Søk i stiler
 

Livet under Taliban-regimet


En stil som får fram sannheten om det å leve under Taliban-regimet og pasjtonere. Året er 1998. 100% sant!

Karakter: 5+

Sjanger:NovelleLastet opp:26.12.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Afghanistans historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook- Stå opp! roper moren. Celina vil ikke stå opp. Hun er trøtt, sliten og sint. Hun er trøtt fordi hun lå seg klokke 01.30 om natta og nå som det er klokke 06.30 om morgenen, er hun nødt til å stå opp igjen! Hun er sliten fordi det er altfor mye å gjøre hjemme. Hun hater hjemmearbeidet sitt!

- Ughhhhhhh! Jeg vil heller dø enn å ha det slik hver eneste dag!

Hun pleier å si slike ting noen ganger, og da er hun sint.

- Jeg skulle ønske skolene var åpne, slik at jeg kunne gå på skolen og slippe å gjøre alt dette hjemmearbeidet!

 

Det er to år siden Taliban regimet har erobret Afghanistan. Først angrep de hovedstaden, Kabul, og etter hvert andre byer. Da var Celina 14 år og gikk i 8.klasse. Nå er hun 16 år og har blitt ”husmor” på en måte.

 

Talibanere stengte skolene, både for jenter og gutter. Kvinner har ikke lov til å jobbe, de ikke har lov til å gå ut av huset sitt utenom en mann som følger. De som kvinner går ut med, må være en mann som tilhører familien hennes. Hvis ei kvinne blir tatt med en mann som ikke tilhører familien, da er straffen hennes dødsstraff. Og det samme straff gjelder for de som går ut uten burka. 

- Uff! For et liv jeg har! Alt dreier seg om å stå opp tidlig om morgenen og begynne å utføre hjemmearbeidet! Jeg må vaske, pusse, rydde, støvsuge, lage mat og mye anna! Jeg kan verken se på tv, høre på musikk eller være med venner!

 

De har ikke strøm i Kabul, og selv om de har det noen ganger, så er ikke det tillatt å se på tv eller høre på musikk. Talibanere har ødelagt hver eneste tv og radio som fant sted i landet. De mener det er ”haram” i følge Islam. Sannheten er at de misbruker Islam sitt navn! Det står jo ikke i hellig Koranen at kvinner må bli behandlet på den måten! Men er ikke det haram når de behandler kvinnene på den måten? Nei, de tenker aldri på det. Og folkegruppen ”pasjtonere” støtter dem fullt ut!

 

Celina er sint og forbannet. Hun banner. Hun hater Talibaner og de som støtter dem. Det er nemlig bare pasjtonere som er tilhengere deres. Cirka 70% av Talibanere består av pasjtonere selv, mens resten består av arabere og pakistanere. Pasjtonere er den største folkegruppen i Afghanistan. Cirka 30% av Afghanistans befolkning består av pasjtonere. Alle som har regjert og har hatt makten i Afghanistan tilhørte folkegruppen pasjtonere, og det er akkurat derfor at Afghanistan aldri har fred!

 

Celina hadde det så strålende før Talibanere angrep Afghanistan. Hun gikk på skolen, hadde venner, gikk på bursdagsfester og bryllupsfester sammen med familien sin. Hun hadde det så gøy! Hun elsket livet sitt! Men alt det er borte nå. Nå har ikke hun tid til å tenke på det engang. Hun har ikke tid til å tenke på fremtiden sin. Det er altfor mye å gjøre hjemme. Før hadde hun søstra si som hjalp moren med husarbeidet. Nå er hun gift, og moren er ikke like frisk som før. Hun er faktisk uten fingre på hendene sine. Det skjedde for ett år siden, da hun var ut og handlet. Hun hadde neglelakk på fingrene og en Taliban soldat hadde sett det og anmeldt henne til Taliban politiet. Taliban politiet hadde kommet så fort de kunne for å kutte ned alle fingrene hennes. Akkurat det har også skjedd med mange andre kvinner. For ifølge Talibans reglen, har ikke kvinnene lov til å bruke sminke osv. Og hvis de gjør det, så blir de straffet på den måten! Men fremdeles, pasjtonere er tilhengere deres!

 

Celina ser ut av vinduet. Det er ingen på gata. Ingen barn som leker ute. Alle er redde, redde for å bli drept. Selv om de lever på en slik grusomt måte, ønsker de å leve isteden for å dø. For at de har et håp, et håp om at en vakker dag Talibanere skal forsvinne. Et håp om at en ny regjering skal ta over. Et håp om at alle skal leve i fred og ro. Alle andre folkegruppene, som består av tajikere, usbekere, hazara og turkmenere, har det samme håpet mens pasjtonere vil ha Talibanere! For at de er redd en annen folkegruppe enn dem skal ta over makten etter Talibanere! De har alltid vært like egoistiske, patetiske og dumme som de er i dag! Og det er akkurat derfor Afghanistan har det så ille i dag! De vil aldri gi seg heller!

 

Celina har forsvunnet i disse tankene. Tankene om Talibanere, pasjtonere, de andre folkegruppene og fred! Hun er redd hun har mistet troen på et fredelig samfunn hvor alle vurderes etter sin karakter og ikke rase og nasjonalitet! Men det har aldri vært slik i Afghanistan. I alle disse krigsårene har pasjtonere gjort de samme feilene og har aldri lært av feilene sine. Hun håper de Nord Alliansene skal kjempe tilbake, de er de eneste som kan bringe fred i Afghanistan! I det øyeblikket, ringer det på døra. Det er sikkert faren og brødrene hennes som har kommet tilbake fra jobben!

- Åh nei, Gud! Jeg har jo ikke laget mat ennå!

Hun lukker vinduet, glemmer alt om tankene sine og går tilbake til kjøkkenet.

 

 

 

SKREVET AV MARYAM TUGHRA UNDER NORSK TENTAMEN I 10. KLASSE JULEN 2003, MED FØLGENDE KOMMENTAR FRA LÆREREN:

Herlig Maryam! Du skriver så naturlig og godt. Har skriveglede og beskriver så flott det å leve under et håpløst regime. En flott stil! 5+

 

 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Proud Pashtoon
24.02.2012 22:02

Bra!
6
anbefalinger
Hva F***? Babe Gå Først å Lær deg Hvordan Man Skriver En Historie! Først Og Fremst Så Er DE F*** mæ Ikke bare Pashtonnere Som Er TIlhengere Av Taliban FOr DEt Andre så Er det Både Tajikkere, Hazara, Persere, kurdere som er tilhengere av taliban Eller vet Du Hva det Er En rekke FOlkegrupper Som Er Tilhengere Av Taliban! OG Husk At Ingen Regner Taliban Som muslimer, Ivertfall ikke Jeg! Skam Deg Jente! Lol asz Du Skrev En "historie" Men F*** den Ble Faen Mæ En Stor FLOPP. Lmao...... hahahaha. btw Læreren Din har Skrevet Feil dette er riktig: Hva Er DEtte Maryam! Du skriver så Dårlig, skjerp deg maryam!. Du Har ikke skriveglede, og beskriver Vedlig dårlig Hvordan Det er å leve under et håpløst regime. Vel, Uansett håper du blir fornøyd med karakteren din: 3- :/
men husk neste gang å UNDERSØKe Afghanistans Historie Nøøøøøøye hvis Du Forventer Bra Karakter, Hilsen Din Lærer  Smile :-\) Good "Luck" Next Time .....


07.04.2005 20:53

Bra!
3
anbefalinger
Du har skrevet et fint tekst,men du har misbruket pestonere.
Du må ikke si at pestonere har ødelagt Afghanistan.
Afghanistan er hjemmet til afghanere. det er ikke alle pestonere som du tror. :::: Sad :-\((((((((

Marie
12.10.2010 18:32

Bra!
3
anbefalinger
Stilen din er råtten..dårlig skrevet rett og slett før du begynner å skylde på andre så må du rette på stilen din først for mye skrivefeil shame on you og jenta mi du har for lite kunnskap når det er snakk om afghanistan.. Smile :-\) begynn å les på historien til afghanistan..du vil lære deg masse ok? Wink ;-\)


07.04.2005 20:57

Bra!
2
anbefalinger
Du har skrevet et fint tekst,men du har misbruket pestonere.
Du må ikke si at pestonere har ødelagt Afghanistan.
Afghanistan er et hjem til alle afghanere. det er ikke alle pestonere sånn som du tror. :::: Sad :-\((((((((

Christian
08.05.2005 12:58

Bra!
2
anbefalinger
Du sier at Taliban først tok hovedstaden. Det er jo helt feil, Taliban hadde tatt mange byer før Kabul og det var først 3 år etter stiftelsen de gjorde det.

Afghan
06.05.2008 18:15

Bra!
2
anbefalinger
Pashtoner er gode folk, men ikke alle pashtonere er muslimer, som talibanere!!!

mansour
03.05.2010 00:24

Bra!
2
anbefalinger
fikk bra karakter i hvertfall..det som telles mest

Pashtoon
19.02.2008 09:41

Bra!
1
anbefalinger
Maryam jan ; Først håper jeg at du kan få lese melding min. Det jeg vil si at du er i stor misforståelse , pasjtonere støttet ikke talibanere . Jeg heter pashtoon og jeg er en pashtoon . Jeg har også opplevde i taliban regime , og jeg var en pashtoon . Du må også vite det at afghanistan tilhører egentlig til pashtoons , fordi siden 1919 da afghanistan blidd en selvstendig landet så alltid har vært en pashtoon leder , president eller en stat minister som styrte og kontrollerte hele landet . På farsi eller på persisk kaller vi pashjtonere : Afghan . Og du må også vite at pashtonere har det 50% til 60% procent befolkning i afghanistan . Du er en barn maryam jan du vite ingenting om pashtonere , de var folk som har gitt over to million folk hengi eller ofre i krig mot sovjet union. Men jeg tror du må ikke innblande pashtonere i ditt novelle fordi dei har gjort ingenting tro meg . Jeg har hatt venn fra alle folke gruppe , og alle er samme for meg ingen forskjell. Så være så snill maryam jan ikke skrive mer om pasjtoner noe sånn, tenk på landet vår og opplevelse som folk får i dag . Sannheten om taliban er helt noe annet. Jeg håper at du har forståd nok om folke gruppe og taliban . OG jeg har ikke noe imot folkegruppe.

hameed
11.03.2008 18:49

Bra!
1
anbefalinger
*et


05.03.2009 14:02

Bra!
1
anbefalinger
du er virkelig taper maryam!..les afghanistans historie!! Taliban var ikke så dårlige folk, SHAMALI var værrre!!!! 55% AV BEFOLKNINGEN ER PASHTUNERE, du er en taper, og ikke skriv noe dritt om pashtunere..vi eier afghanistan..alle kongene fram til idag har vært oss...

manisa
17.01.2010 21:31

Bra!
1
anbefalinger
kjempe bra skrevet!

ahmad
20.04.2010 14:41

Bra!
1
anbefalinger
Veldig flink Very Happy :-D

afg
12.09.2010 10:20

Bra!
1
anbefalinger
hva f.............. hvorfof heter hovedpersonen på celina det er ikke afghans navn ?  Razz :-P


04.01.2006 10:18

Bra!
0
anbefalinger
fin tekst ....... men husk at du ikke bør skrive det som ikke er sant... plus tror jeg du har ikke skjønt hva det driede seg om i det hele tat.......... for historie er mye mer komplesert enn din oppfatning av det voksene prater om.....
jeg er selv fra afghanistan og går i 10ende......du skriver mer partisk enn nøytralt........ men stå på...... ps: jeg er verken tilhenger av taliban eller noe andre folke guppe ..... men er bare afghaner og stolt

afghan girl
09.11.2006 18:58

Bra!
0
anbefalinger
Salaam Maryam jan,,
Jeg tror ikke det som du har krevet er riktig,,
Det er ikke pasjtonere som har ødelagt Afghanistan

wakil
29.12.2006 23:17

Bra!
0
anbefalinger
Halla Maryam jan.
Alt du skriver er ikke sant, slett ikke sant. Det var ikke bare pesronere som støttet Taliban men, de relegiøse og, og alle i Afghanistan tilhører en nasjon.
Jeg selv har bodd under Talian`s regime, men har aldri hørt at en kvinne har mistet fingre pga neglelakk eller sminle, og dessuten er ikke pestonere dummvår og alle folke grupen i Afghanistan. (Vedder på at du er hazare)
Jeg er Tajik og stolt av nasjonen

hameed
11.03.2008 18:47

Bra!
0
anbefalinger
bra skrevet.du fortjener en 5+...men det er langt flere enn 30% pashtunerne,og hvis du tror at alle pashtunerne var tilhengere av taliban,så tar du litt feil..du bør vite hva taliban gjorde sånt for,taliban prøvde å gjennomføre en streng tolkning av islamsk Sharia loven og alle våre eldre fulgte det taliban mente og tusenvis ble hjernvaska.islam betyr fred,men de mente nok ved å dømme folk og drepe de som ikke fulgte religionen kom til himmelen nærmere Gud,de som mener sånt hadde ikke no kunnskap om hva som skjedde i verden og hva Islam egentlig er.Synes folk bør følge religionen på sin egen måte,opp til hver person hvor glad mann er i sin Gud,og la Gud bedømme dem..jeg er selv pashton og alle er likeverdige for meg.det som irriterte meg mest under taliban regimet,var de strenge reglene for kvinner,og det gjør det aldri bedre hvis en land blir drevet av 50% av befolkningen.hameed/bærum

Dandelion
22.02.2010 19:53

Bra!
0
anbefalinger
O-M-G Nice skrevet ever!... Sammfunnsfag prøver i morra  Confused :-\?...

Maryam
22.02.2010 20:17

Bra!
0
anbefalinger
OPS jeg feiler så sykt  Confused :-\?

maryam salvatore
17.03.2010 12:29

Bra!
0
anbefalinger
oh my god maryam Very Happy :-D... du skylder alt på pashtonere..greit at talibaner er pashtuner Very Happy :-D. men vi har alle vært gjenom den vanskelge tiden.  Very Happy :-D men vi kan heller ikke skylde alt på deg. afghanere vet hva de har gått gjenom.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews