Søk i stiler
 

Matt. 18.20


Tolkning av novellen "Matt. 18.20". Vgs-1
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:15.05.2000
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Matt 18.20
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Denne novellen er skrevet av Tor Åge Bringsvær og er utgitt i novellesamlingen "Rundt solen i ring" fra 1967. Tekstens dypere mening - temaet - er hovedsakelig rasisme og rasebehandling, men den har også en religiøs mening. I novellen møter vi en neger som vil inn i en hvit kirke. Dette forstyrrer hele gudstjenesten og han møter stor motstand i menigheten. Men negeren rikker seg ikke og tilslutt kommer politiet og henter ham, og han blir dømt til døden samme kveld.

 

Novellen begynner in medias res, men i det andre avsnittet får vi både skildring og presentasjon. (Det var en varm dag og en lang preken. Presten var ung og likte å høre sin egen stemme.)

 

Teksten er kronologisk framstilt, med unntak av det siste avsnittet som er retrospektivt. Den begynner rolig - så stiger spenningen mer og mer, og til slutt topper spenningskurven seg da flere mennesker går sammen om å kaste ut negeren. Dette er novellens klimaks. Vendepunktet kommer når bøddelen snakker med sin kone etter henrettelsen. Dette er også det overraskende momentet som er ganske vanlig i noveller. Bøddelen fordømmer ikke negeren for det han gjorde, og man kan ane en viss sympati. Her er det trukket en parallell til Jesu død. (Han hadde et dypt sår i hver håndflate som om noen hadde moret seg med å drive nagler gjennom dem.) Dette kan tolkes som at menneskene igjen har korsfestet Jesus Kristus, at Jesus Kristus blir korsfestet hver gang et menneske blir uskyldig dømt. Det kan også tolkes som at Jesus vil komme tilbake i en annen person enn forventet. Novellen har for øvrig ingen parallelle handlinger. Tittelen Matt. 18.20, og sitatet fra samme sted er et frampek og gir oss en anelse om hva som vil skje.

 

I mesteparten av novellen er det en autoral referende synsvinkel. Leseren ser alt gjennom fortellerens tanker og meninger, og vet ikke noe om hva personene tenker. I avslutningen derimot, får vi en personal synsvinkel når bøddelen forteller ved direkte replikk hva han mener.

 

Det er nesten ingen personskildring i novellen. Vi får vite veldig lite om personenes personlighet og bakgrunn da det er dårlig med skildring i innledningen. På den annen side får vi kunnskap om skikkelsene gjennom forfatterens karakterisering av dem gjennom utsagn og oppførsel. ("Ut med deg!" hveste kirketjeneren. / Menigheten knurret.) Det er derimot mye miljøskildring. Vi får skildret et aparheid-samfunn med raseskille og diskriminering hvor de hvite dominerer fullstendig. I novellen finnes det flere kontraster; hvit mot svart, negerens ro mot de hvites sinne og kirketjeneren mot negeren. Denne novellen var nok aktuell i sin utgivelsestid, og handlingen utspiller seg sannsyneligvis i 50-60 årene. Personene i Matt. 18.20 er alle statiske. Ingen av dem endrer holdning under handlingsforløpet.

 

Novellens budskap er en advarsel til vanekristendommen. Enkelte regner seg selv for gode kristne, kanskje går de i kirken hver eneste søndag, men uten å tenke over kristendommens egentlige budskap. Kanskje dette var grunnen til at Bringsværd skrev denne novellen. Kanskje han ville minne oss på noe.

Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Smurf
21.09.2016 11:36

Bra!
25
anbefalinger
Yo! Liker din måte å skrive på, brochan.

per
06.09.2012 19:37

Bra!
12
anbefalinger
kul stil


21.09.2016 11:33

Bra!
7
anbefalinger
Veldig bra stil, fortsett arbeidet!!!

Sondre
24.04.2018 08:20

Bra!
5
anbefalinger
Ok

Magnus
14.09.2016 19:09

Bra!
4
anbefalinger
.. en del år senere. Nokså bra analyse. Jeg likte hvordan du valgte å holde analysen kort, men også med bra innholdet liksom fy fitte

STERLING!!!
21.09.2016 11:38

Bra!
4
anbefalinger
STERLING!!!!!

Torgeir
24.04.2018 08:31

Bra!
4
anbefalinger
Kult


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews