Søk i stiler
 

Sammendrag av Fugledansen (Ingvar Ambjørnsen)


Sammendrag av boka "Fugledansen".

Karakter: 4 (VK1)

Sjanger:ReferatLastet opp:30.11.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Elling
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Fugledansen er skrevet av Ingvar Ambjørnsen, ble gitt ut i 1995 og vant Brageprisen for denne romanen.

 

Ingvar Ambjørnsen ble født den 20 mai 1956 i Larvik. For øyeblikket bor han i Hamburg, Tyskland men sin kone Gabrielle.

Han har også skrevet andre kjente bøker som Hvite niggere (1986) og Pelle og proffen bøkene(1987/88/89/90/91/92/93/94/94/95), og som sagt de fire bøkene i Elling serien.

 

Romanen ”Fugledansen” handler om den ensomme Elling som i denne boken har havnet på psykiatrisk institusjon. Han er knust etter sin mors død og vil bare være alene. Han blir hentet av politiet og sendt til en psykiatrisk institusjon på Brøynes.

Her kan ikke Elling være alene men må forholde seg til andre pasienter og Pleiere.

Dette er en helt ny opplevelse for ham og han har det vanskelig i starten.

 

Han fantaserer om at pleiersken Gunn skal forlate sin ektemann for og slå seg sammen med ham. ”Da ville jeg gi alt jeg eide og hadde. Jeg ville rett og slett ignorere ektemannen hennes. Presse ham ut av hans eget revir. Mot Gunn’s barn derimot, ville jeg være mild som fløte. Ovenfor dem ville jeg opptre som den faren jeg så ofte hadde drømt om, og savnet. Gjennom dem ville jeg faktisk bli min egen far.”

 

Her må han dele rom med Kjell Bjarne, som Elling beskriver som: ”fjompen på hundreogtjue kilo”. Etter noen uker blir Elling’s syn på Kjell Bjarne sakte men sikkert bygger det seg opp fra og være kritisk og støtende til og bli en omtenksom og god venn med ham.  Elling blir også kritisk når Kjell Bjarne i en av de første ukene at han ønsker seg et armbåndsur til jul. ”For en gangs skyld ble jeg helt målløs. Paralysert av den frekkheten han la for dagen. Jeg fikk ikke frem et eneste ord. For det første hadde jeg ikke så mye som tenkt tanken på å kjøpe julepresang til noen som helst. Jeg hadde til og med fortrengt hele julen, helt til Gunn hadde tatt temaet opp denne formiddagen. Og så kommer denne fjompen på hundreogtjue kilo og begynner å snakke om armbåndsur! Det flotteste jeg hadde kjøpt til min egen mor opp gjennom årene, var en lommelykt jeg selv la beslag på allerede før romjulen var over.”

Men forholdet til Elling og Kjell Bjarne blir bedre, og det utvikler seg til et vennskap når Elling hjelper Kjell Bjarne med og skrive en kontakt annonse til et halvpornografisk blad.

 

Fugledansen består av tre selvstendige deler. Den første og den siste delen er handlingen lagt til den Psykiatriske institusjonen på Brøynes, mens den andre delen utspiller seg på en ferie som Elling og hans mor hadde i badebyen Benidorm for noen år tilbake.

Ferien i Benidorm blir kortere enn planlagt når Elling får et sammenbrudd. ”Jeg var den unge Kristus i tempelet nå. Mannen som ryddet bort juggel og rask. Jeg gjorde rent. Jeg knuste orgelet så tangentene sprutet til alle kanter. Et gnistregn! Dagen etterpå ble mor og jeg satt på første fly til Norge.

 

I den tredje delen av  Elling er vi tilbake på institusjonen og Elling viser at han bryr seg om samfunnet rundt seg ved og skrive inn leserbrev om alt og ingenting i lokalavisa.

Han skrev også leserbrev til VG, Arbeiderbladet, Dagbladet og Nationen, der han bl.a. tok opp teamer som: Kattehold i blokk, hans entusiasme til den nye røykeloven, oljeboring i nord og bobil turistenes forsøpling av norsk natur. Alt dette gikk under mottoet Intet er for stort, intet er for smått. Fugledansen har mange likhetstrekk med boken ”Utsikt til paradis” for og nevne noen så har vi institusjon, Kjell Bjarne, Interesse for litteratur(i Utsikt til paradis skrev Elling dikt, men her skriver han leser innlegg)


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

hei
26.11.2004 17:23

Bra!
1
anbefalinger
var dette hele særemnet??

oFF
05.03.2009 21:55

Bra!
0
anbefalinger
Feil det i slutten om Utsikt til paradiset, er ikke med kjell bjarne og han skriver ikke dikt.. offfameg!

Stor fitte
20.10.2017 10:17

Bra!
0
anbefalinger
veldig bra Torje


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews