Søk i stiler
 

Lucie av Amalie Sram


Referat fra boken "Lucie" av Amalie Skram.
Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:19.03.2003
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Lucie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Romanen ”Lucie” er skrevet i 1888 av den norske forfatteren Amalie Skram. Med denne romanen griper Skram inn i den debatten om seksualmoral som preget samtidens norske skjønnlitteratur, og romanen inneholder direkte henvisninger til blant annet Christian Kroghs ”Albertine” og Bjørnstjerne Bjørnsons ”En Hanske”.

 

Handlingen i romanen foregår i Kristiania på 1880 – tallet. Lucie, som er en arbeiderklassepike fra Kragerø har kommet til hovedstaden for å finne lykken. Hun får en liten jobb som statist ved Tivoli og det er her hun møter advokat Theodor Gerner. Advokat Gerner forelsker seg i Lucie og etter mye om og men frir han til henne. Men ekteskapet mellom en livlig jente med en fortid og en sjalu og pertentlig ektemann viser seg å ikke være lett. Advokat Gerner er fast bestemt på å oppdra Lucie til å bli en respektabel, dannet og borgelig frue. Siden Lucie ikke blir godt mottatt i advokat Gerners omgangskrets, blir dette vanskelig for henne. Hun får en del støtte fra fru Reinertson.

 

En kveld Lucie og Gerner er på middag hos Mørks kommer fru Reinertson plutselig på besøk med en hel gjeng karnevalkledde mennesker. En av disse er fru Reinertsons nevø. Lucie får veldig god kontakt med han og de danser og har det moro. Dette setter Gerner liten pris på og på hjemturen krangler de såpass mye at Lucie springer fra han. Denne natten blir Lucie voldtatt og hun blir gravid.

 

Ettersom tiden går blir Lucie mer og mer overbevist om at fru Reinertsons nevø er forelsket i henne. Når sommeren kommer drar hun på besøk på landet til fru Reinertson og her blir hun hypnotisert av nevøen. Dette fører til at Lucie besvimer. Når Lucie kommer hjem igjen får hun besøk av fru Reinertsons nevø. Han innrømmer til Lucie at han bare har lekt med henne. Dette gjør at Lucie henvender seg til gud i trøst.

 

Når fødselen nærmer seg får Lucie mareritt. Hun drømmer at barnet vil få en føflekk under øyet slik som overgrepsmannen hadde. Når barnet blir født ser Lucie en slik føflekk på barnet. Hun nekter å ta barnet til seg. Lucie blir hysterisk og svært syk. Lucie dør fire dager senere.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

=)
19.05.2006 09:04

Bra!
1
anbefalinger
takk takk.. hjelpte meg mye..

HH
12.09.2008 10:28

Bra!
1
anbefalinger
Jo, det var vel riktig å skrive. Beklager.

:)
12.06.2007 13:53

Bra!
0
anbefalinger
Liten flause på toppen! Amalie SKRAM, ikke Sram..
Men ellers bra!!! Very Happy :-D

HH
12.09.2008 10:25

Bra!
0
anbefalinger
Man avslutter vel ikke med hva som skjer i slutten av en film i et referat. Advar oss ihvertfall.

g
06.02.2011 12:09

Bra!
0
anbefalinger
det var kanskje litt kor. Det er lurt å lese boken, men det er greit å lese dette etterpå. så husker du mer hva som skjedde i boken.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews