Søk i stiler
 

Plastisk kirurgi


Liker vi egentlig Jordans fotballstore pupper, eller Michael Jacksons ”monsteransikt”? Karakter 6
Sjanger:ResonnerendeLastet opp:09.01.2004
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Helse
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Liker vi egentlig Jordans fotballstore pupper, eller Michael Jacksons ”monsteransikt”? Syns vi det er fint? Er det slik vi har lyst til å bli?

 

 Plastisk kirurgi blir stadig vanligere. Flere og flere velger å rette på kroppen sin ved hjelp av kosmetiske inngrep. Brystimplantater, ansiktsløftning, benforlengelse. Hvor stopper det egentlig? Er vi virkelig påvirkelige at vi er villige til å gjøre omtrent alt for å se ut som dagens idealer

Skal verden bli til et sted fullt av perfekte kropper og fjes? Hvis alle går rundt med de umenneskelige proporsjonene til barbiedukker, vil noen egentlig skille seg ut da? Når hele verden er ”perfekt” vil det ikke da bli litt kjedelig?

 

Plastisk kirurgi har lenge vært et klent begrep blant kjendiser og rikfolk. Men hvordan har det seg at også folk av mer gjennomsnittsstandard spikker og sparer i evigheter for å få vekk ”sine mindre gode sider” ved hjelp av plastisk kirurgi? Alle har en indre drøm om det perfekte, men det er fysisk umulig for alle se ut som supermodeller. Bare tenk på hvordan en verden full av langlemmede, slanke kvinner, og høyreiste, muskuløse menn ville vært. Den dagen verden blir sånn kanskje alt vil dreie seg helt rundt, og det nye idealet da vil være lite og rundt. Når man tenker på hvor mislykket man føler seg, akkurat (hvertfall ofte) på grunn av disse supermodellene er det kanskje verdt å tenke på at de store designerne,som skaper motebildet,ofte er homofile menn, som lager kvinneklær mer tilpasset sitt eget kjønn. Forhåpentligvis vil slike tanker kjøre selvtilliten på gli. For det er jo faktisk dårlig selvtillit som er hovedårsaken til hvorfor man ser på plastisk kirurgi som en løsning. Men hvorfor er dårlig selvtillit et så stort problem? Menneskene har jo alltid vært en påvirkelig art, men er omgivelsene nok til å ødelegge en persons selvbilde fullstendig? Hva er det med vår evige higen etter det som er et konstruert bilde av det perfekte? Kan all skylden legges på omgivelsene, mediene, og de som står bak all reklame og propper hodene våre fulle av dårlig samvittighet om vi spiser noen kalorier for mye? Rynker, cellulitter, bilringer, store neser. Er det vår største skrekk? Er dette gode nok grunner til å bruke tusenvis av kroner på kosmetiske inngrep? For i bunn og grunn dreier det seg jo alltid om skjønnhet. Men det finnes jo også personer med seriøse problemer i forhold til ikke bare eget utseende, men også fysisk og psykisk helse; for store pupper gir slitasje på ryggen, overdreven fedme gir deg store begrensninger i forhold til aktiviteter og daglige gjøremål. Folk kan også være så misfornøyde med seg selv at det kan gi psykiske problemer; langvarige depresjoner og innesluttethet er vel det mest utbredte. Man kan også miste evnen til å gå ut blant folk fordi man føler seg frastøtende på omgivelsene.

 

Det å rette på seg selv kan også få konsekvenser. Det kan hjelpe i mange tilfeller; er man så utrolig misfornøyd med seg selv at man hindres i å fungere normalt, kan forandring på utseendet ved hjelp av plastisk kirurgi gi deg et bedre selvbilde. Er man mer bekvem med eget utseende blir man mer utadvent og tilfreds. Da kan man f.eks få et bedre sosialt liv, som venner, kjæreste, arbeid og lignende. Det er også en mulighet til å bli kvitt plager som  kompliserer hverdagen, som f.eks overdreven fedme, eller for store pupper som nevnt tidligere. Men det er også negative sider; med dagens overdrevne vekt på utseende er det lett for å bli overflatisk. Man kan dømme f.eks andres intelligens og verdi på grunnlag av utseende. Plastisk kirurgi er et statussymbol som viser at du har penger du kan ”sløse vekk” på slike egentlig unødvendige ting, og dette vil kunne forsterke klasseskillet. Man kan også bli avhengig av plastisk kirurgi; man tar en operasjon, blir ikke helt fornøyd, og tar deretter flere. Operasjonene kan også være mislykkede, og gi deg skjemmende arr, eller dårligere selvtillit enn før operasjonen. Slike inngrep er en stor påkjenning for kroppen, og du kan havne i uheldige situasjoner under operasjonen; blodtap, ødeleggelse av viktige organer som kan delvis, eller helt miste sin funksjon. Økt fare for livstruende sykdommer som kreft og slag kan også forekomme.

 

Plastisk kirurgi kan være til hjelp for noen, men er det det for alle? Det har vært en enorm utvikling på dette området de siste årene. Personlig syns jeg denne utviklingen er noe syk. Er det meningen at alle skal gå rundt og se ut som umenneskelige dukkekopier? Finnes det egentlig noen i denne verden som er fornøyd med seg selv? Alle har nok noe de vil forandre på, men ville alle gått så langt som til plastisk kirurgi hadde de hatt midler og kapasitet til det? Er vi mennesker virkelig overflatiske? Jeg tror ikke det ville være noe gøy å leve i en slik konstruert verden. Folk ville jo miste all sin naturlige skjønnhet. Det er jo de små særtrekkene som skal gjøre deg vakker.

 

Omgivelsene prøver hele tiden å overbevise oss om at alt vil bli så mye bedre om man får rettet på ”en ene lille feilen” som f.eks noen overflødige kilo, eller litt tunge øyelokk. Det er jo ikke rart mange sliter med dårlig selvbilde når man hele tiden får høre at noe annet enn den man i utgangspunktet er, er så mye bedre. Vakre, ”perfekte” mennesker overalt rundt oss viser oss hvordan vi ”bør” være. Men alle er skapt forskjellig, og burde kunne leve et fullkomment liv slik de er skapt. Når små barn slanker seg omtrent til døde, og gamle mennesker gjør alt for å tilbakevinne den evig tapte ungdommen er det noe galt med verdens menneskesyn etter min mening!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fabian(2018)
31.08.2018 10:15

Bra!
9
anbefalinger
veldig bra,

Marita
27.04.2005 16:51

Bra!
3
anbefalinger
Dette var bra ! Takk for litt inspirasjon!  Surprised :-o)

Anders
20.11.2005 18:36

Bra!
3
anbefalinger
dritbra stil  Very Happy :-D har en norsk innlevering om plastisk kirurgi i morgen. og denne stilen har gitt meg enormt med inspirasjon. takk takk.

lise
22.11.2005 16:14

Bra!
3
anbefalinger
tusen takk for insperasjonen, denne stilen var kanonbra! kjempe fint... jeg er veldig enig!

heidi
04.02.2006 11:58

Bra!
3
anbefalinger
tusen takk for hjelpen Smile :-\) denne stilen var bra skrevet, intressant, og hadde relevante og gode poeng Smile :-\)


18.10.2004 19:30

Bra!
2
anbefalinger
En meget bra stil.. som kommer til å gi meg inspirasjon til tentamen i morgen.. selv om oppsettet av stilen blir litt lite riktig ressonerende...

Ingvild
21.02.2007 19:30

Bra!
2
anbefalinger
Kjempe bra! Har innlevering til uka.. så denne hjalp meg kjempe mye! TAKK^^ Genialt..  Very Happy :-D

Lærer :-)
01.10.2012 17:56

Bra!
2
anbefalinger
dette er jo et essay er det ikke?
det burde du skrive

ingen
04.10.2012 13:22

Bra!
2
anbefalinger
noen som vil ta en me meæ

DD
16.11.2005 15:44

Bra!
1
anbefalinger
DRITBRA

mari
08.12.2006 16:04

Bra!
1
anbefalinger
dissr u micheal jackson????? han r jo dritql dah!!!

peace man
09.05.2007 17:31

Bra!
1
anbefalinger
bra innhold, men altfor subjektivt språk. Dette oppsettet ville hvertfall jeg få 2 for...

olsen:P
08.02.2006 19:42

Bra!
0
anbefalinger
veldi bra Smile :-\)


04.06.2007 21:20

Bra!
0
anbefalinger
dette var jo kjempe bra sagt. skal ha foredrag om dette i morgen og dette gav meg mer inspiriasjon. tusn takk for dette.  Smile :-\)

Anonym
02.09.2009 22:11

Bra!
0
anbefalinger
Veldig inponerene stil. Denne teksten har gitt meg Inspirasjon til en norsk tekst om plastisk kirurgi. Veldig bra skrevet  Smile :-\)


22.01.2010 11:42

Bra!
0
anbefalinger
strøk på dette så ikke bruk det

eirik
03.10.2011 22:03

Bra!
0
anbefalinger
Bra rettskriving, men artikkelen er ufattelig lite objektiv. Den er full av eigne meiningar som ikkje kan begrunnast sakeleg. Fyrste avsnitt startar med ein grov hets av to kjente personar. Eigne meiningar er greit å ha i avslutninga, men skal ikkje være preg av satire, og må begrunnast saleøeg.

"Hvis alle går rundt med de umenneskelige proporsjonene til barbiedukker, vil noen egentlig skille seg ut da?" Ein slik setning i ein artikkel ville gitt deg stryk på vidaregåande

halla!
04.03.2013 12:05

Bra!
0
anbefalinger
jeg syntes teksten var veldig bra, men er enig med at den er litt lite subjektiv, men det er en veldig god inspirasjon


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews