til at jeg nå skriver sekt i stedet for bevegelse, er at dette ordet er mer direkte, og folk tar det mer seriøst. Jeg har valgt å ikke bruke det i resten av oppgaven fordi Moon bevegelsen ikke ser på seg selv som en sekt. De syntes sekt er noe det trekkes negative slutninger om. Boken tar opp viktige problemer som nevnt ovenfor, særlig viktig er det om hvordan samfunnet rundt reagerer på en ny religiøs sekt. Gjennom boken, og det jeg kunne om sekter fra før av, VET jeg at de fleste samfunn er negativt innstilt til sekter, ikke nødvendig vis alle, men flertallet! Denne boken kan også oppfattes som negativ mot sekter, i og med at den bruker ord som ”hjernevasking”, jeg var inne på www.enhet.no, som er Den Forente Families web side, der hadde de svart på et spørsmål om hva de syntes om at ordet hjernevasking var brukt i boken. De svarte at en kjent engelsk forsker hadde gjort en undersøkelse om de virkelig hjernevasket folk, og at hun hadde kommet frem til at bare 2-3% av alle de som deltar på weekend-workshops, 7 dagers kurs og 21 dagers kurs, virkelig blir med i sekten. Og at men derfor ikke regne det som at sekten hjernevasker folk.

 

Språklige virkemidler

Boken er skrevet på en måte som gjør at du følger med og virkelig kommer inn i boken. Den veksler godt mellom dialoger, forskjellige personers synspunkter og objektiv fortelling. Du følger ikke bare en persons tanker og meninger, men mange! På den måten ser du en ting fra forskjellige sider, det gjør at boken blir enda mer interessant. For eksempel det at du får både Michaels og Anjas tanker om hvordan det var da de så hverandre igjen i leiren.

 

Hva jeg synes om boken

Jeg syntes absolutt det er en av de beste bøkene jeg har lest i hele livet mitt, og jeg har lest mange bøker! Boken er utrolig spennende og den gjør så du begynner å tenke på hva du tro på, hva du vil osv. den er absolutt til å anbefale! Du lærer masse av den, mye du ikke visste fra før, den får deg også til å innse ting du ikke trodde fantes. Jeg ble helt redd når jeg gikk inn på hjemmesiden, og fant ut at dette fantes i Norge også. Det var skremmende.

 

Ordforklaring

WITNESSING: Mooniene sendes på gaten eller arbeide på universitetet for å vitne om Moons lære- uten å nevne i løpet av samtalene at de er fra Moon bevegelsen. Reelt går det ut på å finne nye medlemmer.

 

FOUNDRAISING: å reise penger. For å kunne ”vokse til fullkommenhet” må man først være 3 og et halvt år på foundraising, så 3 og et halvt år på witnessing. På foundraising reiser de rundt og samler inn penger og selger ting. For oss utenifra kan det virke som om kjærligheten måles i penger.

 

CAMP K: Ligger ca 1,5 time utenfor San Fransisco i Napa Valley. Det er den leiren som blir mest brukt av CARPs vervingsleire. Her blir det avholdt weekend-workshops, 7 dagerskurs og 21 dagerskurs.

 

CARP: Collegiate Association for the Research of Principles. Det er bevegelsens studentorganisasjon, som er veldig sterk i California, men har avdelinger i mange land. Det er spesielt ungsommene i CARP som driver med foundraising.

 

MOON: Sun Myung Moon, født 6.1.1920 i det nåværende Nord-Korea. Stifteren og lederen av Moon bevegelsen. Han kalles PASTOR Moon, selv om han ikke har noen preste utdannelse.

 

DEN FORENTE FAMILIE: bevegelsens navn i Norge.

 

ÅNDEVERDNEN: på engelsk Spirit Worls: I moon bevegelsen tror de på at de døde går over i Ånderverdnen. Her gjelder det- som på jorden – å fortsatt vokse i fullkommenhet. Man trenger de levende for å realisere denne veksten. Øverst i ånderverdnen er moons nest elste sønn (død etter en bilulykke) deretter kommer Jesus.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


20.10.2007 02:12

Bra!
1
anbefalinger
Svar:
Boka "Moonie" er et bestillingsverk, skrevet av Iben Melbye fra Danmark på oppdrag fra og finansiert av anti-sekt-bevegelsen. Boka er full av de samme løgnene som anti-sekt-bevegelsen sprer om oss og andre nye religiøse bevegelser. Den er skrevet som en roman. Den er ikke dokumentarisk. Den er skrevet av en forfatter som fritt har diktet inn ting. Mye av det Iben Melbye sier, er basert på ting hun har hørt fra eks-medlemmer og anti-religiøse mennesker med en negativ holdning til bevegelsen eller som aktivt motarbeider den og andre bevegelser. Boka svartmaler bevegelsen, samtidig som den presenterer et rosenrødt bilde av anti-sekt-bevegelsen. Boka støtter f eks anti-sekt-bevegelsens kriminelle metoder som kidnapping og frihetsberøvelse.

Iben Melbye bruker masse negative uttrykk som "hjernevasking". Enhetsbevegelsen har aldri drevet med hjernevask. En britisk sosiolog, Eileen Barker, som studerte rørsla inngående, konkluderte med at hvis den drev hjernevask, så måtte det i alle fall være svært ineffektivt, ettersom så få av deltakerne på seminarene ble medlemmer av bevegelsen (2-3%). Mange av de som er blitt medlemmer, har hatt dype åndelige opplevelser der de har følt seg veiledet av Gud eller de har hatt en ekte opplevelse av omvending, noen til og med lignende til den Saul hadde på vei til Damaskus. Å kalle det "hjernevasking" viser at den som skriver, ikke har evnen til å se andres synspunkt, særlig mennesker som har et radikalt forskjellig standpunkt fra en selv.

På første siden står det at bevegelsen hadde "slått klørne i en ungdom", som om den var en kriminell bevegelse. Det må være helt klart at rørsla innordner seg under ethvert lands lover. Den er ikke en gjeng med lovbrytere. Det er slett ikke forbudt å bli omvendt. Da ville ikke noen kirke kunne sende ut misjonærer.

De etablerte religioner har dessverre alltid prøvd å sette kjepper i hjulene for nye religioner eller livssyn. Jødedommen drepte Jesus. Mormonernes grunnlegger Joseph Smith ble drept av dem som kalte seg "ekte" kristne. Hans Nilsen Hauge og George Fox (grunnleggeren av kvekerne) ble fengslet. Martin Luther overlevde forfølgelsen fra den katolske kirke bare fordi hans motstand mot Rom passet de tyske fyrstene som hjalp ham. En av reformasjonens forløpere, den tsjekkiske teologen Jan Hus, var derimot ikke så heldig og ble brent på bål som kjetter. I muslimske land er det strengt forbudt - det medfører dødsstraff - å omvende muslimer til andre religioner. De etablerte religioner prøver på mange forskjellige måter å ivareta sine egne interesser og motarbeider nye grupper.

Så også med boka "Moonie". Boka passer Den norske kirke. Tror dere boka ville ha vært å finne i de fleste av landets skolebibliotek hvis den hadde fortalt det positive budskapet om denne bevegelsen som tusener og tusener av mennesker kan fortelle? Aldri i verden. Det ville truet Den norske kirke og den etablerte kristendom sin posisjon.

En annen løgnaktig påstand i boka er at medlemmene ikke sier hvem de er. Det første du sier til noen du treffer, behøver vel ikke være: "Hei, jeg kommer fra pastor Moon!". Du prøver å snakke om ting vedkommende er interessert i. Hvis det virkelig viser seg at dere har felles interesser og idealer, da kan du gå et skritt videre og også introdusere pastor Moon. Mange ser ut til å ville at medlemmene av Enhetsbevegelsen går rundt med gule armbånd, slik som jødene i Hitler-Tyskland. Det er nok det fanatikerne innen den såkalte anti-sekt-bevegelsen vil. Iben Melbye har nokså sikkert sterke bånd til disse anti-religiøse fanatikerne. Det står jo på omslaget (Aschehougs ungdomsromaner): "Gjennom samvær og samtaler med tidligere medlemmer har hun fått et inngående kjennskap til bevegelsen". Det "inngående kjennskap" tidligere medlemmer (les "anti-sekt-bevegelsen") har gitt Iben Melbye, er ikke mye verdt.

Boka er full av de syke argumentene til "anti-sekt-bevegelsen". Det høres nesten ut som om forfatteren ikke kan tenke selv. Hvis Iben Melbye har studert bevegelse, må hun ha vært så forutinntatt av alt tøvet som "anti-sekt-bevegelsen" har foret henne med, at hun ikke har vært i stand til å se den andre side av saken. Iben Melbye ser ut til å tro at medlemmene ikke kan tenke selvstendig, at deres liv er helt kontrollert, at de er en slags roboter. Dette er ett av argumentene de såkalte "deprogrammerne" bruker, for å rettferdiggjøre sine kriminelle handlinger. De tar alle midler i bruk og prøver å beskrive medlemmer som utilregnelige. Uansett hva de sier, må man for all del ikke lytte til det, for det er ikke medlemmene selv som snakker. De er kontrollerte. Slik rettferdiggjør de kidnapping av voksne mennesker. Slik skaper de et hysteri og gjør slektningene til medlemmer syke av engstelse og villige til å betale hva som helst og bruke hvilke som helst midler for å få sin sønn/datter/bror tilbake, for å få dem ut av klørne til denne livsfarlige bevegelsen. Disse "deprogrammerne" har en utrolig makt over folk og får folk til å tro de forferdeligste løgner. De spekulerer i folks frykt for det ukjente. Og folk lar seg bedra. "Deprogrammerne" utgir seg for å være eksperter på sekter, uten å ha noen som helst kvalifikasjoner.

Anti-sekt-bevegelsen tjener store penger på å kidnappe voksne mennesker som er blitt medlemmer av forskjellige religiøse bevegelser. Flere slike kidnappere er blitt dømt til lange fengselsstraffer for sine aktiviteter.

Iben Melbye ser ut til å ha akseptert de fleste av disse løgnene. Hvis hun virkelig tror at medlemmene av Enhetsbevegelsen er en slags hjernevaskede roboter, som ikke kan tenke selvstendig, hvordan kan hun da skrive noe positivt om oss? Iben Melbye er helt åpenbart forutinntatt og full av fordommer. Iben Melbye skjønner ikke at hun er blitt lurt av anti-sekt-bevegelsen til å akseptere deres løgner.

Iben Melbye ser ut til å tro at rørsla er en fascistisk, høyre-ekstrem bevegelse. Fordi den var imot kommunismen. Men den er overhodet ikke mot kommunismen av politiske grunner. Bevegelsen er ikke en politisk bevegelse! Den kjempet imot kommunismen av rent religiøse grunner, fordi den er imot Gud. Kommunismen er imot religion, og diktatorer som Stalin har tatt livet av tusener av religiøse mennesker, fordi de var religiøse. I Nord-Korea er f eks all religion utryddet. Kommunisme er også ren materialisme, som fornekter menneskets viktigste del, dets ånd. Mennesket ble skapt for å leve i frihet, men kommunismen frarøver det denne friheten. De forskjellige former for frihet som vi i den demokratiske verden tar for gitt, finnes ikke i kommunistiske land, f eks ytringsfrihet, religiøs frihet, forsamlingsfrihet, pressefrihet, etableringsfrihet, osv. Kommunismen rettferdiggjør blant annet mord av politiske motstandere og annerledes-tenkende, eller dem som tilhører feil klasse, det såkalte borgerskapet eller kapitalistene.

Det er absurd å kalle Enhetsbevegelsen en høyre-ekstrem bevegelse. Hvorfor hele tiden forsøke å plassere den i politiske båser når den ikke er en politisk bevegelse? Den rasisme og ekstreme nasjonalisme som høyresiden står for, representerer det stikk motsatte av rørslas idealer. Den tror at alle mennesker er Guds barn, uansett rase, nasjonalitet, religion, utdannelse, kultur eller politisk syn. Den tror ikke det er gjennom politiske aktiviteter vi kan løse menneskehetens problemer. Den eneste løsningen er at hvert menneske blir et bedre menneske og lærer seg å ta ansvar for seg selv og sin familie. Det verden først og fremst trenger, er en åndelig revolusjon basert på å skape harmoniske familier.

Selv tittelen på boka er et ord medlemmene ikke godtar. De aksepterer ikke å bli kalt "moonie". Ordet blir nemlig brukt som et skjellsord, som "nigger". Bare det å bruke et slikt ord røper ens fordommer.

Holdningen boka ser ut til å gi uttrykk for, er at det nærmest er forbudt å finne en høyere mening med livet.

Boka prøver å beskrive Enhetsbevegelsens studentbevegelse i California. Boka er skrevet som en roman, så det er umulig å skille diktning fra opplevelser som en dansk person eventuelt har hatt. Uansett om noen av disse opplevelsene er reelle eller ikke, beskriver boka et eldgammelt dilemma, som millioner av mennesker opp gjennom tidene er blitt stilt overfor. Nemlig konflikten mellom et liv levd for Gud og et liv levd på en verdslig måte. Dette har alltid vært et problem for dypt religiøse mennesker. Munker og nonner har følt det. Det var ofte meget vanskelig å gå i kloster, og kanskje i perioder ha begrenset kontakt med omverdenen. Men millioner av mennesker har likevel gått denne veien. Av og til ble de vist liten forståelse fra sine nærmeste. Buddha f eks forlot sine kone og familie. Sankt Frans av Assisi ble sett på som gal.

Iben Melbye hevder at det også er typisk for Enhetsbevegelsen å isolere seg fra omverdenen, i sin egen lille verden, sin egen lille sekt. Men hele poenget er jo at det er ikke det rørsla står for! Den har programmer der et slikt strengt religiøst og disiplinert liv er en del av treningen. Slik trening har vel hundrevis av religiøse bevegelser. Det er ikke noe galt i det. Hvis vi forstår menneskets åndelige natur og hva slags verden vi egentlig lever i, og hvordan den påvirker oss på en negativ måte (f eks narkotika, alkoholproblemer, fri sex, osv), da skjønner vi også at religiøs trening er noe som langt flere burde gå gjennom. Det ville hjelpe dem resten av livet.

Men i motsetning til munkeordener varer ikke slik trening i Enhetsbevegelsen resten av livet. For de fleste varer den høyst ett år. Uhyre få velger et slikt liv i flere år. Et slikt liv er ikke hensikten med bevegelsen. Pastor Moon har selv sagt det hundrevis av ganger. Hensikten er å skape en verden der det er fred og harmoni, basert på harmoniske familier. Familielivet står sentralt i bevegelsen. Derfor har 99% av de voksne medlemmer sin egen familie, sitt eget hjem med barn.

Derfor gir heller ikke boka "Moonie" noe sant bilde av bevegelsen. Den er et dårlig forsøk på å beskrive noe en ung dansk mann muligens opplevde i California. Sannsynlig er det meste en forvrengt versjon av denne mannens opplevelser, sett gjennom øynene til avhoppere, folk som fant det religiøse liv for tøft. Ifølge boka ble hovedpersonen kidnappet og hjernevasket ut av sin nye tro. Det er kriminelt å kidnappe mennesker! Forsvarer Iben Melbye kidnapping?

I det hele tatt er det vanskelig å skjønne hvordan Iben Melbye på en nesten naiv måte ser ut til å ha akseptert løgnene til "anti-sekt-bevegelsen". Hvis man vil lære om en bevegelse, går man ikke til dens motstandere. Det er direkte uærlig og et soleklart uttrykk for ens fordommer. En så ensidig bok kan ikke betraktes som annet enn propaganda for "anti-kult bevegelsen". At en slik bok er blitt gitt offentlig støtte og finnes i de fleste skolebibliotek, er skandaløst og utgjør en krenkelse av ethvert menneskes rett til velge sin tro.Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews