Søk i stiler
 

"Karen" (A. Kielland)


Dette er en nøye tolkning av Alexander Kiellands "Karen".
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:06.03.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Karen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookDet var en gang i Krarup kro en pike som het Karen. Slik starter den kjente novellen ”Karen” av Alexander Kielland, Kielland selv vokste opp i rikdom, og festet mye. Kielland er en av Norgeslitteraturens mest kjente diktere, og i løpet av de ti årene han var aktiv som forfatter skrev han en rekke noveller og ni romaner. I all diktningen hans skriver han realistisk, han tar opp problemer som embetsmenn, kirkens makt, kvinneproblematikk og ellers det meste andre som følger med den realistiske diktningen. I denne novellen, Karen, er det akkurat kvinnesaken som taes opp.

 

Den konkrete handlingen i teksten tar for seg tre forskjellige historier, i tillegg til hovedfortellingen om Karen får vi også høre om vestavinden, og om reven sin jakt på haren. Karen er ei arbeidssom jente eller pike som Kielland selv formulerer det. Hun er vakker. Hun jobber på en kro som serveringsdame, og gjør aldri feil, vi får beskrevet hvordan hun går rundt i lokalet og serverer, tar bestillinger osv uten å gjøre en eneste feil, helt til postføreren ankommer, da gir hun plutselig ut feil til mange samtidig og forsvinner en stund. Karen har nemlig et forhold til postføreren. Karen finner etter hvert ut at Anders er gift, og at hun selv er gravid. Slik avslutter Kielland novellen.

 

”(…)Men da manglet det to forundrede øyne i Krarup Kro og en blå hverdagskjole, som var blitt altfor trang. Og kromannens kone klynket mer enn noen sinne; hun kunne ikke forstå det,- ingen kunne forstå det, unntatt Anders postkar – og en til. –

-Men når gamle folk ville gi ungdommen en riktig alvorlig advarsel, pleide de gjerne å begynne slik: ’Det var en gang i Krarup Kro en pike, som het Karen-’”

 

Haren og revens historie er en parallell til Karens og postmannens historie, Karen og Haren er ikke så smarte, mens reven og postmannen er slue rovdyr som sniker seg rundt, og prøver og lure de søte små dyrene. Forskjellen er at haren kommer seg unna, og Karen gjør ikke det.

 

Vinden derimot setter stemningen i novellen, den pisker opp situasjonen og farer rundt i landet. Vinden setter også tidene i novellen når den snur til nord, øst, sør og så tilbake til vest igjen skjønner vi at det har gått en stund siden historien utspilte seg.

 

Personene i novellen er Karen og postmannen, det er andre personer i teksten òg, men ingen av relevans.

Karen er en pike, stille og synes aldri å forhaste seg, hun er spinkel, liten, alvorlig, stille og ganske ung. Karen er pliktoppfyllende, og en skikkelig god serveringsdame. Hun virker ikke som om hun har noen bekymringer, selv om vi fort oppdager at det ligger noe under overflaten. Som en hvilken som helst annen ungpike forelsker hun seg, men har uflaks, og blir lurt til sengs, sannsynligvis flere ganger, av postføreren.

Postføreren derimot får vi følelsen av at er en del eldre, Anders er ikke noe skummelt navn, og kanskje er ikke han heller så skummel, men Anders har en hemmelighet ovenfor karen, han er jo gift. Gift med to barn. Anders er reven i historien, han som jakter òg lurer, for alt det vi vet er det godt mulig at han har elskerinner i andre tettsteder òg. Tidlig i novellen ser vi at Anders har en sjef, som beordrer han til å kjøre fortere. Dette kan symbolisere at Anders ham selv ikke har det så lett han heller.

 

Historien utspiller seg i Danmark, ute på landet. Dette er før bilene ble utbredt, men etter det danske postvesenet ble opprettet i 1624, men er sannsynligvis skrevet i hans egen samtid. Miljøet er satt til landet, til Krarup Kro, en plass som i og for seg høres ganske koselig ut. I denne kroen møter vi folk fra mange forskjellige samfunnslag, blant andre bønder og fiskere.

 

Fortelleren er allvitende, og forteller om det han ser, han vet ikke hva som skjer i hodene til folk bortsett fra det som kan observeres fra utsiden. Dramaturgien er spennende, og veksler mellom de tre historiene, allikevel er den kronologisk, og tar oss fra a til b.

 

Symbolikken i novellen er til tider slående, vi ser selvfølgelig likhetene mellom Karen og haren, og tenker at Haren slipper unna, Karen og haren rimer til og med. Reven er muligens Anders, og beskrivelsen av harejakten sier seg jo selv at egentlig er beskrivelsen av en annen jakt. I historien om vinden finner vi dette sitatet:

 

”(..)var det så vidt den kunne få opp portene til reisestallen. Men opp for de, og vinden fylte det store rommet og trengte opp kjøkkendøren som sto på klem. Og til slutt ble det et slikt press av luft at portene i den andre enden av stallen også sprang opp, og nå for vestavinden triumferende(…)”

 

Selv om vi må gå ut ifra at dette er det det står kan vi òg trekke slutninger til noe mer erotisk, jeg tror at dette kan symbolisere postkaren idet han frister henne til sengs første gang, Det begynner med at han ikke får det til, men så gjør han det, hun liker det kanskje, og så drar han fornøyd videre. Selv om dette ikke nødvendigvis er slik som jeg beskriver det kan det allikevel ligge noe i min tankegang, for det er klart at Anders har lurt Karen til noe som ikke egentlig var så lurt.

Senere ser vi og at vinden reiser til alle himmelretninger, før den kommer tilbake- og da er Karen borte.

 

Kielland var realist, han er en av de få dikterne i verden som kun skrev realisme, dette kan ha en sammenheng med han korte skrivekarriere på 10 år, men likeså fult. I denne perioden var det viktig å ta for seg samfunnsproblemene. Kielland ville vise verden noe med denne novella, hadde jeg lest den utenfor den litteraturhistoriske sammenhengen ville jeg kanskje ha tolket den dithen at budskapet er at man ikke må ha sex tidlig, men det blir for dumt. Også må vi regne med at Kielland ville noe mer. Jeg tror Kielland her, nok en gang tar opp kvinnesaksproblemer som eldre menn der utnytter yngre piker. Vi ser jo allerede tidlig i novellen at karen drømmer, eller som det står i teksten:

 

”Det var noe underlig over henne allikevel-

som om hun så langt ut etter noe – eller lyttet – eller ventet – eller drømte.”

 

Vi ser her at Karen faktisk er forelsket i Anders, eller i alle fall at vi må gå ut ifra det.

Kielland vil bruke pekefingeren til å fortelle oss hva som er galt i samfunnet, i dette tilfellet tror jeg det han mener er galt er Anders sin kaldhet ovenfor Karens følelser, Kielland vil vise oss at det ikke er Karen sin skyld rett og slett. Men hver gang de eldre vil advare de unge blir Karen brukt som et eksempel. Dette viser at det er samfunnet som legger skylden over på karen som egentlig er uskyldig fordi hun var ung og dum, og ikke skjønte at reven bare ville spise henne.

Vi ser at dette er et realistisk verk, og ikke et naturalistisk, ved det at haren slipper unna reven, det betyr jo at det er et håp, og at dette kan forandres dersom haren, altså jentene, blir lurere enn reven, altså guttene, og klarer å se gjenom lureriet deres.

 

Dette er en vel skrevet tekst, med en god flyt, det gjør den behagelig å lese, skjønt det til tider blir litt mye skildringer av omgivelser og andre ting, men dette kan igjen enkelt forklares med at dette faktisk er e realistisk tekst, og at realistiske diktere var flinke til å forklare alt til den minste detalj.  Kielland får en god karakter fra meg her, både på det innholdsmessige, og det lyriske.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Petter Arne
31.03.2016 11:34

Bra!
100
anbefalinger
Dette er noe som hjelpet meg med skoleopgave

Halfdan Engesbak
15.04.2009 13:07

Bra!
71
anbefalinger
Hei, alle. det er over 5 år siden jeg skrev denne, og første gang jeg har kommet over den i ettertid. Alle som ligner på denne har nok kopiert meg, jeg har hørt rykter som tilsier at den er blitt populær. F.eks dagen etter jeg la den ut var det den skulle leveres inn; vi var da tre i klassen som leverte inn denne. Jeg har også hørt en rekke andre historier.

Om postkar og postfører-rot, beklager det. Om Karen tok selvmord er jo et tolkningselement, det er opp til leseren. Men ja. Karen er gravid, når jeg leser teksten min nå ser jeg at jeg har glemt å nevne det; jeg hinter til det ved å si "Hun virker ikke som om hun har noen bekymringer, selv om vi fort oppdager at det ligger noe under overflaten.", det er jo selvfølgelig denne bekymringen jeg prøver å få frem, men det burde helt klart komme bedre frem. Språket mitt har ikke no bra flyt sier du, jeg er helt enig; wtf liksom, det var på videregående; jeg håper jeg kunne skrevet det bedre i dag!

Takk for alle tilbakemeldinger uannsett!


10.05.2005 21:30

Bra!
28
anbefalinger
Begynner å bli lenge siden jeg leste den, men jeg synes jeg kan huske at Kielland hintet seg fram til at Karen tok selvmord i en sump? man kunne høre et "splosj".. tar jeg feil??


11.03.2016 13:49

Bra!
22
anbefalinger
Det var ikke Anders postkar Karen hadde et forhold til, men postføreren. Tok en stund før jeg forsto dette selv, måtte lese gjennom novellen en ekstra gang. Karen og postføreren blir borte samtidig, mens Anders postkar venter. "Endelig kom postføreren, som de ventet på. Han bar sin store kappe på armen, da han trådte hen til vognen og gjorde en liten undskyldning, fordi man hadde ventet.". "Anders postkar smilte også på sin måte; han begynte å forstå. " forklarer også hvorfor det på slutten sto "ingen kunde forstå det, undtatt Anders postkar - og en til."
Hvis ikke det var overbevisning nok, bør nok dette være det: ""La De merke til postføreren?" - spurte den ene av de reisende. "Nei - jeg så bare et glimt av ham; han gikk visst straks ut igjen," svarte den annen med munnen full av mat. Satans skjønn fyr! jeg har så menn danset i hans bryllup."Så - er han gift?" "Ja visst! hans kone bor i Lemvig; de har visst to barn.". Det er postføreren de snakker om som er gift, ikke Anders postkar. Og hvis det var postkaren hun hadde et forhold til, hvorfor ville hun blitt så sjokkert over at postføreren var gift?


25.04.2004 22:05

Bra!
11
anbefalinger
takk for en fin tekst... den kom fint med i min og lasse`s inførings oppgave i norsk. velødig kjekt å kunne ha en tekst å kopiere fra!!!!.........  Smile :-\)

jørgen
23.05.2004 23:21

Bra!
11
anbefalinger
hehe, bra tolkning men du har missforstått litt. Anders er ikke postføreren, han kjører bare vogna til postføreren  Very Happy :-D

mia
10.03.2005 19:34

Bra!
8
anbefalinger
vinden beskriver humøret til postføreren... tror ikke du hadde fått med deg det!  Smile :-\)

:)
12.05.2016 08:36

Bra!
7
anbefalinger
Budskapet med denne novellen ville jeg vinklet på en annen måte. Kielland er en fofatter som skriver om og til overklassen i hans samtids samfunn. Han ønsker å poengtere måten kvinner og bastarder blir behandlet på, og rollen kvinnen hadde i samfunnet. Kvinnen var alltid underlagt mannen og generelt undertrykket. De ble dømt om de fikk barn utenfor ekteskap, og karen risikerte dermed å miste alt hun hadde. Dermed kan man også si at paralellhistorien om haren og reven- som ender i at haren slipper unna- passer veldig godt til novellen. Kielland vil få frem at det er bedre for Karen om hun slipper å leve i det samfunnet, akkurat slik som haren unslipper revens vrede.


09.06.2004 15:46

Bra!
6
anbefalinger
takk for at du har gjort halve examen for meg  Very Happy :-D

mf
07.02.2005 18:55

Bra!
6
anbefalinger
Dette er en nøye tolkning av Alexander Kiellands "Karen".
Du har i alle fall ikke forstått det du har lest da, for det er ingen postførere i denne teksten med navn Anders, i alle fall ikke nevnt det.
Og til dere som skal kopiere og bruke dette, vel, lykke til! : ]

anonym
02.02.2012 18:36

Bra!
5
anbefalinger
Takk, jeg for virkelig bruk for dette når vi skal drøfte stykket muntlig!

Joakim
14.01.2005 09:30

Bra!
4
anbefalinger
Takk for hjelpen! Bra annalyse! Håper jeg får 6er på den!

stine
23.06.2005 09:03

Bra!
4
anbefalinger
dette var en bra tolkning..MEN..du har vel ikke gjort alt dette selv?!? jeg har søkt på nettet i en times tid nå, etter tolkninger av Karen, og jeg har funnet ganske mange som ligner alvorlig mye på din egen.

Dum'llr?
14.05.2007 08:57

Bra!
4
anbefalinger
Det er jo Anders som er postkaren da!!det står jo flere ganger i novella: Anders postkar! "Men da manglet to øyne i Krarup Kro og en kjole som var blitt for trang. Bare to kunne forstå det hele: Anders postkar og en til." Tror dere føreren til postmannen ville skjønne hvorfor karen tok selvmord?


23.11.2010 09:06

Bra!
4
anbefalinger
Du tar feil. Hun finner ikke ut at Anders er gift, men postføreren. Det er to forskjellige personer hvorav det er postføreren som hun er forelsket i

maja
28.05.2004 14:03

Bra!
3
anbefalinger
flere som surrer med anders/postføreren. Læreren min sa feil også....

kaja
07.06.2007 18:09

Bra!
3
anbefalinger
helvette så Bra!

a
25.02.2009 22:58

Bra!
3
anbefalinger
Synes at mye av denne tolkningen var feil.

Berta
06.10.2009 16:28

Bra!
3
anbefalinger
Anders postkar og postføreren er do forskjellige personer da!!!!!!

Anonym
21.11.2012 15:16

Bra!
3
anbefalinger
Begå selvmord - IKKE ta selvmord

Jonathan
18.01.2017 15:58

Bra!
3
anbefalinger
Dette var sykt hjelpsomt
Thank you lord for giving us food

*Lurer*
10.05.2006 16:12

Bra!
2
anbefalinger
Så Karen tok selvmord altså?

=)
19.05.2006 09:11

Bra!
2
anbefalinger
Jha.. hu tok selvmord ja!

Arin
25.09.2018 10:49

Bra!
2
anbefalinger
Bra poeng her! Veldig bra formulert og fine poeng!  Smile :-\)

Hermine
12.12.2005 19:56

Bra!
1
anbefalinger
Hmm.. språket ditt har ikke så bra flyt og du kommer med litt for mange antagelser og gjettninger til å kalle dette en seriøs novelleanalyse. Men allikevel ser jeg du har brukt tid og krefter på den (hvis det i det hele tatt er deg som har skrevet den..) Så jeg ville gitt en 4 +. Lykke til alle slappe juksere der ute Confused :-\?

Cathrine
06.01.2006 15:01

Bra!
1
anbefalinger
hey bra sia men he dykke noen dikt av denne fortellinga?

Klagå
23.04.2008 20:32

Bra!
1
anbefalinger
"Endelig kom postføreren, som de ventet på. Han bar sin store kappe på armen, da han trådte hen til vognen og gjorde en liten unnskyldning, fordi man hadde ventet. Lykten lyste ham i ansiktet; han så ut til å være meger varm, og det sa han også med et smil, idet han trakk kappen på seg...Anders lot hestene gå smått, nå hadde det jo ikke hast mer. Av og til skottet han til postføreren ved siden; han satt ennå og smilte hen for seg og lot vinden ruske i håret. Anders postkar smilte også på sin måte; han begynte å forstå. " Det vil si at "Anders postkar og en til" er Anders, førerer til postmannen, og postmannen.

såvetvidet
28.04.2008 19:14

Bra!
1
anbefalinger
Hei dere.. Bare sånn btw, ser det er det mange som sliter med "hvem som er hvem" ?
2postkar" og "postfører" er to forskjellige ting.. Anders, han som lurte Karen, det er POSTKAREN...
"Anders postkar ventet på postføreren som kom etter en stund (...) "

Ida
26.05.2009 08:52

Bra!
1
anbefalinger
SJUKT bra ass! Dette her er jo helt fantastisk  Very Happy :-D  Very Happy :-D  Very Happy :-D

Anders postkar
06.02.2014 18:10

Bra!
1
anbefalinger
""Det var dog et fandens jag han alltid har for å komme til Krarup Kro," - knurret Anders postskar og slo et klask over de svette hester" Anders postkar er han som kjører hestene til postføreren.

sykt forvirret
25.01.2015 20:52

Bra!
1
anbefalinger
er det postføreren Karen er forelsket i ??????

Malene
04.05.2015 18:42

Bra!
1
anbefalinger
Har lurt litt på dette med at det er Anders postkar og en til, men jeg tror ikke at det er postføreren som er den andre. Jeg tror rett og slett at det er barnet til Karen. Barnet i magen. Jeg tror også at dette er skrevet for at vi skal forstå at Karen ikke bare hadde seg selv, men en til.

Malene
04.05.2015 19:03

Bra!
1
anbefalinger
Har lest novellen på nytt, og ser at jeg har oversett forskjellen mellom Anders postkar og postføreren. Det er selvfølgelig postføreren som er "og en til"

peder
17.06.2015 13:25

Bra!
1
anbefalinger
Herlig dette hjelper meg SYKT på multig eksamen  Very Happy :-D
tusen takk

SHallllllaaaaaaamoooooossssshhhhaaasshhhiiii
26.01.2017 08:48

Bra!
1
anbefalinger
Fantastsik!!!1

james
27.01.2017 23:41

Bra!
1
anbefalinger
haha sykt nice oppgave

haren
07.02.2017 17:11

Bra!
1
anbefalinger
super tekst Very Happy :-D har hjulpet meg til en prøve.

Anders
27.05.2018 17:15

Bra!
1
anbefalinger
Det er en feil i denne analysen. Postdøren heter ikke Andres. Anders er postkar som jobber for postføreren. Vi får ikke vite navnet til postføreren

2018
25.09.2018 10:48

Bra!
1
anbefalinger
Veldig bra!

Hopsisidisisi
12.02.2019 20:12

Bra!
0
anbefalinger
Er ikkje vinden ett symbol på postføreren som reiser rundt i landet, skaper kaos(er utro med damer) og sikker igjenn.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.022 sec - 1 pageviews